Φοιτητική στέγη: «Αν ήξερα πόσα ζητάνε, δεν θα δήλωνε εδώ ο γιος μου»

Φοιτητική στέγη: «Αν ήξερα πόσα ζητάνε, δεν θα δήλωνε εδώ ο γιος μου»

Μεσίτες και γονείς μιλούν στην «Κ» για τον «Γολγοθά» της εύρεσης φοιτητικού σπιτιού με χαμηλό κόστος

3' 55" χρόνος ανάγνωσης

Με κομμένη την ανάσα περιμένει η Κ.Π. τα αποτελέσματα της κόρης της. «Είναι ένα παιδί πολύ προσγειωμένο και ξέρει την οικονομική μας κατάσταση», εξηγεί στην «Κ» η μητέρα της, «έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια, αλλά πιστεύω ότι δεν θα μπορέσει να πιάσει τη Νομική Αθήνας». Η οικογένεια, αν και μονογονεϊκή, δεν δικαιούται να αιτηθεί μετεγγραφή. «Δεν θέλω να νιώσει ότι απέτυχε περνώντας στη Νομική Κομοτηνής, όμως δεν μπορώ να τη στείλω», ομολογεί.

«Με το καλό, παιδί μου, του χρόνου φοιτητής στα μέρη μας!». Αυτή την ευχή έκαναν πολλοί γονείς συνοδεύοντας τα παιδιά τους στα εξεταστικά τμήματα. Εχοντας ήδη βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του παιδιού τους στις Πανελλαδικές, ιδρώνουν στη σκέψη να ανοίξουν ένα ακόμη σπίτι σε άλλη πόλη, στην πιθανότητα να πρέπει να συντηρήσουν άλλο ένα νοικοκυριό. Μια γρήγορη αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού σχεδόν σε πόλεις της χώρας εξηγεί το γιατί.

Στα Ιωάννινα των 30.000 φοιτητών η ζήτηση για μίσθωση σπιτιών είναι μεγάλη. «Το 25%-30% των σπιτιών έχει γίνει airbnb, τα υπόλοιπα διεκδικούν φοιτητές, εργαζόμενοι σε εταιρείες τεχνολογίας, συνοδοί ασθενών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Αντώνης Παπαντωνίου, μεσίτης. Στο κέντρο οι τιμές ξεκινούν από 350 ευρώ για 30 τ.μ. και φθάνουν στα 450-500 ευρώ για επιπλωμένα σπίτια. Ωστόσο, στα πάγια έξοδα προστίθεται η θέρμανση, «ανοιχτή πέντε μήνες τον χρόνο», με αποτέλεσμα τα ενοίκια να αυξάνονται κατά 80-120 ευρώ. Αισθητά πιο φθηνά (20%-25%) δίνονται τα διαμερίσματα εκτός κέντρου. «Εχουμε πολύ καλή συγκοινωνία, εξυπηρετεί κατά 95% τους φοιτητές», διευκρινίζει. «Οι γονείς παραπονιούνται για τις τιμές, τα παιδιά προσπαθούν να συμπληρώσουν δουλεύοντας σε καφετέριες και ταβέρνες», προσθέτει ο ίδιος.

Διαδοχική ζήτηση

«Την περασμένη χρονιά η ροή των ενδιαφερομένων ήταν μετρημένη», θυμάται η Σοφία Χαλκιά, μεσίτρια στον Βόλο και πρόεδρος των μεσιτών στη Μαγνησία και στις Βόρειες Σποράδες. Οι εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», αλλά και η τρελή «κούρσα» του πληθωρισμού, έκαναν τους γονείς εξαιρετικά διστακτικούς. «Τρέναραν την ενοικίαση δύο ή τρεις μήνες, οι φοιτητές παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως και πολλοί εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων».

Ετσι, οι μεν γονείς εξοικονόμησαν 2.000-3.000 ευρώ, οι δε μεσίτες, κατά δήλωσή τους, δούλεψαν πιο άνετα χάρη στη διαδοχική ζήτηση, καθώς πολλά σπίτια αδειάζουν παραδοσιακά μετά το τέλος της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου. «Διαθέτουμε πλέον πολλά νέα διαμερίσματα, που χτίστηκαν μέσω κοινοτικών προγραμμάτων με σκοπό να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών», επισημαίνει η ίδια. Το κόστος των εν λόγω νεόδμητων είναι από 400 έως 550 ευρώ για 30 έως 50 τ.μ.

Η κατάσταση στα Χανιά είναι αδιέξοδη. «Δεν υπάρχουν διαμερίσματα και όσα δίνονται για ενοικίαση είναι πολύ ακριβά, ζητούν για 30 τ.μ. 500 με 600 ευρώ», εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Χανίων, Λουκία Καλλιγιάννη, που δεν κρύβει ότι τώρα ξεκινάει η πιο ζόρικη περίοδος για την ίδια ως επαγγελματία. «Ερχομαι σε πολύ δύσκολη θέση», ομολογεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς εξεγείρονται. «Αν ήξερα ότι ζητάνε τόσα οι Χανιώτες, δεν θα δήλωνε ποτέ ο γιος μου εδώ Πολυτεχνείο», είπε πέρυσι μια μητέρα. «Εδώ δεν έχουν την επιλογή να μείνουν εκτός πόλης, σε χωριό, διότι δεν έχουμε καλή συγκοινωνιακή σύνδεση». Οι λύσεις που προτείνονται στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών είναι είτε να συμβιβαστούν με κάποιο χώρο που παλιά δεν ήταν σπίτι είτε να συμφωνήσουν ότι θα αδειάζουν το διαμέρισμα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, ώστε ο ιδιοκτήτης να το εκμεταλλευθεί το καλοκαίρι μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Είκοσι πέντε χρόνια τώρα, προσπαθούμε να πείσουμε τους φοιτητές να συγκατοικήσουν – εις μάτην όμως», αναφωνεί ο Θεοχάρης Τσόχας, μεσίτης στη Θεσσαλονίκη. Η συγκατοίκηση θα μπορούσε να είναι μια κάποια λύση, ώστε να μετριαστεί το κόστος της φοιτητικής στέγης, ωστόσο φαίνεται ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη κουλτούρα. «Μετά τον κορωνοϊό είχαμε μια αύξηση των μισθωμάτων 15%-30% στα διαμερίσματα από τον α΄ όροφο και πάνω», απαντά ο ίδιος στο εύλογο ερώτημα, «οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρώ». Στη συμπρωτεύουσα διατίθενται και φοιτητικά σπίτια all inclusive, στην τιμή των οποίων συμπεριλαμβάνεται το wi-fi, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τα κοινόχρηστα. Τα μισθώματα που ζητούν κυμαίνονται από 500 έως 750 ευρώ.

Στην πρωτεύουσα

Στην Αθήνα, αμιγώς φοιτητικές γειτονιές δεν υφίστανται, καθώς σχολές υπάρχουν σε πολλές περιοχές – από του Ζωγράφου έως τον Πειραιά και την Καλλιθέα. Επομένως, οι επίμονοι ενδιαφερόμενοι μπορεί να έχουν περισσότερες ευκαιρίες. «Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του, μπορεί να βρει ένα σπίτι με 250 ευρώ, χωρίς όμως συστήματα ψύξης και θέρμανσης, οπότε και πάλι το συνολικό μηνιαίο κόστος θα ανεβεί πολύ», επισημαίνει ο Λευτέρης Φραγκιουδάκης, μεσίτης. «Η συνολική αύξηση των τιμών έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά, διότι παλιά ένα δυάρι στο κέντρο προοριζόταν για φοιτητές, τώρα όμως έχω υποδείξει τέτοια διαμερίσματα ακόμη και σε ζευγάρια με δύο παιδιά, που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος ενός διαμερίσματος 80-90 τ.μ.», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT