Πυροπροστασία: Τα οικόπεδα καθάρισαν αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Πυροπροστασία: Τα οικόπεδα καθάρισαν αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Αγώνας δρόμου να μαζευτούν από τα... πεζοδρόμια τα κλαδέματα ώστε να μην αποτελέσουν «καύσιμο» για νέες πυρκαγιές

5' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα πυροπροστασίας για τις κατοικίες και τα οικόπεδα κοντά σε δασικές περιοχές προκάλεσαν από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, όταν και ανακοινώθηκαν, αντιπαράθεση ανάμεσα σε δήμους και πολίτες.

Τα παράπονα για πιεστικά χρονοδιαγράμματα είχαν σαν αποτέλεσμα κάποια μέτρα να αποσυρθούν για φέτος και να παραταθεί η προθεσμία για τους καθαρισμούς και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Πάρα πολλοί πολίτες προχώρησαν –και συνεχίζουν να το πράττουν– σε καθαρισμό της ξερής βλάστησης στις περιουσίες τους. Το πρόβλημα όμως που ανέκυψε είναι πως σε μεγάλο βαθμό η εύφλεκτη ύλη εγκαταλείπεται σε ειδικούς σάκους ή χύδην στα πεζοδρόμια ή στην άκρη του δρόμου. Ο Ωρωπός, ο Διόνυσος, η Βαρυμπόμπη είναι μερικές μόνο από τις περιοχές όπου δίνεται αγώνας δρόμου για να μαζευτούν και να απομακρυνθούν τα κλαδέματα ώστε να μην αποτελέσουν «καύσιμο» για νέες πυρκαγιές.

Ο Ισίδωρος Μάδης, δήμαρχος Παιανίας, είδε τους δρόμους της περιοχής του να μετατρέπονται μέσα σε λίγες ημέρες σε απέραντους, εύφλεκτους σκουπιδότοπους. Οπως περιγράφει στην «Κ»: «Μας προέκυψε ένας τεράστιος όγκος συσσωρευμένων υλικών από οικόπεδα τα οποία είχαν να καθαριστούν ακόμα και 20 χρόνια. Τα περισσότερα είχαν μετατραπεί σε χωματερές λόγω της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας των ιδιοκτητών τους».

Πολλοί δήμοι δεν είχαν τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτές τις τεράστιες ποσότητες κλαδεμάτων.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρο Α΄ της ΚΕΔΕ, οι δήμοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα συσσώρευσης ξερών χόρτων και κλαδιών έξω από κάδους σκουπιδιών είναι αυτοί της ανατολικής και δυτικής Αττικής όπως Μαρκόπουλο, Σπάτα, Παιανία, Ωρωπός, Μάνδρα- Ειδυλλία και Αχαρνές.

Πυροπροστασία: Τα οικόπεδα καθάρισαν αλλά ο κίνδυνος παραμένει-1
Νεκρή καύσιμη ύλη στην περιοχή Αγιος Νικόλαος Αναβύσσου. Οπως σημειώνει η Βίκυ Τροχίδου, η οποία ανάρτησε σήμερα τη φωτογραφία σε ομάδα κατοίκων στο Facebook: «Εικόνες από τη χθεσινή βόλτα μας στον Αγιο Νικόλαο Αναβύσσου. Επί της Κ. Παλαμά έχουν καθαρίσει τα οικόπεδα αλλά δεν έχουν μαζέψει τα χόρτα. Δεν γνωρίζω αν έχει ειδοποιηθεί ο Δήμος Σαρωνικού. Συμπολίτες μας βρίσκουν την ευκαιρία να πετάξουν και τα σκουπίδια τους μέσα στα χόρτα και κάποιοι θεώρησαν έξυπνο να αφήσουν σακούλες γεμάτες σκουπίδια στην παιδική χαρά γιατί απλά έτσι τους βολεύει…»

Οπως μας λέει ο ίδιος: «Πλησιάζαμε στο τέλος Ιουνίου και τα παρατημένα κλαδέματα σε πολλές περιοχές είχαν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Το κονδύλι από το υπουργείο Εσωτερικών για να διαχειριστούν 46 δήμοι αυτή την καύσιμη ύλη, είναι μια θετική και απαραίτητη κίνηση. Οι δήμοι συμβάλλονται με ιδιωτικές εταιρείες και κάνουν αγώνα δρόμου να ολοκληρωθεί η δουλειά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι περιοχές που επιδοτήθηκαν επιλέχθηκαν με βάση την έκταση, το ανάγλυφο και τις δασικές εκτάσεις τους και φυσικά με το πόση πολλή ξερή βλάστηση έχουν να συγκεντρώσουν».

Τη διαχείριση του κονδυλίου των 1,3 εκατ. ευρώ που διέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκομιδή των υπολειμμάτων καθαρισμού από την ξερή βλάστηση οικοπέδων και αγροτεμαχίων επιτηρεί η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής.

Πυροπροστασία: Τα οικόπεδα καθάρισαν αλλά ο κίνδυνος παραμένει-2
Η κατανομή κονδυλίων σε δήμους «για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών»

Ο Δήμος Παιανίας έλαβε 30.000 ευρώ από το κονδύλι των 1,3 εκατ. ευρώ. «Μόλις τα λάβαμε, ζήτησα να κηρυχθεί η Παιανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να μπορώ να χρησιμοποιήσω την ευελιξία που δίνει η παραπάνω συνθήκη, για να κάνει ένας δήμος απευθείας ανάθεση έργου σε έναν εργολάβο» λέει ο κ. Μάδης και εξηγεί τη διαδικασία απομάκρυνσης των συσσωρευμένων υλικών: «Αφού τα ξερά χόρτα θρυμματιστούν, τοποθετούνται σε κοντέινερ και παίρνουν τον δρόμο για το “κύτταρο” στη Φυλή. Σε αυτή τη φάση κάνουμε τουλάχιστον πέντε έξι δρομολόγια την ημέρα. Μέσα σε δέκα ημέρες θα έχουμε τελειώσει με αυτό το θέμα στον δήμο μας».

Πυροπροστασία: Τα οικόπεδα καθάρισαν αλλά ο κίνδυνος παραμένει-3

Το νέο δόγμα της Πυροσβεστικής 

Αμεση, από το πρώτο λεπτό που εντοπίζεται μια εστία πυρκαγιάς, και «επιθετική» κινητοποίηση πυροσβεστών, οχημάτων και εναέριων μέσων στο πεδίο της μάχης επιτάσσει το «Επιχειρησιακό Δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος – 2024».

Πυροπροστασία: Τα οικόπεδα καθάρισαν αλλά ο κίνδυνος παραμένει-4

Η μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων αφορά και τα μικρά περιστατικά, ώστε να ελεγχθεί η φωτιά εν τη γενέσει της. Το νέο δόγμα εφαρμόστηκε σε όλες ανεξαιρέτως τις πυρκαγιές και σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οδήγησε στο να λήξουν γρήγορα τα μεγάλα συμβάντα σε Κερατέα και Πάρνηθα το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Κερατέας, Δημήτρης Λουκάς, «χάρη στα μέτρα πρόληψης και την έγκαιρη παρέμβαση η φωτιά που ξεκίνησε στις 12.00 έληξε στις 21.00. Ελέγχθηκε πριν πέσει η νύχτα».

Σύμφωνα με τον κ. Λουκά στον Δήμο Λαυρεωτικής καθαρίστηκαν πάνω από 2.000 οικόπεδα ιδιωτών και για πρώτη φορά φέτος 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης πέριξ των οικισμών, στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero. Στον δήμο πραγματοποιήθηκαν επίσης τρεις ασκήσεις πυροπροστασίας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική. «Δουλέψαμε στην πράξη τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με μηχανήματα του δήμου αλλά και τα σχέδια εκκένωσης οικισμού. Ολα αυτά δούλεψαν όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα» σημειώνει ο δήμαρχος.

Για το κομμάτι της καταστολής αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς την περασμένη Κυριακή, είχαμε στη διάθεσή μας 60 υδροφόρες, οι 15 εκ των οποίων ήρθαν από την Περιφέρεια και οι υπόλοιπες από δήμους από όλη την Αττική. Μας βοήθησε πολύ και το drone που έχει τοποθετηθεί σε ένα σχολείο της περιοχής στον Αγιο Κωνσταντίνο και το οποίο “εργάζεται” 24 ώρες το 24ωρο. Η εικόνα που έδινε σε ζωντανό χρόνο μας βοήθησε να εντοπίσουμε άμεσα τις πολλές εστίες της φωτιάς. Επίσης, είχαμε 17 εναέρια μέσα να ενεργούν πάνω από την περιοχή μας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και φυσικά, πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστών και εθελοντών».

Ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δασολόγος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών, εξηγεί στην «Κ» πως η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ένας μαραθώνιος. 

Πυροπροστασία: Τα οικόπεδα καθάρισαν αλλά ο κίνδυνος παραμένει-5
Σύμφωνα με το φετινό επιχειρησιακό δόγμα της Πυροσβεστικής η κινητοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού της Πυροσβεστικής ξεκινάει από το πρώτο λεπτό του συμβάντος.

«Στέλνουμε αμέσως εναέρια μέσα, οχήματα και πολλούς πυροσβέστες στο πεδίο. Και καλά κάνουμε. Με την άμεση επέμβαση έχουμε πιο καλά αποτελέσματα και βλέπουμε πως οι πυρκαγιές δεν διαρκούν ολόκληρες ημέρες όπως συνέβαινε για παράδειγμα συχνά πέρυσι, αλλά “μαζεύονται” μέσα στην ημέρα. Είμαστε όμως μόλις στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Εχοντας ήδη διανύσει ένα δύσκολο μήνα αλλά όχι τον πιο δύσκολο του καλοκαιριού από άποψη πυρκαγιών, είναι πιθανό ο τρόπος που δουλεύει η Πυροσβεστική να εξαντλήσει τις δυνάμεις του σώματος. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτό το δόγμα, χρειάζεται ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT