Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες

Σπίτια έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές. Ηχησε το «112» για εκκένωση έξι περιοχών. «Οι εστίες είναι τουλάχιστον έξι και οι άνεμοι παραμένουν πολύ ισχυροί», δήλωσε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Αθανάσιος Μακροδημήτρης. Απεγκλωβισμοί πολιτών από τις Αρχές

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα φωτιά ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στην Κερατέα και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλάκα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ενισχύονται διαρκώς με επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. 

Μιλώντας στην «Κ», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Νίκος Πασσάς, έκανε λόγο για «πολύ μεγάλο μέτωπο, εντός κατοικημένου οικισμού με κατεύθυνση προς Μαρκάτι».

Οπως είπε, καθώς η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, έχει τη δυνατότητα να «τρέχει» και να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των Αρχών, ενώ η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει τις επιχειρήσεις με 10 υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα.

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-1
INTIME News

«Τρία με τέσσερα σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς»

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Αθανάσιος Μακροδημήτρης, δήλωσε στην «Κ» ότι δεν πρόκειται για ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά για «πολλές διάσπαρτες εστίες» σε αρκετές περιοχές, όπως σε Πλάκα, Κάτω Πλάκα, Μαρκάτι και Ριμπάρι.

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-2
ΙΝΤΙΜΕ News

«Μπροστά στα μάτια μου καιγονται δύο τρία σπίτια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακροδημήτρης, ενώ σε νεότερη δήλωσή του επισήμανε πως «τρία με τέσσερα σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς».

«Οι εστίες είναι τουλάχιστον έξι και οι άνεμοι παραμένουν πολύ ισχυροί. Εχουμε πάνω από 17 εναέρια και πολύ μεγάλο αριθμό πυροσβεστών και οχημάτων στη μάχη. Η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Αγιο Κωνσταντίνο», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως οι ριπές ανέμου φθάνουν τα 9 μποφόρ.

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-3
INTIME News

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. H κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη, καθώς επιχειρούν 138 πυροσβέστες, με οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 37 οχήματα.

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-4
ΙΝΤΙΜΕ News

Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος εννέα αεροπλάνα και οκτώ ελικόπτερα, τα οποία επιχειρούν περιοδικά, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Μεγάλη προσπάθεια να μην περάσει η φωτιά στον δρυμό

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και να μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Εχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

 

Απεγκλωβισμοί πολιτών

Πενήντα δύο απεγκλωβισμούς ατόμων έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της Κερατέας όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας επιχειρούν: 6 ομάδες της Ο.Π.Κ.Ε, 8 Ομάδες ΔΙ.ΑΣ., 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 περιπολικά της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων.

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-5
Φωτ. Καθημερινή

Μηνύματα 112

Λίγο μετά τις 12:30, ήχησε το «112» το οποίο καλούσε τους κατοίκους σε εκκένωση από τις περιοχές Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα, προς το Λαύριο. 

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη για την εκκένωση των περιοχών Μαρκάτι και Αγιο Γεώργιο Θωρικού. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαρκάτι και Αγιο Γεώργιο Θωρικού απομακρυνθείτε μέσω Π.Ε.Ο. Αθηνών – Λαυρίου προς Λαύριο», αναφέρεται.

Τρίτο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη λίγο πριν τις 2.30, με το οποίο ζητείται η απομάκρυνση των πολιτών από την περιοχή Αγιος Κωνστανυτίνος. «Απομακρυνθείτε μέσω Καμάριζας Λαυρίου προς Λαύριο», σημειώνεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σπίτια στην περιοχή έχουν περικυκλωθεί και υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ, ενώ οι ριπές του ανέμου φθάνουν τα 9 μποφόρ, δυσχεραίνοντας αρκετά την προσπάθεια κατάσβεσης.

 

Εκτροπές κυκλοφορίας από την Τροχαία

Στην περιοχή διενεργούνται εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: 1) Παλαιά Λ. Λαυρίου και Λ. Πλάκας, 2) Λεωφόρος Αθηνών Σουνίου και Αγ. Παρασκευής, 3) Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης, 4) Επαρχιακή Οδός Κερατέας – Αναβύσσου και Παλαιά Λ. Λαυρίου, 5) Λεωφόρος Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου, 6) Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά), 7) Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα, 8) Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγιος Κωνσταντίνος).

Σημειώνεται πως η κίνηση των οχημάτων από Λαύριο προς Αθήνα διεξάγεται μέσω της Λ. Αθηνών Σουνίου προς Βάρκιζα και μέσω της Λ. Λαυρίου προς Μαρκόπουλο.

Εικόνες από τη φωτιά στην Κερατέα

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-6
Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-7
Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-8
Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-9

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-10

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-11

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-12

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-13

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Εκκενώσεις περιοχών, σπίτια στις φλόγες-14

Φωτογραφίες: INTIME News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT