Πυρκαγιές: Μάχη με τις φλόγες σε Κω και Χίο

Πυρκαγιές: Μάχη με τις φλόγες σε Κω και Χίο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε Κω και Χίο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε Κω και Χίο.

Σημειώνεται πως 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Αγιο Ελισσαίο Λακωνίας.

Κως: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Εκκένωση στην Καρδάμαινα

Στη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή «Πόρτες» στην Αντιμάχεια της Κω, η εικόνα παρουσιαζόταν βελτιωμένη μέχρι το απόγευμα, με αρκετές όμως και δύσκολες στην αντιμετώπισή τους ενεργές εστίες. Ισχυροί άνεμοι τις τελευταίες ώρες ενίσχυσαν εκ νέου το πύρινο μέτωπο.

Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε αργά το απόγευμα σε δύσβατο σημείο, με την φωτιά να κινείται προς το παραλιακό μέτωπο. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν περαιτέρω και στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν νωρίτερα 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα, ζητώντας εκ νέου από όσους βρίσκονται στην περιοχή Καρδάμαινα να απομακρυνθούν προς την Αντιμάχεια. Ακολούθησε η απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών με λεωφορεία που μετέβαιναν στα ξενοδοχεία για να απομακρύνουν τον κόσμο. Ο κόσμος μεταφέρθηκε σε σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και στο γήπεδο της περιοχής.

Σε δήλωσή του νωρίτερα, ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Νικηταράς, χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη», τονίζοντας πως «όλες οι δυνάμεις επιχειρούν». «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και νερό, τόσο για τους συμπολίτες μας που επιχειρούν όσο και για αυτούς που έχουν εκκενώσει τα σπίτια και τα ξενοδοχεία», συμπλήρωσε.

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 11:50, ενώ νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα μέσω του 112 προς όσους βρίσκονται στην περιοχή, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Αντιμάχεια, λόγω της πυρκαγιάς. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κω απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια», αναφερόταν.

Χίος: Τραυματίες πυροσβέστες

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 154 πυροσβέστες με 27 οχηματα ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές.

Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς που καίει σε ορεινό κομμάτι στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες.

Νωρίτερα, από αέρος επιχείρησαν επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με πυροσβέστες και οχήματα που θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Οπως είπε, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 6 άτομα και συγκεκριμένα 5 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

Σημειώνεται πως οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα ως υπαίτιου πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη, της κοινότητας Σιδηρούντας. Σε βάρος του συλληφθέντος, ο οποίος κρατείται και θα οδηγηθεί την Τρίτη ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη για την απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών από την περιοχή Μετόχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT