Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα

Βελτιωμένη εμφανίζεται η πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι στην Πάρνηθα που ξέσπασε το μεσημέρι και αμέσως ήχησε το 112

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα στην πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας που ξέσπασε το μεσημέρι και αμέσως ήχησε το 112. Λίγο μετά τις 18:00, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας βεβαίως ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα, σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, είπε ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες και επικίνδυνες», σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις ενισχύθηκαν από επιπλέον 100 πυροσβέστες, 30 οχήματα. Επιχειρούν 12 εναέρια μέσα: 4 αεροπλάνα και 8 ελικόπτερα. Η ταχύτητα των ανέμων έφτανε τα 50 χλμ – οι ριπές του ανέμου ακόμα και 100 χλμ την ώρα. Από την πρώτη στιγμή, στο σημείο έσπευσαν 80 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Στη μάχη της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της περιφέρειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά εντοπίστηκε από drone.

Από το μέτωπο της πυρκαγιάς, μιλώντας στην «Κ», λίγο μετά τις 18:00, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Νίκος Ρουμελιώτης, είπε ότι η φωτιά αντιμετωπίζεται από μια τεράστια δύναμη της Πυροσβεστικής και αυτό είναι πλεονέκτημα. «Εχουμε ήδη μέσα στο μέτωπο και πέντε ομάδες δασοκομάντος που σβήνουν τη φωτιά και δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες».



Μήνυμα από το 112

Λίγο πριν τις 16:00 εστάλη μήνυμα μέσω του 112, στο οποίο αναφέρεται:

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι Πάρνηθας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».



Για «μεγάλο μέτωπο» που κινείται μία προς Βαρυμπόμπη και μία προς τον εθνικό δρυμό, έκανε λόγο -μιλώντας νωρίτερα στην «Κ»- ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Νίκος Πασσάς. Ο ίδιος τόνισε ότι στην περιοχή σε έναν βαθμό καίγονται εκτάσεις που έχουν ήδη καεί και επί τόπου έχει σταλεί ένα τεράστιο δυναμικό ανθρώπων.

«Η φωτιά ξεκίνησε από τα σύνορα Ωρωπού και Δήμου Αχαρνών στο Κατσιμίδι. Τελικά πήρε την κατεύθυνση προς Βαρυμπόμπη. Οι άνεμοι είναι ισχυροί αλλά η κινητοποίηση πολύ μεγάλη. Ο δήμος Ωρωπού δεν απειλείται καθόλου», τόνισε στην «Κ» ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης.



Λόγω της πυρκαγιάς στο Κατσιμίδι, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε άμεσα σε εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: 1) Επαρχιακή Οδός Μαλακάσας και Μερκουρίου, 2) Ιπποκράτους και Λ. Τυρταίου, 3) Τατοΐου και Χλόης, 4) Κόμβος Μαλακάσας στο ύψος Σφενδάλη, 5) Επαρχιακή Οδός Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας.



Για εξαιρετικά ακραίες πυρομετεωρολογκές συνθήκες στην Πάρνηθα κάνει λόγο στην «Κ» ο πυρομετεωρολόγος δρ Θεόδωρος Γιάνναρος, συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς στην περιοχή πνέουν αυξημένοι βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.



Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής 

Σε απόλυτη ετοιμότητα έχει τεθεί στο σύνολό του ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα.

Από τα πρώτα λεπτά, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη διάθεση 10 υδροφόρων οχημάτων, ενώ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.


Εικόνες από τη φωτιά στην Πάρνηθα

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-1
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-2
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-3
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-4
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-5
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-6
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-7
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-8
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-9

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-10

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-11
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πάρνηθα-12

Ασπρόπυργος: Μήνυμα 112 για εκκένωση της Νέας Ζωής

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα και στον Ασπρόπυργο στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη. Για την κατάσβεση επιχείρησαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι το 112 απέστειλε ειδοποίηση στους κατοίκους. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή Νέα Ζωή προς Ασπρόπυργο.

Νωρίτερα, η Αστυνομία πραγματοποίησε εκτροπή της κυκλοφορίας στη συμβολή της λεωφόρου ΝΑΤΟ με την οδό Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η κυκλοφορία έχει πλέον αποκατασταθεί.


Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου, Αναστασία Σταματοπούλου


Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT