Πέλεκυς για τη φυγή των Καζάκων

Εσωτερική έρευνα στην Πυροσβεστική επειδή δεν εξέτασε καν ως μάρτυρες τους μισθωτές της θαλαμηγού που κατηγορούνται για την πυρκαγιά στην Υδρα

4' 49" χρόνος ανάγνωσης

Σε δικαστικό θρίλερ με σοβαρές προεκτάσεις στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής εξελίσσεται η υπόθεση εμπρησμού δασικής έκτασης στην Υδρα συνεπεία χρήσης βεγγαλικών, με υπαίτιους –όπως όλα δείχνουν– το πλήρωμα και τους μισθωτές της θαλαμηγού «Περσεφόνη 1», το βράδυ της Παρασκευής (21/6).

Την Πέμπτη υπήρξε διπλή παρέμβαση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση, με την Εισαγγελία Πειραιά να ζητεί, σε συνέχεια δημοσιευμάτων της «Κ», τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τους χειρισμούς των αρμοδίων αρχών στην υπόθεση.

Αιτία η απόφασή τους να προχωρήσουν στη σύλληψη των 13 Ελλήνων ναυτικών, όλοι τους μέλη πληρώματος της θαλαμηγού, και ταυτόχρονα να αφήσουν ελεύθερους δίχως καν να τους εξετάσουν ως μάρτυρες τους πολυεκατομμυριούχους μισθωτές της «Περσεφόνης».

Η προκαταρκτική εξέταση ανετέθη στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με τον εισαγγελέα να ζητεί από τους «Αδιάφθορους» να ερευνήσουν εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας.

Η έρευνα στρέφεται εναντίον των πυροσβεστών που υπηρετούν στο κλιμάκιο του Γαλατά, στελεχών του λιμενικού από το Λιμεναρχείο Υδρας και κυρίως αξιωματικών από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που αποτελεί αιχμή του δόρατος της Πυροσβεστικής στις έρευνες για υποθέσεις εμπρησμού.

O εισαγγελέας ζητεί να ενημερωθεί γιατί οι μισθωτές αφέθηκαν να φύγουν από τη χώρα όπως επίσης και γιατί επετράπη (το πρωί του Σαββάτου) στη θαλαμηγό να αποπλεύσει από την Υδρα με προορισμό τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Μόλις έγινε γνωστή η παραγγελία του εισαγγελέα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης που αρχικά παρείχε κάλυψη στα στελέχη της Πυροσβεστικής για τους χειρισμούς τους, έσπευσε με non paper να κάνει γνωστό ότι ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις από τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς διαβιβάζοντας την αναφορά τους στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το δεύτερο σκέλος της διπλής εισαγγελικής παρέμβασης αφορά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των 8 ενηλίκων από τους συνολικά 10 μισθωτές της θαλαμηγού, όλοι πολυεκατομμυριούχοι υπήκοοι Καζακστάν.

Αντιμετωπίζουν πλέον δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό και πλέον με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία εις βάρος τους αναμένεται να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Πληροφορίες της «Κ» μάλιστα ανέφεραν ότι σε χρόνο πριν από την άσκηση δίωξης εις βάρος τους οι Καζάκοι μισθωτές είχαν πραγματοποιήσει επαφές με δικηγορικά γραφεία της Αττικής προκειμένου να προβούν σε νομικές και άλλες ενέργειες.

Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, πρόκειται για ισχυρούς επιχειρηματίες, με διασυνδέσεις στο περιβάλλον του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, οι οποίοι είχαν στο παρελθόν βρεθεί στο τιμόνι κρατικών εταιρειών πετρελαίου της χώρας.

Οι 13 Ελληνες ναυτικοί – πλήρωμα της θαλαμηγού έδωσαν μαραθώνιες απολογίες στον ανακριτή την Τετάρτη και τελικά οι δύο απ’ αυτούς, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

Η διαδικασία των απολογιών ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις τρεις τα ξημερώματα της Πέμπτης. Τόσο στο απολογητικό του υπόμνημα όσο και ενώπιον του ανακριτή ο πλοίαρχος αρνήθηκε ότι είχε ανάμειξη στην πυροδότηση πυροτεχνημάτων και την πρόκληση πυρκαγιάς.

«Ουδεμία χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών ή πυροτεχνημάτων οιασδήποτε μορφής ουδέποτε έγινε από οποιονδήποτε στη θαλαμηγό ή εκτός αυτής», τόνισε στο υπόμνημά του, περιγράφοντας μάλιστα ότι τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά (σ.σ. λίγα λεπτά πριν από τις 11 μ.μ.) όλοι οι επιβάτες βρίσκονταν στο πλοίο, έχοντας προηγουμένως δειπνήσει στην Υδρα.

Οι πολυεκατομμυριούχοι από το Καζακστάν είχαν επαφές με δικηγορικά γραφεία της Αττικής προκειμένου να προβούν σε νομικές και άλλες ενέργειες πριν καν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους.

Οι καταθέσεις

Η σύλληψη και παραπομπή στη Δικαιοσύνη των 13 ναυτικών έγινε επί τη βάσει καταθέσεων δύο αυτοπτών μαρτύρων, μελών πληρώματος θαλαμηγού που βρισκόταν ελλιμενισμένη σε διπλανό όρμο. Οι δύο άνδρες περιέγραψαν στη λιμενάρχη Υδρας ότι αρχικά άκουσαν 14-20 κρότους και στη συνέχεια είδαν φωτιά στον κορυφή του λόφου. Επιβιβάστηκαν σε βοηθητικό σκάφος και πήγαν να δουν τι συνέβαινε στο διπλανό κολπάκι. «Κατευθυνθήκαμε στον διπλανό όρμο, πιο δυτικά από εμάς και ειδικότερα κάτω από την περιοχή Νικλιώτη, προς το σημείο που είδαμε τις λάμψεις και τον καπνό για να δούμε τι συμβαίνει. Εκεί, όταν καταπλεύσαμε στον όρμο ήταν αγκυροβολημένη μόνο μια θαλαμηγός λευκού χρώματος με στοιχεία Περσεφόνη 1 με την πλώρη προς την ακτή και σε απόσταση 350 μέτρων από την ακτή». Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας περιγράφει ότι ενώ η πυρκαγιά είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις είδαν τα βοηθητικά σκάφη της θαλαμηγού να μεταφέρουν από την ακτή πίσω στη θαλαμηγό άτομα με τσάντες παραλίας καθώς και έναν πυροσβεστήρα στην πρύμνη του σκάφους με το οποίο είχε γίνει προσπάθεια να περιοριστεί η πυρκαγιά.

Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ η υπόθεση είχε λάβει διαστάσεις η θαλαμηγός κατέπλευσε στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Εκεί ανέμεναν ο επικεφαλής της ΔΑΕΕ και ένας υφιστάμενός του, πυραγός. Ο τελευταίος λόγω καλύτερης γνώσης αγγλικών έθεσε προφορικά μερικές ερωτήσεις στους μισθωτές του σκάφους πριν τους αφήσει να φύγουν προκειμένου να προλάβουν την πτήση τους από το «Ελ. Βενιζέλος».

Σε επίσημη κατάθεσή του ο πυραγός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «λόγω του επείγοντος καθώς τα ανωτέρω άτομα αναχωρούσαν για τη χώρα του Καζακστάν αεροπορικώς, εξετάστηκαν προφορικά. Κατά τις ερωτήσεις μου εάν εκείνοι ή μέλη του πληρώματος χρησιμοποίησαν βεγγαλικά ήταν αρνητικοί. Επιπρόσθετα μου ανέφεραν πως την ώρα κατά την οποία αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά λόγω της έντονης οσμής του καπνού βρίσκονταν στο εσωτερικό σαλόνι της θαλαμηγού βλέποντας αγώνα ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου».

Υπολείμματα κροτίδων

Την Τετάρτη και ενώ η διαδικασία των απολογιών βρισκόταν σε εξέλιξη ο ανακριτής ζήτησε τη διενέργεια συμπληρωματικής πραγματογνωμοσύνης, με αυτοψία στο σημείο της πυρκαγιάς κ.ά. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ (σ.σ. δεν μετείχε σε αυτό ο επικεφαλής της υπηρεσίας που είχε αρχικά χειριστεί την υπόθεση) μετέβη στην Υδρα και βρήκε στην παραλία απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά υπολείμματα κροτίδων Cobra και ίχνη στο χώμα από την πυροδότησή τους καθώς επίσης και μπουκαλάκια νερό. Η συμπληρωματική έκθεση θα υποβληθεί στις ανακριτικές αρχές στην αρχή της εβδομάδας. Τα πρώτα ευρήματα ωστόσο σε συνδυασμό και με τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων κατατείνουν στο συμπέρασμα πως κάποιοι από τους μισθωτές της θαλαμηγού μεταφέρθηκαν από μέλη του πληρώματος στην ξηρά. Εκεί έγινε η πυροδότηση των βεγγαλικών προκαλώντας πυρκαγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT