Βρύσες για μείωση των πλαστικών μπουκαλιών

Βρύσες για μείωση των πλαστικών μπουκαλιών

Οι θέσεις των βρυσών, που θα βρίσκονται όλες σε κοινόχρηστους χώρους, αποφασίστηκαν από ομάδα εργασίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τοποθέτηση 40 δημόσιων βρυσών για την παροχή δωρεάν νερού αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων. Στόχος είναι η μείωση των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Οι θέσεις των βρυσών, που θα βρίσκονται όλες σε κοινόχρηστους χώρους, αποφασίστηκαν από ομάδα εργασίας.

Σύμφωνα με σωζόμενες μαρτυρίες, στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν στην Αθήνα 55 δημόσιες βρύσες και κρήνες. Κάποιες μάλιστα είχαν δώσει και το όνομά τους σε περιοχές του κέντρου. Σταδιακά, με τη δημιουργία κεντρικού δικτύου υδροδότησης, οι βρύσες έπαψαν να λειτουργούν και τελικά γκρεμίστηκαν. «Ο δήμος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο δημόσιων βρυσών, ξεκινώντας με 40 σημεία και στη συνέχεια, εφόσον αυτό εξελιχθεί καλά, να προχωρήσει και με νέα σημεία», εξηγεί ο Ανδρέας Γραμματικογιάννης, αντιδήμαρχος Υποδομών.

Aνέθεσε μελέτη σε ομάδα μηχανικών, οι οποίοι αναζήτησαν τα καλύτερα σημεία από πλευράς επισκεψιμότητας και δημοφιλίας, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, πάρκα, αλλά και τουριστικά μέρη. Από τις 40 βρύσες οι 16 θα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (1η δημοτική ενότητα): για παράδειγμα στο Κουκάκι, στο Πεδίον του Αρεως, στον Σταθμό Λαρίσης, στο εμπορικό τρίγωνο, στου Ψυρρή, στο Κολωνάκι και τα Ιλίσια. Οι υπόλοιπες 24 θα βρίσκονται στις άλλες έξι δημοτικές ενότητες.

Δύο τύποι

Οι μελετητές πρότειναν δύο διαφορετικούς τύπους βρυσών. Για πέντε πολύ τουριστικά σημεία της πόλης πρότειναν έναν τύπο που γεμίζει μπουκάλι, αλλά να μπορεί να πιει και νερό κάποιος όρθιος (σαν τους σχολικούς ψύκτες). Ο ίδιος τύπος έχει και μια ποτίστρα χαμηλά, για να προσφέρει νερό στα αδέσποτα. Ο δεύτερος τύπος είναι πιο απλός και αφορά μόνο γέμισμα μπουκαλιού. Οσο για το κόστος, ο δήμος θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καλυφθεί από δωρητές. Να σημειωθεί ότι όλες οι βρύσες θα είναι ταυτόχρονα και ψύκτες, ώστε να προσφέρουν δροσερό νερό.

«Με την παροχή δωρεάν νερού θα μειώσουμε τις ποσότητες των πλαστικών μπουκαλιών που καταναλώνονται και απορρίπτονται στον δήμο, άρα και τα σκουπίδια. Επομένως πρόκειται για ένα μέτρο χρήσιμο και περιβαλλοντικά και οικονομικά», καταλήγει ο κ. Γραμματικογιάννης. «Επίσης θα επισκευαστούν όσες από τις υφιστάμενες δημόσιες βρύσες έχουν πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT