Το διαβατήριο της εισαγωγής στα ΑΕΙ

Τι δείχνουν για την τάση των βάσεων οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Το 8 εξασφαλίζει ένα διαβατήριο για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των βαθμολογικών επιδόσεων για τους 90.416 υποψηφίους κατέδειξε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από το 8 μετά το 2021, πρώτη χρονιά εφαρμογής της. Συγκεκριμένα, φέτος εκτιμάται ότι το χαμηλότερο κατώφλι εισαγωγής θα είναι το 8,34 στο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής. Βέβαια, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαφοροποιείται ανά επιστημονικό πεδίο, όπως και οι τάσεις των βάσεων εισαγωγής. Την ίδια στιγμή, λόγω ΕΒΕ θα μείνουν κενές ουκ ολίγες εκ των συνολικά 68.851 θέσεων στα πανεπιστήμια, στις οποίες θα προστεθούν εκείνες των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Αυξημένος σε σχέση με πέρυσι ήταν ο φετινός αριθμός υποψηφίων, 90.416 έναντι 88.570 το 2023. Εξ αυτών οι 74.847 αποφοίτησαν από Γενικό Λύκειο και οι 15.569 από Επαγγελματικό. Φέτος η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας –το κοινό μάθημα για όλες τις ομάδες προσανατολισμού– ωθεί ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής, αφού οι επιδόσεις είναι καλύτερες σε σχέση με το 2022. Τα ποσοστά των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 18 στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι καλύτερα (σχεδόν διπλάσια) και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Αντίστοιχα, λιγότεροι υποψήφιοι έχουν βαθμολογηθεί κάτω από 10. Ωστόσο, εκτός από το κοινό για όλους υποψηφίους μάθημα, οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ κάθε επιστημονικού πεδίου διαφοροποιούνται ανάλογα με τις επιδόσεις στα άλλα τρία εξεταζόμενα μαθήματα.

Ειδικότερα, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους υποψηφίους, φέτος οι άριστες επιδόσεις ποσοστιαία ήταν λίγο χαμηλότερες από πέρυσι. Βαθμολογητές ανέφεραν στην «Κ» ότι οι μαθητές δυσκολεύτηκαν με το θέμα της Εκθεσης –ζητούσε οι υποψήφιοι να εκφράσουν τεκμηριωμένα τη γνώμη τους για την αξία των ταξιδιών, ως μέσο με το οποίο ο άνθρωπος να εξελιχθεί εσωτερικά και να αναζητήσει την ευτυχία–, αλλά όχι με τις γραμματολογικές παρατηρήσεις. Ωστόσο, εκτός από το κοινό για όλους τους υποψηφίους μάθημα, οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ κάθε επιστημονικού πεδίου διαφοροποιούνται ανάλογα με τις επιδόσεις στα άλλα τρία εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι προβλέψεις

Συγκεκριμένα, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων από τον μαθηματικό – αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, ανά επιστημονικό πεδίο προβλέπονται τα εξής:

• 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών): Γενικά οι επιδόσεις είναι λίγο χειρότερες από το 2023, κυρίως στην Ιστορία και λιγότερο στα Λατινικά. Αντίθετα, είναι στα ίδια επίπεδα σε Γλώσσα και Αρχαία. Ωστόσο παρατηρείται μεγάλη μείωση –λίγο πάνω από 50%– των άριστων γραπτών στα Αρχαία. Ετσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτωτική τάση και στις περιζήτητες σχολές (νομικές, φιλολογίες) που θα κινηθεί περί τα 100 μόρια, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής στις σχολές και τα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,1 η χαμηλότερη έως 13,64 η υψηλότερη (η τιμή της ΕΒΕ εξαρτάται και από τον συντελεστή που έχει αποφασίσει κάθε τμήμα για τη διαμόρφωσή της).

Φέτος εκτιμάται ότι το χαμηλότερο κατώφλι εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι το 8,34 στο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής.

• 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Στη βαθμολογική κλίμακα πάνω από 18 υπάρχει μεγάλη μείωση των επιδόσεων στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα (δηλαδή, πλην της Χημείας). Αυτό προκαλεί συσσώρευση των επιδόσεων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, ενώ γενικά οι μέσοι όροι στα δύο κομβικά μαθήματα του πεδίου (Φυσική και Μαθηματικά) είναι χαμηλότεροι από πέρυσι. Ετσι, αναμένεται πτώση των βάσεων που θα ξεκινήσει από τα 300 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα αυξάνεται. Στις σχολές με βάση εισαγωγής από 12 και κάτω εκτιμάται ότι στην πτώση θα συμβάλει η μείωση του αριθμού των υποψηφίων του πεδίου. Η ΕΒΕ στις σχολές και τα τμήματα του πεδίου θα κινηθεί από 9,69 η χαμηλότερη έως 14,53 η υψηλότερη.

• 3ο πεδίο (σπουδών υγείας και ζωής): Η Φυσική αποτελεί για δεύτερη χρονιά τη δυσάρεστη έκπληξη του πεδίου. Ο μέσος όρος στο μάθημα από το 9,97 του 2023 (για πρώτη φορά κάτω από 10), φέτος έφθασε στο 8,66. Αντίθετα, καλύτερα από πέρυσι πήγαν οι υποψήφιοι σε Χημεία και Βιολογία. Ετσι, αναμένεται σταθερότητα στις περιζήτητες Ιατρικές και μικρές αυξομειώσεις στις υπόλοιπες σχολές. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 9,57 η χαμηλότερη έως 14,35 η υψηλότερη.

• 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι σταθερή σε σύγκριση με εκείνες του 2023. Βεβαίως υπάρχουν αυξομειώσεις ανά βαθμολογική κλίμακα και μάθημα. Ωστόσο, φέτος υπάρχουν σημαντικά περισσότεροι αριστούχοι στο κρίσιμο μάθημα της Οικονομίας, στο οποίο ο μέσος όρος βελτιώθηκε. Ετσι, η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει μικρή αύξηση των βάσεων εισαγωγής σε όλο το εύρος των βαθμολογικών επιπέδων. Η ΕΒΕ του πεδίου θα κινηθεί από 8,34 –η χαμηλότερη όλων των επιστημονικών πεδίων– έως 12,54.

Διαβάστε τις εκτιμήσεις του κ. Στρατηγάκη για την ΕΒΕ όλων των τμημάτων ΕΔΩ

Κερδίζουν εισακτέους οι ανθρωπιστικές επιστήμες

Οι θεωρητικές επιστήμες αντιστέκονται και αντεπιτίθενται; Παρότι τα τελευταία χρόνια σχολές όπως φιλολογικές, αρχαιολογίας, ιστορίας, κοινωνιολογίας, που εντάσσονται στο πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, προσέλκυαν όλο και λιγότερους 18χρονους λόγω των χαμηλών επαγγελματικών προοπτικών, φέτος ο αριθμός των υποψηφίων γι’ αυτές τις σχολές αυξήθηκε. Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που καταγράφεται αύξηση, μετά τον πολύ καλό αριθμό συμμετοχών του 2021. Αντίστροφα, οι περισσότεροι υποψήφιοι επιλέγουν πλέον το επιστημονικό πεδίο Οικονομίας και Διοίκησης, που έχει σχολές με καλές επαγγελματικές προοπτικές, ενώ τα εξεταζόμενα μαθήματά του θεωρούνται ευκολότερα των υπολοίπων πεδίων.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φέτος το 1ο επιστημονικό πεδίο –των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών– επέλεξαν και τελικά εξετάστηκαν 20.132 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων. (Ο αριθμός είναι μικρότερος από αυτόν που δήλωσαν το πεδίο, καθώς δεν προσέρχονται όλοι στις εξετάσεις.) Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 18.982. Παρατηρείται λοιπόν μικρή ανάκαμψη του ενδιαφέροντος, μετά τη «βουτιά» που έγινε το 2022. Τότε επέλεξαν το 1ο επιστημονικό πεδίο και προσήλθαν στις εξετάσεις 18.405 υποψήφιοι, με τον αριθμό να μειώνεται πολύ από τους 22.825 υποψηφίους του 2021.

Βέβαια, ο μεγάλος κερδισμένος των τελευταίων ετών είναι οι σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής. Το 2021 τις επέλεξαν 24.469 υποψήφιοι, το 2022 25.190, το 2023 26.678 και φέτος 27.308 υποψήφιοι. Η τάση είναι αυξητική. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, πανεπιστημιακοί τμημάτων χαμηλής ζήτησης ζητούν από το υπουργείο Παιδείας τα τμήματά τους να ενταχθούν και στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής, για να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλεγούν από κάποιον υποψήφιο, και άρα να μην έχουν κενές θέσεις. Ανάλογες πιέσεις ασκούν και οι τοπικοί παράγοντες πόλεων με τμήματα χαμηλής ζήτησης, για προφανείς λόγους, αφού οι φοιτητές ενισχύουν την τοπική οικονομία.

Το μηχανογραφικό

Οι υποψήφιοι πλέον μπορούν να συμπληρώσουν πρόχειρα το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η προθεσμία υποβολής θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου. Πέρυσι η προθεσμία ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Τέλος, οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT