Καινοτόμες ιδέες μαθητών από την ακριτική Ελλάδα για βραβείο

Καινοτόμες ιδέες μαθητών από την ακριτική Ελλάδα για βραβείο

Γνώσεις, κοινή λογική, φαντασία, αλλά και ιδία εμπειρία επιστράτευσαν οι μαθητές από τη Θράκη και τη Σάμο που διακρίθηκαν σε απαιτητικούς μαθητικούς διαγωνισμούς

4' 14" χρόνος ανάγνωσης

Φανταστείτε να υπήρχε μια πλατφόρμα ανταλλαγής εκπαιδευτικού υλικού για σχολεία – γιατί να «αραχνιάζουν» στις αποθήκες των σχολείων είδη που μπορεί να είναι πολύτιμα για ένα σχολείο στην άλλη άκρη της χώρας; Φανταστείτε να μπορούσε ένα drone να μεταφέρει ιατρικές προμήθειες σε γέροντες που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές: σε ορισμένες περιπτώσεις, κάθε λεπτό μετράει. Γνώσεις, κοινή λογική, φαντασία, αλλά και ιδία εμπειρία. Αυτά τα τέσσερα εφόδια ήταν που έφεραν τα πρότζεκτ μαθητών από τρία σχολεία της ακριτικής Ελλάδας, του Γυμνασίου και του Λυκείου Αβδήρων Ξάνθης, του Γυμνασίου Φερών Εβρου και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σάμου, στις πρώτες θέσεις κατάταξης στους πιο απαιτητικούς μαθητικούς διαγωνισμούς. Γιατί είναι οι δικοί τους παππούδες ή οι παππούδες των γειτόνων που μένουν χωρίς φάρμακα, είναι τα δικά τους σχολεία ή τα γειτονικά που δεν έχουν όλα τα απαραίτητα υλικά.

Εμπνευση από τις ελλείψεις

«Ναι, η ιδέα προέκυψε στη διάρκεια του brainstorming από ελλείψεις που παρατηρούμε σε σχολεία της περιοχής», λέει στην «Κ» η κ. Λουλουδιά Κεφάλα, οικονομολόγος του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Αβδήρων Ξάνθης. Ηταν η ίδια σε συνεργασία με τον συνάδελφό της καθηγητή Πληροφορικής Γιάννη Μπουτζίκα, από το Γυμνάσιο Φερών Εβρου, που αποφάσισαν να ενθαρρύνουν τους μαθητές τους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό Social Innovation Relay, που διοργανώνεται από το Junior Achievement (JA) Europe, στο πλαίσιο του οποίου μαθητές και μαθήτριες 15-18 ετών αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

Κάπως έτσι, 20 μαθητές από Εβρο και Ξάνθη, έχοντας μέντορα τον Μάρκο Βερέμη, μέλος Δ.Σ. JA Greece, εταίρο στην Big Pi Ventures, εμπνεύστηκαν, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν την πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα School Buddy (schoolbuddy.gr), για την ανταλλαγή αναξιοποίητου εκπαιδευτικού υλικού από τις αποθήκες κάθε σχολείου (υπολογιστές, πίνακες, σχολικά και λογοτεχνικά βιβλία, γραφεία, βιβλιοθήκες κ.λπ.). Σύμφωνα με το όραμα των παιδιών, η πλατφόρμα αναλαμβάνει την αναδιανομή του εκπαιδευτικού υλικού ανάμεσα σε σχολεία που έχουν πλεόνασμα και σε σχολεία που έχουν ελλείψεις. Σε αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καθώς και επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να προσφέρουν εξοπλισμό, ως χορηγία. «Πολλές επιχειρήσεις, που για παράδειγμα κάνουν ανακαίνιση και αλλάζουν υπολογιστές, θα βλέπουν άμεσα τις ανάγκες των σχολείων και θα μπορούν να κάνουν στοχευμένες χορηγίες».

Καινοτόμες ιδέες μαθητών από την ακριτική Ελλάδα για βραβείο-1
Ο θάνατος του παππού τους από ανακοπή, πριν προλάβει να φθάσει το ασθενοφόρο, έδωσε την ιδέα στα αδέλφια Αίαντα και Ερμή Τάτση σχετικά με το drone μεταφοράς φαρμάκων για παροχή πρώτων βοηθειών σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Πριν ξεκινήσουν, έκαναν έρευνα αγοράς. Θα ήθελαν άλλα σχολεία μια τέτοια πλατφόρμα; Η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. Οπως προέκυψε, ήταν πολλά σχολεία που δεν ήξεραν πώς να διαθέσουν περισσευούμενο εκπαιδευτικό υλικό – και πολλά ακόμη που δεν είχαν βασικά υλικά. «Για να δημιουργηθεί η πλατφόρμα δουλέψαμε όλοι εκτός ωρών διδασκαλίας, Σαββατοκύριακα, απογεύματα, βράδια». Στο τέλος όμως αποζημιώθηκαν. To School Buddy, η μαθητική «startup», κέρδισε το 1ο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό Social Innovation Relay του JA Greece, το 2ο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» του JA Greece ανάμεσα σε περίπου 500 σχολεία από όλη την Ελλάδα, το 1ο βραβείο στον πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη του Envolve Entrepreneurship, και τέλος, στις αρχές Ιουνίου, το 1o βραβείο στον διαγωνισμό SIR Global Final 2024 του JA Europe, μαζί τις ομάδες από την Ισπανία και την Πολωνία! Χθες πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική βράβευση στην Κατάνια.

Η επιβράβευση όμως ήρθε κυρίως όταν η πλατφόρμα ανέβηκε στον «αέρα» και «με το καλημέρα» εγγράφηκαν σε αυτήν 80 σχολεία από όλη τη χώρα! «Προφανώς είναι προς το παρόν εικονική επιχείρηση, αλλά υπάρχουν σκέψεις να αποκτήσει υπόσταση.

Drone «ειδικών αποστολών»

Για τα δύο αδέλφια, Ερμή και Αίαντα Τάτση από τη Σάμο, η ιδέα ήρθε από τον παππού τους. «Πριν από δύο χρόνια πέθανε από ανακοπή πριν προλάβει να φθάσει το ασθενοφόρο», λέει στην «Κ» ο Ερμής που μόλις τελείωσε τη Γ΄ Γυμνασίου στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου. «Από τότε αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε την ιδέα κατασκευής ενός drone μεταφοράς φαρμάκων για παροχή πρώτων βοηθειών σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές». Η αφορμή να ασχοληθούν συστηματικά ήρθε με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone. Προτού ξεκινήσουν, τα δύο παιδιά ήρθαν σε επαφή με γιατρούς και διασώστες προκειμένου να ανιχνεύσουν τις ανάγκες. Στο πλευρό τους στάθηκε ο καρδιολόγος και βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Cycloid, ένα σύστημα έκτακτης ιατρικής βοήθειας με drone, που περιλαμβάνει kit με ιατρικά εργαλεία, απινιδωτή, οξύμετρο, θερμόμετρο και ηλεκτροκαρδιογράφο, και βασικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης, όπως ινσουλίνη, ατροπίνη, κορτιζόνη και aerolin. Στόχος είναι τα παραπάνω να χρησιμοποιηθούν με την καθοδήγηση γιατρού σε ΕΚΑΒ μέσω τηλεδιάσκεψης. «Το νησί μας προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, αλλά η έλλειψη άμεσης ιατρικής βοήθειας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές της Σάμου, αποτελεί πρόβλημα για μόνιμους κατοίκους, τουρίστες, καθώς και για ηλικιωμένα άτομα. Εχουμε δει το φετινό καλοκαίρι επίσης πολλούς επισκέπτες να χάνονται. Ενα drone που μπορεί να φθάσει γρήγορα κοντά τους θα μπορούσε να δώσει μεγάλη βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις», λέει ο Ερμής, ενώ ο Αίαντας, που φέτος θα πάει στη Γ΄ Λυκείου, προσθέτει: «Ενα τέτοιο drone είναι φθηνό –κοστίζει κάτω από 800 ευρώ– και έχει μεγάλη εμβέλεια. Θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο εύρος αποστολών. Εχουμε δημιουργήσει και προσομοιωτή ώστε να εκπαιδεύσουμε τους πιλότους που θα το λειτουργούν σε πρώτη φάση, πριν γίνει αυτόνομο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT