Ερευνα για την Υδρα ζητεί η εισαγγελέας

Ερευνα για την Υδρα ζητεί η εισαγγελέας

Θα αναζητηθούν τυχόν λάθη από Πυροσβεστική και Λιμενικό – Δίωξη ασκήθηκε εις βάρος των μισθωτών της θαλαμηγού

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι χειρισμοί κυρίως της Πυροσβεστικής και δευτερευόντως του Λιμενικού στην υπόθεση του εμπρησμού στην Υδρα, το βράδυ της Παρασκευής. Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πειραιά ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Η εισαγγελέας ζητάει να διερευνηθούν εάν υπέπεσαν σε λάθη και παραλείψεις τα στελέχη του πυροσβεστικού κλιμακίου Γαλατά, του Λιμεναρχείου Υδρας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Επιπλέον ζητάει να της παρασχεθούν διευκρινίσεις γιατί η ίδια δεν ενημερώθηκε για το περιστατικό, όπως προβλέπεται. Xθες, προχώρησε στην άσκηση διώξεων και εις βάρος των μισθωτών της θαλαμηγού για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό.

Η διπλή εισαγγελική παρέμβαση ήρθε σε συνέχεια αποκαλύψεων, σύμφωνα με τις οποίες λίγες ώρες μετά το συμβάν επετράπη στους μισθωτές της θαλαμηγού να αποχωρήσουν από τη χώρα δίχως καν να εξεταστούν ως μάρτυρες. Tο μεσημέρι του Σαββάτου, η θαλαμηγός «Περσεφόνη» κατέπλευσε στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου και αποβίβασε τους 10 μισθωτές από το Καζακστάν. Στο σημείο ανέμενε υψηλόβαθμος αξιωματικός από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Οπως περιγράφεται σε έγγραφο της δικογραφίας, για λόγους «επείγοντος» υπέβαλαν τους μισθωτές σε προφορικές ερωτήσεις και τους άφησαν να φύγουν προκειμένου να προλάβουν την πτήση τους, δίχως όμως να λάβουν επίσημη κατάθεση. Χθες, πηγές από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης τόνισαν ότι μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, ζήτησαν μέσω του αρχηγού της Πυροσβεστικής, διευκρινίσεις και ότι το έγγραφο παροχής εξηγήσεων των εμπλεκομένων αξιωματικών έχει ήδη διαβιβαστεί στις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Ξημερώματα χθες, στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η απολογία των 13 μελών του πληρώματος της θαλαμηγού που κατηγορούνται ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς. Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση πλοιάρχου και υποπλοιάρχου, ενώ άφησαν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους υπόλοιπους 11. O ανακριτής ζήτησε συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη, με τα στελέχη της Πυροσβεστικής να επιστρέφουν στον όρμο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και να βρίσκουν υπολείμματα κροτίδων. Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για υπολείμματα πυροτεχνημάτων που πυροδοτήθηκαν την Παρασκευή, τότε ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η χρήση τους δεν έγινε από τη θαλαμηγό αλλά από τη στεριά, όπου πιθανολογείται ότι είχαν μεταφερθεί ορισμένοι από τους μισθωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT