Folli Follie: Σήμερα οι ποινές για την υπόθεση – Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι

Folli Follie: Σήμερα οι ποινές για την υπόθεση – Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μακρά δικαστική διαδικασία που διεκόπη λόγω πολύμηνης δικηγορικής αποχής, η υπόθεση για το οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie οδηγείται πλέον σε απόφαση, η οποία, εκτός απροόπτου, θα εκδοθεί σήμερα Πέμπτη.

Η δικαστική απόφαση που αναμένεται να επισφραγίσει την πολύχρονη δικαστική διαδικασία για την εν λόγω υπόθεση, έτσι όπως το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορουμένους ως ενόχους, για όσους καταδικάστηκαν, προμηνύει ποινές πολυετών καθείρξεων, ενώ δεν μπορεί να προβλεφθεί αν κάποιος από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθεί τελικά στη φυλακή.

Πάντως, η δικαστική απόφαση επί των ποινών, δηλαδή η τελική δικαστική κρίση, θα εξαρτηθεί από τα βαριά αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκαν οι βασικοί κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι μέλη της οικογενείας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και στενοί συνεργάτες του.

Ομόφωνα

Το δικαστήριο κατά τη χθεσινή του διαδικασία κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορουμένους, συνολικά έντεκα, για το βαρύ αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ενώ παράλληλα κήρυξε ενόχους τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης, μέλη της οικογενείας του και στενούς συνεργάτες του.

Η απόφαση περί αθώωσης όλων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης υπήρξε ομόφωνη, άλλωστε σχετική πρόταση είχε υποβληθεί και από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Προφανώς το εν λόγω αδίκημα δεν προέκυψε κατά τη μακρά δικαστική διαδικασία και για τον λόγο αυτό οδήγησε σε ολική απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.

Ενοχοι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Αικατερίνη, ο γιoς του Τζώρτζης, καθώς και δύο συνεργάτες του – Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ομως οι δικαστές έκριναν ενόχους για πολλά και σοβαρά αδικήματα, οικονομικής φύσεως, κατά περίπτωση, πλαστογραφίες, απάτες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα, τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τη σύζυγό του Αικατερίνη Κουτσολιούτσου και τον γιo του Τζώρτζη, καθώς και δύο συνεργάτες του.

Ωστόσο, η δικαστική κρίση, παρά τη βαριά ενοχή που καταγνώστηκε για τους καταδικασθέντες, κατά κάποιον τρόπο απαλύνθηκε από την αναγνώριση σε όλους του ελαφρυντικού του σύννομου προτέρου βίου, ελαφρυντικό που κατεβάζει τον πήχυ των ποινών και σχετίζεται με αυτό που απλά λέμε λευκό ποινικό μητρώο ή πρότερη συμπεριφορά χωρίς καταδίκες η διώξεις.

Το ελαφρυντικό αυτό αναγνωρίστηκε σε όλους τους καταδικασθέντες και επιπλέον στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αναγνωρίστηκε και ένα ακόμη, που έχει να κάνει με την άρση των συνεπειών της πράξης του.

Οι ποινές και οι δεσμεύσεις

Ειδικότερα, η απόφαση για την ενοχή των κατηγορουμένων έχει ως εξής:

• Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία για πλαστογραφία, απάτη, χειραγώγηση της αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατηγορίες βαριές που επισύρουν ποινές πολυετούς καθείρξεως.

• Για την Αικατερίνη Κουτσολιούτσου το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή της για συνέργεια σε απάτη, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

• Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κρίθηκε αθώος, όπως όλοι, για τη συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επίσης αθώος και για το αδίκημα της αυτουργίας σε πλαστογραφία. Ωστόσο, κρίθηκε ένοχος για απάτη, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

• Συνεργάτης της οικογενείας Κουτσολιούτσου επίσης κρίθηκε ένοχη για συνέργεια σε πλαστογραφία σε απάτη από κοινού, σε χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

• Ο καταζητούμενος Ιωάννης Μπεγιέτης κρίθηκε ένοχος για πλαστογραφία, απάτη, άμεση συνέργεια στη χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι της υπόθεσης κρίθηκαν αθώοι για όλες τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη σε όλα τα σκέλη της. Η διαδικασία που αναμένεται σήμερα να ολοκληρωθεί, εκτός από τις ποινές και την απόφαση για το ποιοι μπορεί να πάνε φυλακή, θα έχει και το σημαντικό σκέλος της άρσης ή μη της κατάσχεσης και της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, που εκτιμάται ως σημαντικό για την περαιτέρω εξυγίανση της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT