ΥΠΕΘΑ: Εικόνες από τα σχέδια ανάπλασης διά χειρός Κ. Βαρώτσου

ΥΠΕΘΑ: Εικόνες από τα σχέδια ανάπλασης διά χειρός Κ. Βαρώτσου

Το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Βαρώτσο, παρόντος του υπουργού Νίκου Δένδια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Βαρώτσο, παρόντος του υπουργού Νίκου Δένδια. 

Περιγράφοντας τα σχέδια, ο καθηγητής Βαρώτσος εξήγησε ότι η βάση του έργου θα φωτίζεται «μέσα από τη γη» και στα γυάλινα κομμάτια που θα φτάνουν σε ύψος ως τα έξι μέτρα θα αναγράφονται τα ονόματα των σύγχρονων ηρώων της Ελλάδας. Στο κέντρο θα υπάρχει εστία φωτιάς που θα αντανακλάται και το βράδυ θα καθρεφτίζεται στο κάτω επίπεδο των γυάλινων επιφανειών, «πολλαπλασιάζοντας» την εικόνα.

ΥΠΕΘΑ: Εικόνες από τα σχέδια ανάπλασης διά χειρός Κ. Βαρώτσου-1
ΥΠΕΘΑ: Εικόνες από τα σχέδια ανάπλασης διά χειρός Κ. Βαρώτσου-2

Οσο για το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο κ. Βαρώτσος ανέφερε ότι κατασκευάζεται μία μεμβράνη φτιαγμένη από κάθετους δοκούς από αλουμίνιο, η οποία θα δημιουργεί μερική ή και απόλυτη προστασία από τον ήλιο.

Πρόσθεσε ότι το κτίριο έχει βάση στο ίδιο ύψος του έργου και τα τρία στοιχεία αντιπροσωπεύουν τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Πλευρικά του μνημείου θα διαμορφωθούν δύο πάρκα, αριστερά με 25 ελιές και δεξιά με άλλες 28, αποτελώντας αναφορές στις δύο μεγάλες εθνικές εορτές, της 25 Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου.

«Νομίζω ότι καταφέραμε να κάνουμε μία ολιστική πρόταση, η οποία αγκαλιάζει όλο τον προαύλιο χώρο και δίνει ανάταση στο κτίριο κρατώντας την ιστορία του στο εσωτερικό του, καθώς και όλα τα στοιχεία της μνήμης που ήδη έχει» κατέληξε ο καθηγητής Κ. Βαρώτσος.

ΥΠΕΘΑ: Εικόνες από τα σχέδια ανάπλασης διά χειρός Κ. Βαρώτσου-3

Από την πλευρά του, ο υπουργός Νίκος Δένδιας σχολίασε πως δεν πρόκειται για «μία απλή αναμόρφωση» αλλά για «συμβολισμό της τεράστιας προσπάθειας που γίνεται», με εμπνευστή τον καλλιτέχνη και καθηγητή Κ. Βαρώτσο, «έναν γλύπτη που έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως ο κ. Βαρώτσος προσέφερε αφιλοκερδώς την έμπνευσή του, προσθέτοντας πως στο μεγαλύτερο τμήμα τα έξοδα θα καλυφθούν από ιδιωτικές δωρεές. 

«Οι παρεμβάσεις τις οποίες συζητάμε συνίστανται στη δημιουργία μιας νέας βιοκλιματικής όψης του υπουργείου, με ανακαινισμένο χώρο υποδοχής των υπουργών και των εκλεκτών ξένων προσκεκλημένων μας, στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου Ηλεκτρονικού Πολέμου, στη δημιουργία ενός μνημείου κιβωτού της εθνικής μνήμης το οποίο θα έχει όλα τα ονόματα των υπέρ της πατρίδος μας πεσόντων», είπε ο υπουργός. Επισήμανε ακόμα πως οι πλάκες με τα ονόματα των 121.692 νεκρών, που υπάρχουν ήδη στον χώρο του στρατοπέδου «και είναι προϊόν της προσήλωσης του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του στρατηγού Φλώρου στη διάσωση της εθνικής μνήμης», έχει προβλεφθεί να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν με σεβασμό σε έναν ιδιαίτερο χώρο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Σημείωσε δε πως θα δημιουργηθεί και ένα υπόγειο γκαράζ στα πρότυπα της Βουλής των Ελλήνων που «θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη, ορθολογικότερη και αισθητικά και περιβαλλοντικά υπέρτερη αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT