Εσβησαν τα social media και το «έριξαν» στο διάβασμα

Εσβησαν τα social media και το «έριξαν» στο διάβασμα

Εξι αριστούχοι των Πανελλαδικών μιλούν στην «Κ» για τις θυσίες που έκαναν, τη μέθοδο που ακολούθησαν και για τις σχολές που θα επιλέξουν

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Η Μαρία Ιατρού, μέχρι πρότινος μαθήτρια στο 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου Αττικής, δεν άρχισε πέρυσι να οδεύει προς τον στόχο της – τον οποίο πέτυχε πανηγυρικά, καθώς συγκέντρωσε 19.640 μόρια. «Είναι πολυετής η προετοιμασία, ξεκίνησε από το Δημοτικό, όπως και η πειθαρχία για να μάθεις να ακολουθείς ένα πρόγραμμα», δηλώνει στην «Κ». Τον τελευταίο χρόνο χρειάστηκε να απαρνηθεί τη γυμναστική, αλλά και το κινητό της. «Εκλεισα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τονίζει, σημειώνοντας πως η πρώτη της επιλογή είναι η Ιατρική Σχολή Ηρακλείου.

Δεν είναι η μόνη αριστούχος μαθήτρια που ανέφερε στην «Κ» ότι μείωσε σημαντικά τον χρόνο που ξόδευε σε εφαρμογές προκειμένου να μην αποσπάται. Η Φωτεινή Παυλίδου, μαθήτρια σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, η οποία συγκέντρωσε 19.580 μόρια, τονίζει πως έσβησε το TikTok. «Είχα αρκετό διάβασμα, πολλή προετοιμασία στο φροντιστήριο και στο σχολείο – τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιούσα, αλλά περιορισμένα, μια-δυο ώρες την ημέρα το πολύ», τονίζει η ίδια, η οποία επίσης σκοπεύει να μπει στην Ιατρική Σχολή.

Το TikTok είχε σβήσει και η Ραφαηλία Παράσχου, υπότροφος μαθήτρια επίσης σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, η οποία συγκέντρωσε 19.425 μόρια, και, παρότι σκεφτόταν το Βιολογικό, τώρα φλερτάρει με την ιδέα της Ιατρικής. «Μου αποσπούσε την προσοχή», εξηγεί, «κατά τα άλλα δεν στερήθηκα κάτι, αν διαβάζεις όλη μέρα, και το κινητό μπορείς να χρησιμοποιείς και κάθε Σάββατο έβγαινα βόλτα». Στο τηλέφωνο ο ενθουσιασμός της ακούγεται ασυγκράτητος. «Δεν μπορώ να περιγράψω πώς νιώθω», λέει στην «Κ», «μόλις μάθαμε τα αποτελέσματα άρχισα να κλαίω μαζί με τη μαμά μου – θέλει προσπάθεια, αλλά ανταμείβεται ο κόπος».

Εσβησαν τα social media και το «έριξαν» στο διάβασμα-1
Η Φωτεινή Παυλίδου συγκέντρωσε 19.580 μόρια, ο Ανδρέας Στεφανίδης 19.060, η Ραφαηλία Παράσχου 19.425, ο Ιάσων Ιωαννίδης 19.345, η Μαρία Ιατρού 19.640 και ο Αστέριος Γούσιος 19.540. Ολοι είπαν στην «Κ» ότι χρειάστηκε να διαβάσουν πολύ και με σύστημα, αλλά οι κόποι θα ανταμειφθούν αφού θα περάσουν στη σχολή της επιλογής τους.

«Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη, αλλά οι κόποι αποδίδουν και είναι πολύ ωραίο συναίσθημα», δηλώνει ο Αστέριος Γούσιος, συμμαθητής της Ραφαηλίας, ο οποίος συγκέντρωσε 19.540 μόρια. Για τον ίδιο, το πιο σημαντικό είναι η ισορροπία. «Και με τους φίλους μου ήμουν, και με την κοπέλα μου, και στο κινητό μου, και αθλούμουν – δεν έσβησα εφαρμογές αλλά όταν διάβαζα το άφηνα σε άλλο δωμάτιο για να μην αποσπώμαι», εξηγεί. Είναι δυσλεκτικός, τονίζει, και έδωσε προφορικά τις εξετάσεις. «Μπορεί κάποιος να πετύχει τον στόχο του κι ας έχει κάτι τέτοιο», σημειώνει, «μπορεί να τα καταφέρει». Τις τελευταίες μέρες των εξετάσεων αυτό που τον δυσκόλευε ήταν η ζέστη, πράγμα που επισημαίνει και ο Ιάσονας Ιωαννίδης, υπότροφος μαθητής ιδιωτικού σχολείου, ο οποίος συγκέντρωσε 19.345 μόρια.

«Μάχη» με τη ζέστη

«Περιμένοντας τα θέματα ήταν αρκετά αποπνικτική η ατμόσφαιρα, ήταν λίγο δύσκολο, το λέγαμε και γελούσαμε με τους συμμαθητές μου, αλλά είχα συνηθίσει κιόλας να διαβάζω στη ζέστη», αναφέρει στην «Κ» – «αρκετά καλοκαίρια έχω περάσει να διαβάζω». Δηλώνει ανακουφισμένος και περήφανος. «Εχω καταβάλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και έχω κάνει πολύ μεγάλες θυσίες – δεν απόλαυσα πάρα πολύ τη σχολική μου ζωή, δεν πήγα σε πολλές εκδρομές, χρειάστηκε να έχω περιορισμένο αριθμό φίλων, αλλά σήμερα η προσπάθεια αυτή απέδωσε», τονίζει.

Ο Ανδρέας Στεφανίδης, μαθητής σε ιδιωτικό σχολείο στο Νέο Ηράκλειο, ο οποίος συγκέντρωσε 19.060 μόρια και θέλει να φοιτήσει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, δεν βλέπει την προσπάθειά του ως «κόπο». «Ποτέ δεν είδα τα μαθήματα ως αγγαρεία – τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τον περνούσα στο διάβασμα, δεν είχα καθόλου χρόνο για social media και για φίλους, αλλά μου έδινε ικανοποίηση όταν έλυνα μια άσκηση Φυσικής με τον δικό μου τρόπο σκέψης», σημειώνει. Τώρα θέλει να περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι. «Οι τελευταίες μέρες των εξετάσεων ήταν βασανιστικές και λόγω ζέστης», δηλώνει. «Τώρα θα κάνω ό,τι δεν μπορούσα τον προηγούμενο καιρό – παρόλο που μου άρεσε το διάβασμα», λέει στην «Κ», «πρέπει κι εγώ να ηρεμήσω λίγο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT