Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σέριφο – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και σοβαρές καταστροφές

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σέριφο – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και σοβαρές καταστροφές

«Σπίτια, αποθήκες και εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Σέριφο το απόγευμα του Σαββάτου, με τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων να συνεχίζεται και σήμερα.

«Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Περίπου στις 05.00 το πρωί είχε ελεγχθεί όλο αυτό το πολύ μεγάλο μέτωπο το οποίο έφτασε τα δεκαπέντε χιλιόμετρα», δήλωσε το πρωί της Κυριακής στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.

«Οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη όλη τη νύχτα και συνέβαλε πολύ η βοήθεια που ήρθε χθες το βράδυ από Σύρο και από Αθήνα», σημείωσε στη συνέχεια, ενώ αναφέρθηκε και στις σοβαρές ζημιές που άφησε πίσω της η φωτιά: «Σπίτια, αποθήκες και εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές σε αυτό το μεγάλο κομμάτι που κάηκε στη νότια πλευρά και τώρα θα ξεκινήσουμε να τις καταγράφουμε».

Οπως ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», «χθες το απόγευμα το μέτωπο έτρεχε αστραπιαία μέσα σε ελάχιστο χρόνο».

Οσον αφορά την εικόνα σήμερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, «αυτή τη στιγμή εναέρια μέσα κάνουν στοχευμένες λήψεις για τις τελευταίες μικρές εστίες», ενώ «άπαντες είναι σε επιφυλακή και γίνονται περιπολίες σε όλο το νησί για να μην έχουμε κάποιο νέο επεισόδιο». 

Οπως τόνισε ο κ. Ρεβίνθης και η σημερινή μέρα είναι εξαιρετική δύσκολη από άποψη καιρικών συνθηκών.

Χτες, στην περιοχή επιχειρούσε από το απόγευμα που ξέσπασε η πυρκαγιά το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα του νησιού με τέσσερις πυροσβέστες, υδροφόρες του Δήμου, ενώ μέχρι που έπεσε και το τελευταίο φως επιχείρησαν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Σημειώνεται ότι στο νησί κατέφτασαν χτες, τρία οχήματα με πυροσβέστες από τη Σύρο.

Επιπλέον, λίγο πριν τις 11 το βράδυ είχε αναχωρήσει με πλοίο και δεύτερη ομάδα ενισχύσεων από Πειραιά με 22 πυροσβέστες και 11 οχήματα.

Εξαιτίας των δυνατών ανέμων 9-10 μποφόρ και την γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς εκδόθηκαν τρία μηνύματα «112» για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Ράμος και Λιβάδι Σερίφου, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι προς Χώρα Σερίφου, Λιβαδάκια και Καράβι.

«Είμαστε σε μεγάλη επιφυλακή»

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, επεσήμανε, μιλώντας στην «Κ», τις δυσκολίες που υπήρξαν στην προσπάθεια να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.  

«Η αλήθεια είναι πως η Σέριφος έχει μόνο ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα και πολύ μικρή δύναμη. Τα εναέρια που έφταναν δεν μπορούσαν να κάνουν εύκολα ρίψεις λόγω των ισχυρών ανέμων», σημειώνει.

Οπως αναφέρει ο κ. Βαθρακογιάννης, «οι πυροσβέστες που έφτασαν μαζί με τα οχήματα στις 23.00 και τα μεσάνυχτα, αναπτύχθηκαν σε όλο το μέτωπο και εργάστηκαν εντατικά».

Οσον αφορά τη σημερινή εικόνα στο νησί, επισημαίνει στην «Κ» ότι από τις 6 το πρωί πραγματοποιούνται ρίψεις νερού με στόχο την κατάβρεξη του εδάφους, ενώ ρίψεις πραγματοποιεί και ένα ελικόπτερο από τη Νάξο. 

«Είμαστε σε μεγάλη επιφυλακή στο νησί γιατί ήδη από αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι 9 μποφόρ», συμπληρώνει, ενώ αναφορικά με τις ζημιές σε σπίτια και λοιπές υποδομές εξηγεί πως δεν έχουν ακόμα καταγραφεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT