Επιχορήγηση 1,3 εκατ. σε δήμους της Αττικής για να συλλέξουν τα εύφλεκτα κλαδέματα

Επιχορήγηση 1,3 εκατ. σε δήμους της Αττικής για να συλλέξουν τα εύφλεκτα κλαδέματα

Πινγκ πονγκ υπουργείου - ΚΕΔΕ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση διάθεση 1,3 εκατ. ευρώ σε δήμους της Αττικής, ώστε να συλλέξουν τα κλαδέματα από τα οικόπεδα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Το πρόβλημα της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων ξερών κλαδεμάτων είχε αναδείξει η «Κ» μέσα από εκτενές ρεπορτάζ της το περασμένο Σάββατο.

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «φορτώσει» στους δήμους την αποτυχημένη οργάνωση της πυροπροστασίας στη χώρα, επισημαίνοντας τραγικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του «Αιγίς» ευθύνης του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ 100,3, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους της Αττικής, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες συλλογής και καταστροφής των κλαδεμάτων. Με τη χρηματοδότηση οι δήμοι θα συμβληθούν με ιδιωτικές εταιρείες για τη συλλογή των κλαδεμάτων, καθώς τα ίδια μέσα δεν επαρκούν.

Η «Κ» αποκάλυψε το Σάββατο ότι πέντε δήμοι της Ανατολικής Αττικής (Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Κρωπίας και Παιανίας) ζήτησαν με επιστολή τους από την Περιφέρεια την ενίσχυση του έργου απομάκρυνσης των υπολειμμάτων καθαρισμού των οικοπέδων από τους πολίτες. Οπως ανέφεραν, ούτε τα μέσα συλλογής των δήμων επαρκούν, ούτε οι εταιρείες που παράγουν κομπόστ μπορούν να δεχθούν άμεσα τόσο μεγάλες ποσότητες. Χθες, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως οι ενδιαφερόμενοι δήμοι θα πρέπει έως το τέλος της εβδομάδας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Η ΚΕΔΕ πάντως πέρασε χθες στην αντεπίθεση. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το πρόβλημα της συσσώρευσης κλαδεμάτων είναι υπαρκτό, «αλλά για την κατάσταση αυτή οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι δήμοι», υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται να «φορτωθεί ο μουντζούρης» στην αυτοδιοίκηση από άγνοια ή «προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο όσοι ευθύνονται πραγματικά για τα ελλείμματα στον τομέα της πυροπροστασίας». Η ΚΕΔΕ επαναλαμβάνει ότι οι δήμοι δεν είχαν ούτε έγκαιρη ενημέρωση ούτε επαρκή μέσα και χρηματοδότηση. Αναφέρονται δε σε «τραγικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος Αιγίς, με το οποίο η χώρα μας θα αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό για την πολιτική προστασία με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT