Θωράκιση των εγκύων έναντι του κοκκύτη

Θωράκιση των εγκύων έναντι του κοκκύτη

Το υπουργείο Υγείας συνιστά τον εμβολιασμό τους, καθώς παρατηρείται έξαρση της νόσου στην Ελλάδα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη εμβολιασμού έναντι του κοκκύτη όλων των εγκύων τονίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τη συνεχιζόμενη έξαρση της νόσου στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του έτους έως και τα μέσα Ιουνίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 264 κρούσματα κοκκύτη, όταν όλο το 2023 είχαν δηλωθεί μόλις 9. Από τα 264 περιστατικά, τα 34 δηλώθηκαν τις πρώτες 13 ημέρες του Ιουνίου. Από τα κρούσματα που δηλώθηκαν φέτος, το 58% αφορά παιδιά και εφήβους ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Μάλιστα, το 15% των κρουσμάτων αφορά βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών. Φέτος έχουν καταγραφεί και 3 θάνατοι από κοκκύτη, 2 βρεφών και ενός ενηλίκου.

Οπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, τους τελευταίους μήνες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία), μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, παρατηρείται έξαρση της νόσου και η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανόν να συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, καθώς και με τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος (οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού) με εξάρσεις που συμβαίνουν κάθε 3 με 5 χρόνια ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Οι αρχικές εκδηλώσεις του είναι η καταρροή και ο ερεθιστικός ξηρός βήχας, που γίνεται προοδευτικά εντονότερος και παροξυσμικός. Τα μικρά βρέφη έως 6 μηνών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και εμφάνισης επιπλοκών, όπως πνευμονία, άπνοια, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλοπάθεια και θάνατο, με ποσοστό θνητότητας 2%. Σχεδόν το 80% των νοσηλειών με κοκκύτη αφορά αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Συνήθως πηγή μόλυνσης είναι ο γονέας, το αδελφάκι ή το άτομο που τα φροντίζει εφόσον νοσεί από κοκκύτη, ενώ ο σημαντικότερος τρόπος προστασίας των βρεφών από τη νόσηση είναι μέσω του εμβολιασμού των εγκύων. Ο εμβολιασμός των εγκύων έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μητρικών αντισωμάτων σε χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων, τα οποία μεταφέρονται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και προστατεύουν το βρέφος από τη γέννησή του. Μητρικά αντισώματα έναντι του κοκκύτη μπορούν να μεταφερθούν στο βρέφος και μέσω του μητρικού γάλακτος. Παράλληλα, ο εμβολιασμός προστατεύει και την έγκυο και μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του κοκκύτη από τη μητέρα στο βρέφος μετά τη γέννηση.

Κατόπιν τούτου, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, οι έγκυοι θα πρέπει να εμβολιάζονται με μία δόση εμβολίου κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό. Με τα ίδια εμβόλια μπορούν να εμβολιαστούν και οι λεχωίδες που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης και τα μέλη της οικογένειας, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν έρθουν σε επαφή με νεογνά και βρέφη. Το υπουργείο Υγείας εστιάζει και στον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας έναντι του κοκκύτη με μία αναμνηστική δόση ανά δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT