Κατ’ οίκον θεραπείες για καρκινοπαθείς και από το «Μεταξά»

Κατ’ οίκον θεραπείες για καρκινοπαθείς και από το «Μεταξά»

Το καινοτόμο πρόγραμμα για καρκινοπαθείς, μετά τον «Αγιο Σάββα», ξεκίνησε και στο «Μεταξά»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πέτρος, ασθενής της αιματολογικής κλινικής του ογκολογικού νοσοκομείου «Μεταξά», κάτοικος Δραπετσώνας, κάθε φορά που έπρεπε να λάβει την αντικαρκινική θεραπεία του στο νοσοκομείο ήξερε ότι θα έχανε σχεδόν όλη την ημέρα του στη μετακίνησή του προς και από το νοσοκομείο αλλά και στην αναμονή του εντός αυτού. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειαζόταν τρεις ώρες μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς και αναμονής στις στάσεις, ακόμη και με συνθήκες καύσωνα, και επιπλέον ώρες αναμονής στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της καθαυτό θεραπείας δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Πλέον ο Πέτρος είναι ο πρώτος ασθενής του νοσοκομείου «Μεταξά» που έλαβε τη θεραπεία του στο σπίτι στο πλαίσιο του προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας «Οίκοθεν», το οποίο από την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 υλοποιείται πλέον και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Η Σοφία, κάτοικος Καλλιθέας, που παρακολουθείται από την παθολογική κλινική του «Μεταξά», είναι η δεύτερη ασθενής που στις 21 Ιουνίου έλαβε τη θεραπεία της στο σπίτι. Οπως μετέφεραν τα μέλη του κλιμακίου επαγγελματιών υγείας που μετέβησαν σπίτι της, στο ερώτημα που της έθεσαν εάν ήθελε να λάβει και την επόμενη θεραπεία της στο σπίτι, «ένα τεράστιο χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπό της».

Μεγαλύτερη ασφάλεια

Τα εγκαίνια του προγράμματος στο «Μεταξά» είχαν πραγματοποιηθεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα (τη Δευτέρα 17 Ιουνίου), παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Εναν χρόνο πριν, το «Οίκοθεν» ξεκινούσε πιλοτικά στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» και πλέον εξυπηρετεί περίπου 100 ασθενείς. Κατά το υπουργείο Υγείας πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο φροντίδας, που η φροντίδα του ασθενούς γίνεται στο σπίτι από ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, με μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, σε καλύτερο περιβάλλον και με λιγότερο κόστος (19% έως και 30% χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τη νοσηλεία σε νοσοκομειακό περιβάλλον, σύμφωνα με εκτιμήσεις από επιστήμονες του Johns Hopkins Medicine).

Η επιλογή των ασθενών που εντάσσονται στο πρόγραμμα γίνεται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια πρωτίστως και ακολούθως συνδυαστικά με κοινωνικά κριτήρια, ενώ η ιατρική και νοσηλευτική ομάδα του «Οίκοθεν» φέρει τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής χορήγηση των θεραπειών. Ειδικά για τη χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον επιλέγονται ασθενείς που έχουν λάβει τους πρώτους κύκλους χημειοθεραπείας εντός της νοσοκομειακής δομής (τμήμα Βραχείας Νοσηλείας), καθώς και τους τρεις πρώτους κύκλους της ανοσοθεραπείας ή του βιολογικού παράγοντα.

«Είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα ζωής των ασθενών μας να αποφεύγεται η πολύωρη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις και τις αναμονές του νοσοκομείου, ιδίως δε όταν πρόκειται για λήψη θεραπειών που δεν υπερβαίνουν συνολικά με την παρακολούθηση του ασθενούς τα 15-30 λεπτά της ώρας», δήλωσε η διευθύντρια του Παθολογικού Τομέα και της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Μεταξά», Μαρία Κωστοπούλου. Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου, Σαράντος Ευσταθόπουλος, σημείωσε «οι ευχές του κ. Πέτρου και της κ. Σοφίας και αυτό το καλοσυνάτο βλέμμα τους, γεμάτο ανακούφιση από την αποφυγή της πολύωρης μετακίνησης με τα ΜΜΜ και της αναμονής για τη λήψη της θεραπείας τους στο νοσοκομείο, αποδεικνύουν όχι απλώς ότι είμαστε στον σωστό δρόμο, αλλά ότι πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα ώστε να ενταχθούν το ταχύτερο δυνατόν περισσότεροι ασθενείς μας στο πρόγραμμα “Οίκοθεν”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT