Ψυχικό: Οι φάκελοι του τοπογράφου και η μαφία της Μυκόνου

Ψυχικό: Οι φάκελοι του τοπογράφου και η μαφία της Μυκόνου

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Στ., που εκτελέστηκε εν ψυχρώ χθες το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρείας του στο Ψυχικό

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από χθες το πρωί, επιχειρηματίες, μεσίτες, δικηγόροι και παράγοντες της αυτοδιοίκησης σε Μύκονο, Πάρο, Ιο και αλλού ψάχνουν απάντηση στο εξής ερώτημα: ποιος δολοφόνησε τον τοπογράφο μηχανικό Παναγιώτη Στ.; Ο 54χρονος δραστηριοποιείτο επαγγελματικά πρωτίστως στη Μύκονο, καθώς και στα άλλα δύο αιγαιοπελαγίτικα νησιά, συντάσσοντας τοπογραφικές μελέτες για αγοραπωλησίες – μεταβιβάσεις μεγάλων εκτάσεων γης και όχι μόνο. Η αστυνομία και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες αναζητούν εκεί το κίνητρο για την εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου επιχειρηματία και πατέρα δύο παιδιών, χθες το πρωί στο Ψυχικό.

Δραστηριοποιείτο κυρίως στη Μύκονο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε προχωρήσει σε καταγγελία κατά αγνώστων για επίθεση εις βάρος του.

Η δολοφονία έγινε λίγα λεπτά μετά τις 8.30 π.μ., τη στιγμή που ο 54χρονος στάθμευε το εταιρικό αυτοκίνητο –μια ηλεκτροκίνητη BMW– έξω από τα γραφεία εταιρείας που διατηρούσε με συνεταίρο του, στη συμβολή των οδών Κρήτης και 25ης Μαρτίου. Ο δράστης επέβαινε σε σκούτερ, φορούσε κράνος, γάντια και σκουρόχρωμα ρούχα. Η μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούσε έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, που αντιστοιχούσαν σε ιδίου τύπου και χρώματος δίκυκλο. Από την επεξεργασία των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας προκύπτει ότι για διάστημα περίπου μιας ώρας πριν από τον φόνο κινούνταν γύρω από τα γραφεία του 54χρονου περιμένοντάς τον. Μόλις τον εντόπισε πλησίασε στο παράθυρο του οδηγού και έριξε εναντίον του 20 σφαίρες από πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Ο δράστης, δηλαδή, άλλαξε γεμιστήρα κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο θύμα. Στη συνέχεια διέφυγε, με αστυνομικές πηγές να διευκρινίζουν χθες ότι από την πρώτη επισκόπηση των βίντεο δεν προέκυψε η παρουσία συνεργών στον χώρο.

Την Αμεση Δράση κάλεσε ο συνεταίρος του, μόλις λίγα λεπτά αργότερα, με την έρευνα για το συμβάν να αναλαμβάνει τελικά το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. Μέχρι χθες, το θύμα ήταν λίγο-πολύ άγνωστο στις διωκτικές αρχές, μια και η μοναδική καταχώριση αφορούσε μηνυτήρια αναφορά που ο 54χρονος είχε υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Α.Τ. Χαλανδρίου. Η καταγγελία στρεφόταν κατά αγνώστων και αφορούσε επίθεση που είχε δεχθεί από άτομα, που πάντως δεν είχε κατονομάσει, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του, στο Χαλάνδρι. Στο πλαίσιο της προανάκρισης, αστυνομικοί μίλησαν με τον συνεταίρο του θύματος, ο οποίος φέρεται να δήλωσε άγνοια για τα πιθανά κίνητρα του δράστη. Η σύζυγος του 54χρονου, αντιθέτως, ήταν σε σοκ και δεν εξετάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Οπως αναφέρουν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς και πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Παναγιώτης Στ. εθεωρείτο ένας από τους καλύτερους τοπογράφους που δραστηριοποιούνταν κυρίως στη Μύκονο, την Πάρο και την Ιο. Επισκεπτόταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το «νησί των ανέμων», είχε άριστη επικοινωνία με τη δημοτική αρχή και μάλιστα αναμενόταν να παραστεί στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αντικείμενο το νέο χωροταξικό σχέδιο. Επιπλέον, είχε επαγγελματική και οικογενειακή σχέση με ισχυρό εργολάβο του νησιού και είχε συντάξει τεχνικές εκθέσεις για ιδιαίτερα δημοφιλή beach bar της Μυκόνου που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Προσφάτως φέρεται να είχε αγοράσει ο ίδιος έκταση στην περιοχή Αγιος Στέφανος. Κάποιες πληροφορίες, που πάντως δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αγορά είχε υπάρξει αιτία έντονων προστριβών, με άτομο από το νησί της Μυκόνου να ψάχνεται προκειμένου «να κάνει κακό» στον 54χρονο. Αλλη πηγή ενημέρωσης ανέφερε στην «Κ» ότι ο άτυχος τοπογράφος είχε έρθει σε ρήξη με δραστήριο επιχειρηματία του νησιού (σ.σ. όχι άγνωστο στις διωκτικές αρχές της χώρας), πληροφορία ωστόσο που διαψεύστηκε από νομικούς κύκλους που ρωτήθηκαν σχετικά. Εκτός από τη Μύκονο ο 54χρονος είχε δραστηριότητα σε Πάρο και Ιο. Συγκεκριμένα, στην Πάρο περισσότερες από μία πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχε συντάξει τοπογραφικές μελέτες για μια επένδυση – αγοραπωλησία, η οποία είχε αποτελέσει πεδίο δικαστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε πωλητή και αγοραστή εξαιτίας, κατά πληροφορίες, 4.000 τετραγωνικών μέτρων που θεωρούνταν αυθαίρετα. Επαγγελματική δραστηριότητα είχε, τέλος, και στην Ιο, όπου εξάλλου φέρεται συχνά να παραθέριζε με την οικογένειά του. Ολες οι παραπάνω πληροφορίες αξιολογούνται από τα στελέχη της Ασφάλειας ώστε να προσδιορίσουν το κίνητρο και εντέλει την ταυτότητα του δράστη.

Συμπλοκή στον Κορυδαλλό

Δραστηριότητα στη Μύκονο είχε ο 35χρονος Αλβανός βαρυποινίτης που έπεσε νεκρός την περασμένη Τετάρτη στη διάρκεια συμπλοκής στον Κορυδαλλό. Η συμπλοκή στην 4η πτέρυγα των φυλακών αποδόθηκε σε ασήμαντη αφορμή. Η «Κ», πάντως, σε παλαιότερα δημοσιεύματά της είχε αναδείξει ότι ο 35χρονος αλλοδαπός ποινικός είχε συνδεθεί με ξυλοδαρμούς και άλλες σκοτεινές δραστηριότητες στο νησί της Μυκόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT