Συναγερμός για κεραυνούς σε Αττική και Βοιωτία

Συναγερμός για κεραυνούς σε Αττική και Βοιωτία

Κακοκαιρία εξπρές θα πλήξει πολλές περιοχές της Ελλάδας - 44 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από κεραυνό τα τελευταία 23 χρόνια

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοκαιρία εξπρές που θα πλήξει πολλές περιοχές της Ελλάδας και κάνει την εμφάνισή της λόγω ασταθών αέριων μαζών οι οποίες έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας, έχει στο επίκεντρό της την κεραυνική δραστηριότητα, η οποία σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, αναμένεται να είναι έντονη σε Αττική και Βοιωτία.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, τόσο το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όσο και οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή στους πολίτες.

Πού αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους κεραυνοί

Οσον αφορά στο έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, σήμερα, Τετάρτη, η επιδείνωση του καιρού εστιάζεται στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Αύριο Πέμπτη, οι περιοχές που θα επηρεαστούν, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, είναι: Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική), Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά τμήματά της) και Σποράδες. Ακόμα: ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), βορειοανατολική Πελοπόννησος και Εύβοια.

Συναγερμός για κεραυνούς σε Αττική και Βοιωτία-1

Σύμφωνα με τον δρα πυρομετεωρολογίας και ειδικό ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θοδωρή Μ. Γιάνναρο, η πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού θα έχει διάρκεια μόλις 36 ώρες. Η Αττική θα επηρεαστεί περισσότερο αύριο, ενώ σήμερα το απόγευμα δεν αποκλείονται καταιγίδες στα βόρεια προάστια.

Οπως εξηγεί ο κ.Γιάνναρος: «Βρισκόμαστε σε έναν μήνα όπου παραδοσιακά καταγράφεται αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα. Κάθε Ιούνιο και Ιούλιο καταγράφεται σχεδόν η μισή κεραυνική δραστηριότητα που σημειώνεται μέσα σε ένα έτος. Δεδομένου ότι έχουμε θερμές αέριες μάζες στην επιφάνεια, καθώς έχει προηγηθεί ένας πολύ θερμός Ιούνιος, η ψυχρή αέρια μάζα η οποία έρχεται και “σκεπάζει” το θερμό κατώτερο στρώμα, εντείνει ακόμα περισσότερο την ατμοσφαιρική αστάθεια και συντελεί στο να έχουμε καταιγίδες».

Μέτρα προστασίας

Ο κ. Γιάνναρος τονίζει πως ενώ οι κεραυνοί ευθύνονται τόσο για θανάτους όσο και για ενάρξεις πυρκαγιών στη χώρα μας, οι κίνδυνοι υποτιμώνται από τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το 2001 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, είχαν καταγραφεί 44 θάνατοι από χτύπημα κεραυνού, σχεδόν δύο κάθε χρόνο. Εχουν χάσει τη ζωή τους 37 άνδρες και 7 γυναίκες

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Γιάνναρος: «Πρέπει να καταλάβουμε πως όταν εκδηλώνεται στην περιοχή μας μια καταιγίδα και παρουσιάζεται κεραυνική δρaστηριότητα, ακόμα και αν βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση, πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας, με την πιο ασφαλή λύση να είναι ένα καταφύγιο σε εσωτερικό χώρο». 

Συναγερμός για κεραυνούς σε Αττική και Βοιωτία-2
To Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει αναπτύξει το εργαλείο Talos το οποίο προβλέπει και  καταγράφει την κεραυνική δραστηριότητα στη χώρα μας. Οι πολίτες μπορούν να  παρακολουθούν τα δεδομένα στη διεύθυνση https://www.meteo.gr/talos/thunders-from-the-start-of-day.cfm 

Χρήσιμες πληροφορίες για την κεραυνική δραστηριότητα

Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, δημοσίευε μια λίστα με σημαντικές πληροφορίες για την κεραυνική δραστηριότητα και τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.

-Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στη θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος, όπου τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα.

-Οταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100 μέτρα από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ.

-Οταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000 ºC) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής κινδυνεύει με ρήξη τύμπανου, ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος ή απώλεια αισθήσεων.

– Εάν ενώ κολυμπάτε διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης:

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες πρέπει:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιήστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο, διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μη στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κ.λπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT