Φυλακές Ιωαννίνων: Το βαρύ ποινικό παρελθόν του αρχηγού και ο κώδικας του καρτέλ

Φυλακές Ιωαννίνων: Το βαρύ ποινικό παρελθόν του αρχηγού και ο κώδικας του καρτέλ

Η επικοινωνία μέσω «ghostphones», οι μεσάζοντες και οι «λογιστικές καταστάσεις»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένα αντίμετρα παρακολούθησης εφάρμοζαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών, κινητών τηλεφώνων και χρημάτων, στις φυλακές Ιωαννίνων.

Για περισσότερο από έναν χρόνο, δρούσαν και επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις, χρησιμοποιώντας κατά βάση διαδικτυακές εφαρμογές. Οποτε το έκριναν απαραίτητο, προγραμμάτιζαν και συναντήσεις διά ζώσης.

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις για τις οποίες είχαν δοθεί στοιχεία αλλοδαπών, τα λεγόμενα «ghostphones».

Με τον όρο «εκείνα», αναφέρονταν σε ναρκωτικές ουσίες. Με τη «βαριά ντόπα» εννοούσαν την κοκαΐνη, και το «φτιάχνω» σήμαινε ότι προμηθεύουν κάποιον με ναρκωτικές ουσίες. «Ασπρα» έλεγαν τα χρήματα και «κασέρι» το χρηματικό κέρδος.

Η καταγγελία

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Ιανουάριο, όταν έφτασε πληροφορία – καταγγελία στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενης από έναν έγκλειστο κρατούμενο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ιωαννίνων, σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής καθώς και έναν αστυνομικό.

Αμεσα έγιναν έρευνες και διαπιστώθηκε η δράση της οργάνωσης, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά τον Απρίλιο του 2023, αν όχι παλαιότερα. 

Ο τρόπος δράσης

Το Σωφρονιστικό Κατάστημα Ιωαννίνων αποτελούσε τη «βάση» της οργάνωσης, καθώς εκεί κρατείται ο «αρχηγός», καταδικασμένος για πλήθος κακουργημάτων, μεταξύ αυτών και για ληστεία, ανθρωποκτονία και εμπορία ναρκωτικών.

Υπό τον συντονισμό του «αρχηγού», ο οποίος ήταν γνωστός και με το προσωνύμιο «Modi», ένας 18χρονος είχε αναλάβει τη διακίνηση των ναρκωτικών στην Κέρκυρα.

Ο αστυνομικός που βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων, καθώς και μια 23χρονη, ήταν μεσάζοντες. Παραλάμβαναν τα χρηματικά ποσά και τα παρέδιδαν στον «αρχηγό», είτε σε απευθείας συναντήσεις μαζί του στις φυλακές είτε μέσω κατάθεσης στον λογαριασμό του.

Οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναλάμβαναν να εγγράψουν τα χρηματικά ποσά στις «λογιστικές καταστάσεις» του αρχηγού. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, ενημέρωνε τον «Modi» για τις επικείμενες έρευνες στα κελιά, ενώ του επέτρεπε την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις προανακριτικές απολογίες τους οι περισσότεροι κατηγορούμενοι φέρεται να ομολόγησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT