H Αντιτρομοκρατική αναζητεί το δρομολόγιο των δραστών

H Αντιτρομοκρατική αναζητεί το δρομολόγιο των δραστών

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Ομάδα 7-8 ατόμων, πιθανότατα νεαροί ηλικίας 18 έως 20 ετών, εκτιμάται ότι πραγματοποίησε την καταδρομική επίθεση έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, χθες τα ξημερώματα, στου Παπάγου. Πέταξαν συνολικά πέντε βόμβες μολότοφ προς την είσοδο του σπιτιού και το όχημα του αστυνομικού – σκοπού που εκτελούσε υπηρεσία στατικής φύλαξης έξω από το σπίτι της ανώτατης δικαστικής λειτουργού. Συνεπεία της επίθεσης, ο 42χρονος υπαρχιφύλακας υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, ενώ το υπηρεσιακό όχημα και μια ιδιωτική μοτοσικλέτα τυλίχτηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Δίπλα στο σπίτι της κ. Κλάπα υπάρχει ένα μικρό πάρκο, όπου ερευνάται εάν οι δράστες είχαν κάποιες ώρες πριν από την επίθεση κρύψει τους εμπρηστικούς μηχανισμούς. Λόγω της ιδιαιτερότητας του στόχου, η έρευνα για το συμβάν ανετέθη όχι στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας αλλά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στελέχη της υπηρεσίας συγκεντρώνουν από χθες βίντεο από κάμερες ασφαλείας, με στόχο να προσδιορίσουν πώς οι δράστες προσέγγισαν και διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης. Φέρεται να έχει προκύψει ότι ένα μέρος της διαδρομής διήνυσαν πεζή, ενώ επιπλέον ερευνάται το ενδεχόμενο οι δράστες να χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο ή και κρησφύγετο τον χώρο της Πολυτεχνειούπολης.

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί από χθες στη Δικαιοσύνη μετά την επίθεση που σημειώθηκε εις βάρος του αστυνομικού που φρουρούσε το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ οι έρευνες των αρμοδίων αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Δικαστές και εισαγγελείς σοκαρισμένοι από το περιστατικό που συνέβη μεσάνυχτα σε μια περιοχή που είναι αμιγούς κατοικίας και χωρίς τη διέλευση οχημάτων, εξέφραζαν ανησυχίες για το τι πυροδότησε την εν λόγω επίθεση, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ενδέχεται το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από διάφορες πλευρές τελευταία για τη Δικαιοσύνη να ήταν το αίτιο ή η αφορμή για την επίθεση.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, από την πλευρά της, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ενέργεια» εις βάρος δικαστικών λειτουργών, ενώ σχολιάζοντας την επίθεση στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, υπογράμμιζε ότι τέτοια περιστατικά «υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία και στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος φόβου και έντασης εντός του δικαστικού σώματος ως συνόλου, χωρίς να καταφέρνουν τον σκοπό τους». «Με πράξεις βίας δεν κάμπτεται η ελεύθερη βούληση των δικαστών να ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους», τονίζεται, τέλος, στην ανακοίνωση της Ενώσεως των Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στελέχη της υπηρεσίας συγκεντρώνουν βίντεο από κάμερες ασφαλείας, με στόχο να προσδιορίσουν πώς οι δράστες προσέγγισαν και διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ανακοίνωση καταδίκης και από την Ενωση Εισαγγελέων, ενώ καταδικαστική για την επίθεση ως περιστατικό που τραυματίζει το κράτος δικαίου υπήρξε και η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Μέσα στη Δικαιοσύνη, πάντως, η οποία τον τελευταίο καιρό με αφορμή δικαστικές ενέργειες και αποφάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής και αμφισβητήσεων, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν απόψεις για κινδύνους σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της δικαιοσύνης σε σχέση με τους πολίτες και σημειώνουν ότι οφείλουν να αναληφθούν πρωτοβουλίες τόσο από την ηγεσία της όσο και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για ανάταξη του κλίματος.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η εντεινόμενη αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης μπορεί να πυροδοτήσει επιθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών σε ένα κλίμα απαξίωσης της θεσμικής της λειτουργίας, ενώ άλλοι ζητούν αυστηρά μέτρα αξιολόγησης για τους δικαστές που με ενέργειες ή αποφάσεις τους προκαλούν και λειτουργούν ως αλεξικέραυνο για τη δυσπιστία και την αμφισβήτηση των πολιτών ως προς τη Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά της προέδρου του Αρείου Πάγου, που βρισκόταν μέσα στο σπίτι της με συγγενικά της πρόσωπα την ώρα της επίθεσης, δεν υπήρξε κανένα απολύτως σχόλιο, αναμένοντας την εξέλιξη των ερευνών των αρμοδίων αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT