Καλοκαιρινό «φλερτ» με τον κορωνοϊό

Αυξημένα τα κρούσματα αυτή την περίοδο λόγω της εμφάνισης των στελεχών FLiRT, τα οποία μεταδίδονται πιο εύκολα

Πέμπτο καλοκαίρι μετά την παγκόσμια εξάπλωση της COVID-19 και η χώρα μας βιώνει άλλο ένα θερινό «κύμα» της νόσου. Η εμφάνιση νέων στελεχών του SARS-CoV-2, που φαίνεται να μεταδίδονται πιο εύκολα σε σχέση με προηγούμενα στελέχη, έχει ως αποτέλεσμα από τα τέλη Μαΐου έως και την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευθούν λόγω της νόσου να έχει υπερδιπλασιαστεί, να έχουν δεκαπλασιαστεί οι αιτήσεις για χορήγηση αντιιικών και να παρατηρείται αύξηση και στον αριθμό των θανάτων ασθενών με τη νόσο. Την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον ένα στα επτά άτομα που ελέγχθηκαν για COVID-19 ήταν θετικό στον ιό, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι είμαστε ακόμη στην αρχή αυτού του νέου «κύματος» της νόσου.

Από τα τέλη Μαΐου έως και την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευθούν έχει υπερδιπλασιαστεί.

Ηταν αναμενόμενο

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η θερινή έξαρση της COVID-19 που παρατηρείται αυτή την περίοδο είναι μια εξέλιξη που «αναμενόταν» εδώ και περίπου δύο μήνες λόγω της εμφάνισης των στελεχών FLiRT του SARS-CoV-2, που ονομάστηκαν έτσι από τα αρχικά του συνδυασμού των αμινοξέων που έχουν στην πρωτεΐνη της ακίδας τους (προεξοχές σε σχήμα ακίδας στην επιφάνεια του ιού), και τα οποία ευθύνονται για την πιο εύκολη μετάδοση του ιού σε σχέση με προηγούμενα στελέχη. Πρόκειται για ομάδα στελεχών που προκάλεσαν πρόσφατα εξάρσεις της COVID-19 σε χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης, και πλέον έχουν ταυτοποιηθεί και στη χώρα μας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα στελέχη αυτά προκαλούν πιο σοβαρή νόσο και δεν φαίνεται να οδηγούν σε αυξημένες νοσηλείες. «Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να είμαστε στην αρχή αυτής της έξαρσης. Προς το παρόν, αυτό το κύμα έχει ανοδική πορεία, χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε με σιγουριά πόσο αυτή θα διαρκέσει, ούτε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να “ξεφουσκώσει” σε μία ή δύο εβδομάδες», λέει ο κ. Μαγιορκίνης.

Ενας δείκτης για τη δραστηριότητα του ιού και τη νοσηρότητα που προκαλεί είναι και η ζήτηση για αντιιικά φάρμακα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, γενικός γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ-Κέντρο Υγείας Βάρης, μέλος της επιτροπής που εξετάζει τις αιτήσεις για τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων σε ασθενείς με COVID-19, η ζήτηση έχει αυξηθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα. «Εάν στις αρχές Ιουνίου, λαμβάναμε αιτήσεις για περίπου 20 περιστατικά ημερησίως, τώρα αυτές υπερβαίνουν τις 200 την ημέρα», τονίζει. Είναι ενδεικτικό ότι από το περασμένο Σάββατο έως και χθες στις 2 μ.μ., η επιτροπή είχε λάβει 432 αιτήσεις. Η πλειονότητα αφορά άτομα άνω των 65 ετών, με υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκατεσταλμένους. «Η εμπειρία και τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι τα αντιιικά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στις νέες παραλλαγές», επισημαίνει ο κ. Θηραίος. Αυξημένη εγρήγορση για την COVID-19 ζητεί από τις χώρες της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οπως αναφέρεται στην τελευταία επιδημιολογική έκθεσή του για τα μεταδοτικά νοσήματα, «μετά μια περίοδο πολύ χαμηλής δραστηριότητας του SARS-CoV-2, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε αρκετές χώρες, με τα άτομα άνω των 65 ετών να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο. Εάν και οι εισαγωγές περιστατικών COVID-19, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι λόγω της νόσου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στις χώρες της Ε.Ε. η αύξηση της δραστηριότητας του ιού καταδεικνύει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση του SARS-CoV-2», σημειώνεται. Το ECDC υπογραμμίζει τη σημασία της γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, για τη σωστή εκτίμηση του αντίκτυπου των νέων υποπαραλλαγών, ενώ τονίζει ότι ο εμβολιασμός είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση όπως είναι οι ηλικιωμένοι.

Θετικότητα των τεστ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, την εβδομάδα 17-23 Ιουνίου η Ελλάδα είχε θετικότητα στα μη νοσοκομειακά τεστ 15,5%. Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία η θετικότητα ήταν 34,9%, στην Ολλανδία 33,3%, στην Ιρλανδία 29,4% και στο Λουξεμβούργο 28,6%. Στα τεστ που γίνονται εντός των νοσοκομείων, η χώρα μας είχε θετικότητα 12,3% μετά την Ιρλανδία (37,5%), την Ισπανία (35,6%) και τη Μάλτα (21,1%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT