Φωτιές: Μεγάλη επιχείρηση στη Ροδόπη – Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Εύβοια

Φωτιές: Μεγάλη επιχείρηση στη Ροδόπη – Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Εύβοια

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες εξακολουθεί να δίνει η πυροσβεστική στη Ροδόπη, στην περιοχή «Ασκητές». Αναλυτικά η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ροδόπη. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στην περιοχή Ασκητές του δήμου Μαρώνειας Σαπών και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 13 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. 

Μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής εστάλη από το 112 καθώς ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών, Απόστολος Ιωάννου, περιέγραψε πως η φωτιά απείλησε νωρίτερα σπίτια ενώ αναφέρθηκε και σε τροχαίο ατύχημα με πυροσβέστη. «Είμαι αισιόδοξος πως η φωτιά θα ελεγχθεί σε ένα καλό ποσοστό πριν σταματήσουν να επιχειρούν τα 5 αεροπλάνα και πέσει η νύχτα. Εχουμε μια ώρα μπροστά μας αλλά η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι πολύ βελτιωμένη. Εχει κάψει μια μεγάλη έκταση μέσα σε βουνό με οξιές και πουρνάρια. Κάποια στιγμή έφτασε μόλις 100 μέτρα από τον οικισμό των Ασκητών και απείλησε σπίτια. Ευτυχώς την κόψαμε λίγο έξω από το χωριό. Οσο για τον πυροσβέστη είναι καλά στην υγεία του. Πήγε προληπτικά στο νοσοκομείο. Το όχημα του ανετράπη στην προσπάθεια του να σώσει ένα στάβλο με ζώα. Ο καπνός ήταν σύννεφο και έκοψε την ορατότητα του».

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, μετέφερε στην «Κ» πως η φωτιά έχει ελεγχθεί σε σχεδόν απόλυτο βαθμό: «Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, «πέσαμε» όλοι πάνω της και τελείωσε γρήγορα», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Στην Ανδρο οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν πλέον μόνο διάσπαρτες εστίες. Στην περιοχή ωστόσο πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112, καλώντας όσους βρίσκονται στις περιοχές Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά να απομακρυνθούν προς τη Χώρα της Ανδρου. Στο μεταξύ έχει σταλεί και μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις Στραπουριές, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν διακομιδές ντόπιων στο κέντρο υγείας χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρου, Θεοδόσης Σουσούδης «απειλήθηκαν και ανθρώπινες ζωές, αλλά ευτυχώς όλα καλά». «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Ηταν επικίνδυνη, τραγική πριν από δύο ώρες, εξακολουθεί όμως να είναι πάρα πολύ σοβαρή. Καίγεται ένα μεγάλο καταπράσινο κομμάτι του νησιού. Αυτή την ώρα επιχειρούν ακόμη ελικόπτερα γιατί σε πολλά σημεία υπάρχουν αναζωπυρώσεις, που μπορεί να είναι επικίνδυνες, να εξελιχθούν σε μεγάλη φωτιά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος του νησιού.

Στο μέτωπο της Λακωνίας και συγκεκριμένα στην Σπάρτη κοντά στην περιοχή Κάστρο η εικόνα της φωτιάς δείχνει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καλύτερη. Από εδάφους επιχειρούν 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα ενώ υπάρχει και συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ. 

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Νέα Σμύρνη, Σύρο και Δράμα

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η Πυροσβεστική, για φωτιές που ξέσπασαν σε Νέα Σμύρνη, Σύρο και Δράμα.

Στις 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, αλλοδαπή, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε ύπαιθριο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον Δήμο Νέας Σμύρνης, στην Αττική και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Σήμερα συνελήφθη ημεδαπός για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Μύτικας του Δήμου Ερμούπολης, στη νήσο Σύρο και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Παρομοίως, συνελήφθη ημεδαπός στη Δράμα, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Καλλιφύτου και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.668,35 ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT