Μεγάλη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο – Μήνυμα από το «112» τα ξημερώματα

Μεγάλη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο – Μήνυμα από το «112» τα ξημερώματα

Η φωτιά εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και παραμένει σε εξέλιξη, αν και πλέον βρίσκεται υπό έλεγχο, μετά και την ενίσχυση της πυρόσβεσης με δύο εναέρια μέσα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής των Ακουμίων στο Ρέθυμνο, όπου από χθες το βράδυ η φωτιά έζωσε με ταχύτητα την ευρύτερη περιοχή μέχρι Τριόπετρα και Αγιο Παύλο, Μέλαμπες και Κρύα Βρύση, νότια του Ρεθύμνου.

Στο σημείο επιχειρούν 131 πυροσβέστες με πενήντα οχήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Αγίου Βασιλείου και της περιφέρειας καθώς και οχήματα πυρόσβεσης του δήμου με ενισχύσεις και από άλλους νομούς.

Η φωτιά εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και παραμένει σε εξέλιξη, αν και πλέον βρίσκεται υπό έλεγχο, μετά και την ενίσχυση της πυρόσβεσης με δύο εναέρια μέσα, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, Μιχάλης Σαρρής, κάνει λόγο για μεγάλο αγώνα ώστε οι φλόγες να μη ζώσουν οικισμούς που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από τα δύο μέτωπα. Γι΄ αυτό τον λόγο, όπως είπε, εστάλη και μήνυμα του 112.

Ειδικότερα, λίγο πριν από τις 02.00 τα ξημερώματα, οι κάτοικοι των περιοχών Σαχτούρια, Κάτω Σαχτούρια, Αγιος Παύλος, Αγία Παρασκευή, Τριόπετρα, Ακούμια, Μέλαμπες και Κρύα Βρύση έλαβαν το παρακάτω προειδοποιητικό μήνυμα, το οποίο τους καλούσε να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. 

Μεγάλη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο – Μήνυμα από το «112» τα ξημερώματα-1

Οι φλόγες έχουν κάψει αγροτολιβαδικές, θαμνώδεις, και μικρές γεωργικές εκτάσεις. Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να βρεθούν σε δύσκολα σημεία της φωτιάς και για το λόγο αυτό και με τη βοήθεια του ανέμου που έπνεε στην περιοχή η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Οπως είπε ο κ. Σαρρής, κύριο μέλημα ήταν να μη φτάσει η φωτιά στην παραθαλάσσια περιοχή, όπου υπάρχουν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Για την πλήρη κατάσβεση επιχειρούν τμήματα της ΕΔΟΜΕ και της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, με τους κατοίκους να ξαναζούν τον πύρινο εφιάλτη που είχε καταστήσει πυρόπληκτη την περιοχή και τον Ιούλιο του 2022.

Πολύ υψηλός κίνδυνος σήμερα σε 4 περιφέρειες

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Μεγάλη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο – Μήνυμα από το «112» τα ξημερώματα-1

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT