Πανελλήνιες 2024: Σχεδόν 6 στους 10 κάτω από τη βάση σε Φυσική, Ιστορία και Μαθηματικά

Πανελλήνιες 2024: Σχεδόν 6 στους 10 κάτω από τη βάση σε Φυσική, Ιστορία και Μαθηματικά

Σχεδόν 6 στους 10 υποψηφίους έγραψαν κάτω από τη βάση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν την αυξημένη δυσκολία των θεμάτων σε Φυσική, Ιστορία και Μαθηματικά. 

Συγκεκριμένα, στο μάθημα της Φυσικής, το 58,95% των υποψηφίων, δηλαδή συνολικά 15.949 υποψήφιοι, έλαβαν βαθμό κάτω από τη βάση. Αντίστοιχα στα Μαθηματικά το ποσοστό των υποψηφίων κάτω από τη βάση ανέρχεται στο 58,37%., ενώ στην Ιστορία στο 59,87%.

Οσον αφορά τους αριστούχους σε αυτά τα δύο μαθήματα, στη Φυσική πάνω από 18 έγραψε το 7,23%, ενώ στα Μαθηματικά μόλις το 4,59%. Στην Ιστορία, όπου επίσης τα θέματα είχαν χαρακτηριστεί απαιτητικά, αρίστευσε το 10,5% των υποψηφίων.

Ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση ανά μάθημα:

Νεοελληνική Γλώσσα – 12,85% 
Αρχαία Ελληνικά – 40,90% 
Ιστορία – 59,87% 
Λατινικά – 34,32% 
Φυσική – 58,95% 
Χημεία – 32,64% 
Μαθηματικά – 58,37% 
Βιολογία – 32,25% 
Πληροφορική – 41,27% 
Οικονομία – 40,90%

Δείτε εδώ τις βαθμολογίες 

Επικρίσεις για τα θέματα

Ειδικότερα για τα θέματα της Φυσικής ιδιαίτερα επικριτικοί είχαν υπάρξει τόσο οι πρόεδροι των Τμημάτων Φυσικής επτά ελληνικών ΑΕΙ όσο και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ).

Οι πρώτοι, σε κοινή ανακοίνωση που είχαν εκδώσει, ανέφεραν πως «η επιλογή των θεμάτων δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα αξιοπιστίας των Πανελλαδικών, δίνει όμως λανθασμένο μήνυμα για την Επιστήμη της Φυσικής». «Η Επιστήμη της Φυσικής αναζητά και δίνει επιστημονικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας. Προσφέρει συνεχώς νέα γνώση και λύσεις στα ζωτικής σημασίας προβλήματα, δημιουργώντας νέες ιδέες και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην επιστήμη. Συνεπώς, δεν πρέπει να συνδέεται με την απαίτηση για ταχύτατη επίλυση εξεζητημένων ασκήσεων», ανέφεραν.

Από την πλευρά της η ΟΕΦΕ, είχε σημειώσει ότι «ήταν πολλά και δύσκολα θέματα, γεμάτα ανούσιες και αχρείαστες παγίδες – τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Ο χρόνος επίλυσής τους ξεπερνά κατά πολύ τις τρεις ώρες, κάτι που γίνεται εύκολα και γρήγορα αντιληπτό. Επίσης, δεν υπήρχε διαβάθμιση θεμάτων, με αποτέλεσμα να αδικηθούν οι μαθητές με μεσαίες βαθμολογίες. Τέλος, ο βαθμός δυσκολίας τους δεν ανταποκρίνεται στον αριθμό ωρών διδασκαλίας της Φυσικής στο Λύκειο, ενώ η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν έλαβε υπόψη τις καιρικές συνθήκες για να κινηθούν ανάλογα».

Οσον αφορά την Ιστορία, η ΟΕΦΕ επίσης είχε κάνει λόγο για το πιο απαιτητικό διαγώνισμα των τελευταίων ετών. Οπως τονιζόταν, τα θέματα «ήταν απαιτητικά, για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές, εξέταζαν μεγάλο εύρος της ύλης και αναμένεται να δυσκόλεψαν ακόμη και τους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Γενικά, το φετινό διαγώνισμα της Ιστορίας ήταν το πιο απαιτητικό των τελευταίων ετών, απαιτούσε μακροσκελείς απαντήσεις και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις».

Υπολογισμός μορίων

Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή συνυπολογίζει τους γραπτούς βαθμούς και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε Τμήμα. Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. Για τα στατιστικά στοιχεία πατήστε ΕΔΩ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT