Πυρκαγιές: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα
Νέα είδηση - Διαβάστε την
πυρκαγιές-λεπτό-προς-λεπτό-όλες-οι-εξε-563103391
LIVE

Πυρκαγιές: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δύσκολες ώρες στα πύρινα μέτωπα – οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τη μάχη της κατάσβεσης. Ενισχύονται οι δυνάμεις στη Σταμάτα, σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα, όπου κάηκαν σπίτια. Βροχή τα μηνύματα από το 112. 

19:32

Κερατέα: Υποχωρούν οι άνεμοι

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες αναζωπυρώσεις μέσα σε χαράδρες. Η πυρκαγιά δεν είχε ενιαίο μέτωπο, αλλά 4 διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν και στις 4 εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία.

19:21

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ο Ν. Χαρδαλιάς

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει αυτή την ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Αττική και κυρίως για τη μεγάλη φωτιά στη Σταμάτα.

19:19

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη το Σάββατο

Σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Κρήτη τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.

 

19:14

Πυροσβεστική: Οι εξελίξεις από τα μέτωπα - Ισχυρές δυνάμεις σε Σταμάτα και Κερατέα

«Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές.

19:09

Εικόνες από το πύρινο μέτωπο στη Σταμάτα

18:23

Σε εξέλιξη φωτιά στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας και ήδη έχει σταλεί, μέσω του 112, μήνυμα σε όσους βρίσκονται στο Αγγελόκαστρο, για να μετακινηθούν προς τα Σταμνά.

Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 52 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

18:18

Ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης στη Σταμάτα

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 106 πυροσβέστες με 6 πεζοπόρα τμήματα και 24 οχήματα και εθελοντές. Από αέρος συνδράμουν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

18:13

Νέο 112 για τη Σταμάτα

«Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή του Διονύσου. Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Διονύσου παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα   Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

18:03

Νεότερη ενημέρωση Τροχαίας για τη Σταμάτα

Διενέργούνται οι ακόλουθες εκτροπές:

1) Λ. Δροσιάς Σταμάτας και λ. Ροδοπόλεως

2) Αγίου Ιωάννου και Γαλήνης

3) Διονύσου και Καίρη

4) Διοσύσου και Θησεώς

5) Διοσύσου και Ρόδων

17:57

Μεγάλη κινητοποίηση για το πύρινο μέτωπο στη Σταμάτα

 
17:55

Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα - Κάηκαν σπίτια

17:49

Νέο 112 για τη Σταμάτα Αττικής

Νέο μήνυμα στάλθηκε από το 112 λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Σταμάτα. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στη Σταμάτα Αττικής. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Ροδόπολης απομακρυνθείτε μέσω λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά». 

17:39

Μεγάλη κινητοποίηση για το πύρινο μέτωπο στη Σταμάτα

 
17:35

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση όσων βρίσκονται στη περιοχή της Αμυγδαλέζας και της Γαλήνης

Ενισχύονται συνεχώς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Σταμάτα και απειλεί σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή. 

Αυτή την ώρα επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 10 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. 

Παράλληλα από τo 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από την περιοχή της Αμυγδαλέζας μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς την Πλατεία Σταμάτας.

Λίγα λεπτά αργότερα νέο μηνυμα του 112 καλεί όσους βρίσκονται στην περιοχή της Γαλήνης να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Σταμάτας προς τη Δροσιά.

17:32

Ριτσώνα: Καίγονται εύφλεκτα υλικά από εργοστάσιο ανακύκλωσης 

Οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή της Ριτσώνας, καθώς καίγονται διάφορα υλικά που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο ενός εργοστασίου ανακύκλωσης απέναντι από το εργοστάσιο Παπουτσάνης. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί κατά μήκος της παλιάς Εθνικής οδού Ριτσώνας Χαλκίδας για να μην περάσουν οι φλόγες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς υπάρχουν κι άλλα εργοστάσια. Προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, όπου καίγονται εύφλεκτα υλικά μεταξύ των οποίων ελαστικά και στρώματα. 

Πριν από λίγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, λόγω της επικινδυνότητας των καπνών. 

Στην ευρύτερη περιοχή εκτός από πολλά εργοστάσια υπάρχει και η δομή των προσφύγων της Ριτσώνας που όμως δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να προχωρήσουν οι φλόγες πέρα από τον συγκεκριμένο χώρο του εργοστασίου ανακύκλωσης.

17:22

Ισχυρές δυνάμεις στη Σταμάτα

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 4 ελικόπτερα, 6 αεροσκάφη, 60 πυροσβέστες, 18 οχήματα.

16:59

Μήνυμα από το 112 για τη δασική πυρκαγιά στην Σταμάτα Αττικής

16:57

Meteo: Δορυφορική εικόνα με τον καπνό της φωτιάς στην Κερατέα – Κάλυψε απόσταση 210 χλμ.

16:49

Μεγάλη φωτιά στην Κερατέα - Καίγονται σπίτια

 
16:48

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Καβάλα

Αμεσα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Ορφάνιο Παγγαίου, στην Καβάλα. Στο σημείο παραμένουν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης και ελικόπτερο.

16:43

Πως διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από Λαύριο προς Αθήνα 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίας που σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Κερατέα είναι οι εξής:

-Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας

-Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)

-Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

-Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)

-Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία Αττικής η κίνηση των οχημάτων από το Λαύριο προς Αθήνα διεξάγεται ως εξής:

-Μέσω της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου προς Βάρκιζα 

-Μέσω της λεωφόρου Λαυρίου προς Μαρκόπουλο

16:41

Καίγονται σπίτια στην Κερατέα

16:39

Ριτσώνα: Φωτιά κοντά στο εργοστάσιο Παπουτσάνη 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που έχει ξέσπασε στην περιοχή της Ριτσώνας κοντά στο εργοστάσιο Παπουτσάνης. Αυτή την στιγμή η φωτιά βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου όπου υπάρχουν ελαστικά και στρώματα.

Στην πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χαλκίδας και συγκεντρώνονται δυνάμεις. 

Στη Λαμία για 3η μέρα φούντωσε η φωτιά 10 χιλιόμετρα Βόρεια της Λαμίας, αλλά με την επέμβαση των πυροσβεστών αλλά και των εναέριων μέσων έχουν περιορίσει την έκταση της και προσπαθούν να την ελέγξουν.

16:36

Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής στην «Κ»: 3 με 4 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς

«Οι εστίες είναι τουλάχιστον επτά και οι άνεμοι παραμένουν πολύ ισχυροί. Η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Αγιο Κωνσταντίνο», ανέφερε ο Αθανάσιος Μακροδημήτρης. Ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης της φωτιάς στον δρυμό του Σουνίου.

16:35

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δίνουμε μεγάλη μάχη» 

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο. 

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες». 

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει». 

16:34

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Κερατέα λόγω πυρκαγιάς 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίας που σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς στη Κερατέα είναι οι εξής:

-Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας

-Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)

-Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

-Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)

-Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

16:34

Σε 52 απεγκλωβισμούς έχει προχωρήσει η Αστυνομία στην Κερατέα

Πενήντα δύο απεγκλωβισμούς ατόμων έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της Κερατέας όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας επιχειρούν: 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 Ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 περιπολικά της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων. 

 

 

16:32

Τέσσερις διαφορετικές εστίες στην Κερατέα

Συνεχίζεται η μεγάλη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στη φωτιά της Κερατέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) «δουλεύουν» και στις τέσσερις εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία. Αυτή την ώρα, σηκώνονται και 6 τράκτορες από Τατόι.

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων (οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ), των διάσπαρτων οικιών μέσα σε χωράφια και της χαμηλής βλάστησης (ξερά χόρτα και στην πλειονότητά τους ακαθάριστα οικόπεδα).

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί με ασφάλεια 6 οικισμοί.

Τέλος, τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν Αστυνομία, που φροντίζει για τις εκκενώσεις, ΟΤΑ και ο στρατός με μηχανήματα έργου.

16:31

Πυρκαγιά στη Σταμάτα Διονύσου

Πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε στη Σταμάτα (Δήμου Διονύσου) σε δασική έκταση κοντα σε σπίτια. Εχουν κινητοποιηθεί εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς και χωματουργικά, καθώς και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μόλις δόθηκε 112 ετοιμότητας.

16:30

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Ανδρο 

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Ανδρο. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ένα ελικόπτερο. 

16:30

Συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά 

Ολοκληρώθηκε η συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά που συγκάλεσε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Τέλος, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία σε εφαρμογή τέθηκαν επιπλέον εκτροπές κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Λαυρίου και παλαιά λεωφόρο Λαυρίου. 

16:29

Μήνυμα του 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων Αγ. Κωνσταντίνου Λαυρίου - Αυξάνονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις 

Για ακόμα μια φορά ήχησε το 112 λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Κερατέας. Ειδικότερα, στις 14:22 εστάλη μήνυμα που ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Αγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου απομακρυνθείτε μέσω Καμάριζας Λαυρίου προς Λαύριο».

Παράλληλα, ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 39 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

16:28

Μεγάλη φωτιά μαίνεται στην Κερατέα

MHT