Φωτιά στην Υδρα: «Κανείς δεν έκανε χρήση βεγγαλικών στο σκάφος»

Φωτιά στην Υδρα: «Κανείς δεν έκανε χρήση βεγγαλικών στο σκάφος»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκαν τα ξημερώματα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού που είχαν συλληφθεί, μαζί με άλλα 11 μέλη του πληρώματος, ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Υδρας, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 21 Ιουνίου.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, σε επτά μέλη του πληρώματος επιβλήθηκε ποσό εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ και στα άλλα τέσσερα 20.000 ευρώ.

Ο βασικός υπερασπιστικός τους ισχυρισμός (σ.σ. νομικός παραστάτης ήταν ο δικηγόρος Πολυχρόνης Τσιρίδης) ήταν ότι κανένας από όσους επέβαιναν στη θαλαμηγό –πλήρωμα και επιβάτες– δεν έκανε χρήση βεγγαλικών ή πυροτεχνημάτων και επομένως η πυρκαγιά προκλήθηκε από άγνωστη αιτία.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έλαβε διαστάσεις καθώς προέκυψε ότι στη θαλαμηγό επέβαιναν ισχυροί επιχειρηματίες από το Καζακστάν, συνδεδεμένοι με το καθεστώς του πρώην προέδρου Νουσουρλάν Ναζαρμπάγιεφ, στους οποίους μάλιστα επετράπη να επιστρέψουν στη χώρα τους δίχως καν να εξεταστούν ως μάρτυρες.

Ο πλοίαρχος της θαλαμηγού φέρεται να κατέθεσε ότι μέλος του πληρώματος τού επισήμανε την ύπαρξη καπνού στον όρμο Μπίστι της Υδρας. «Ειδοποίησα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας άμεσα στις 22.32 από το κινητό μου τον αριθμό 199 και κατόπιν τον αριθμό 112, όπως μου υποδείχθηκε», κατέθεσε.

Στη δίωρη απολογία του φέρεται ακόμα να υποστήριξε ότι στο σκάφος δεν γινόταν καμία γιορτή, αντίθετα περιγράφει ότι νωρίτερα την ίδια μέρα οι επιβάτες είχαν δειπνήσει στην Υδρα και είχαν επιστρέψει στη θαλαμηγό.

Ο κυβερνήτης φέρεται να κατέθεσε στον ανακριτή και υπόμνημα ισχυριζόμενος ότι η αναχώρηση των 10 μισθωτών του σκάφους για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου, ήταν προγραμματισμένη, καθώς και ότι πριν από αυτή έκαναν ένα τελευταίο μπάνιο στη θάλασσα ανοιχτά της παραλίας του Λαιμού Βουλιαγμένης.

Οι 13 διωκόμενοι επέμειναν ότι κανείς από τη θαλαμηγό, είτε μέλος του πληρώματος είτε επιβάτης, δεν έκανε χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών ή πυροτεχνημάτων και επικαλούμενοι τη μαρτυρία ναυτικού από παραπλέον σκάφος (έχει καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας) επισήμαναν ότι «ο μάρτυρας παραπλέοντος σκάφους αναφέρει ρητά στην κατάθεσή του ότι ουδέποτε μίλησε για εκτόξευση πυροτεχνημάτων από τη θαλαμηγό “Περσεφόνη”».

Η πραγματογνωμοσύνη

Ο συνήγορος των 13 μελών του πληρώματος, κ. Τσιρίδης, παρέθεσε μάλιστα πραγματογνωμοσύνη πρώην αξιωματικού της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με την οποία η απόσταση του σκάφους από τη στεριά ήταν μεγαλύτερη από 350 μέτρα και η κατεύθυνση του ανέμου αντίθετη (σημ. βόρεια) και επομένως δεν υπήρχε η δυνατότητα πυροτεχνήματα από τη θαλαμηγό να φτάσουν στη στεριά και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να διαψεύσουν το περιεχόμενο των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι έκαναν λόγο για «μικρό φουσκωτό, το οποίο εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα». Οπως ισχυρίστηκαν, τα δύο μικρά βοηθητικά σκάφη της θαλαμηγού δεν μπορούν να πιάσουν μεγάλες ταχύτητες. «Το μόνο στοιχείο που μας συνδέει με την πυρκαγιά στην Υδρα είναι ότι το σκάφος βρισκόταν ανοιχτά του ίδιου όρμου, στον οποίο ξέσπασε», φέρονται να υποστήριξαν κατά την απολογία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής ζήτησε από την Πυροσβεστική να προβεί σε συμπληρωματικές αυτοψίες στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξέλιξη που σύμφωνα με την υπεράσπιση αναδεικνύει τα κενά στην έρευνα για την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT