Πεντάγωνο: Απομακρύνθηκε το Μνημείο Αθανάτων – Στη θέση του η ανάπλαση Βαρώτσου

Πεντάγωνο: Απομακρύνθηκε το Μνημείο Αθανάτων – Στη θέση του η ανάπλαση Βαρώτσου

Οι πλάκες με τα ονόματα των 121.692 νεκρών έχουν απομακρυνθεί και, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, έχει προβλεφθεί να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν σε έναν ιδιαίτερο χώρο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τις οποίες υπογράφει ο καθηγητής του ΑΠΘ και γνωστός γλύπτης Κωνσταντίνος Βαρώτσος. 

Το πρώτο βήμα ήταν η αφαίρεση των πλακών του προηγούμενου Μνημείου Αθανάτων, που είχε ανεγερθεί επί εποχής ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου. 

Οπως φαίνεται στις φωτογραφίες από το σημείο, οι πλάκες με τα ονόματα των 121.692 νεκρών έχουν απομακρυνθεί και, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, έχει προβλεφθεί να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν σε έναν ιδιαίτερο χώρο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Πεντάγωνο: Απομακρύνθηκε το Μνημείο Αθανάτων – Στη θέση του η ανάπλαση Βαρώτσου-1

Η μακέτα του νέου μνημείου προβλέπει μια σύνθεση με βασικό υλικό το γυαλί, στο οποίο θα είναι γραμμένα τα ονόματα των 121.692 νεκρών. 

Πέρα από το μνημείο, το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα αποκτήσει βιοκλιματική όψη, θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης, προκειμένου να αποφευχθεί η σημερινή εικόνα που θυμίζει υπαίθριο πάρκινγκ, ενώ θα κτιστεί και ένα ακόμη κτίριο Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Το κτίριο της Ειδικής Διεύθυνσης για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο θα ανεγερθεί με δωρεά από τον Θάνο Λασκαρίδη, ενώ η αναβάθμιση της εισόδου και του χώρου υψηλών επισκεπτών είναι προσφορά του Γιώργου Περιστέρη και της εταιρείας ΓΕΚ.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η υπόλοιπη δαπάνη «η οποία ανέρχεται περίπου στο 30% της συνολικής, θα καλυφθεί από ιδιωτικές δωρεές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT