Τι θα αλλάξει στoυς δήμους της χώρας – Μεγαλύτερα πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα

Τι θα αλλάξει στoυς δήμους της χώρας – Μεγαλύτερα πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα

Οι εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών και η δυσαρέσκειά του για τη μη αξιοποίηση κονδυλίων στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των προστίμων για την παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου και μεγαλύτερη πριμοδότηση της εντοπιότητας για τους διορισμούς σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων νησιών) εξήγγειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας).

Ο κ. Λιβάνιος δεσμεύθηκε να συζητήσει για όλα τα θέματα και να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές με βάση την εμπειρία των στελεχών της αυτοδιοίκησης, αλλά παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των δήμων σε συγκεκριμένους τομείς όπως τα αδέσποτα και η πυρασφάλεια στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. «Γιατί δεν έχετε βάλει πυρασφάλεια σε όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς; Υπάρχει κονδύλι 95 εκατομμυρίων και έχετε αξιοποιήσει τα μισά. Εδώ και επτά χρόνια πηγαίνουμε συνέχεια σε παρατάσεις», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσει η συλλογιστική των διαρκών παρατάσεων και να εξορθολογίσουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε να γίνονται στο πλαίσιο του έτους», σημείωσε.

Τα αδέσποτα

Απαντώντας στο αίτημα δημάρχου της περιφέρειας που ανέφερε «πάρτε τα αδέσποτα από τους δήμους, έχουμε γεμίσει σκυλιά», ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από το ενδιαφέρον των δήμων για τα αδέσποτα. «Η χρηματοδότηση έχει αυξηθεί 20 φορές σε σχέση με τα προηγούμενα κονδύλια και επιπλέον υπάρχουν κονδύλια για τη δημιουργία καταφυγίων. Γιατί δεν τα αξιοποιείτε;», είπε.

Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, όπως ορίζει η νομοθεσία, τέθηκε με ένταση από τους αιρετούς στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε χθες με την παρουσία της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. «Πολλοί δήμοι είναι στο κόκκινο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Η χρέωση του τέλους ταφής (πρόστιμα ανά δήμο για την ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται σε καύση), σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους μισθοδοσίας εξαιτίας της αύξησης των μισθών, αλλά και το ενεργειακό κόστος έχουν επιδεινώσει την οικονομική θέση των δήμων.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε πως θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση των προστίμων για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα.

Νέος κώδικας αυτοδιοίκησης

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι στο πλαίσιο της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, με την κατάρτιση του νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, θα τεθούν από μηδενικής βάσης πολλά από τα οικονομικά θέματα των δήμων που έχουν σχέση με τα έσοδα και τη διαχείριση έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν «με βάση ένα σύγχρονο οικονομικό σύστημα». Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν συστήματα που εφαρμόζονται με βάση τις ανάγκες και τα ισχύοντα πριν από δεκαετίες και τα οποία πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά για τους δήμους και τους δημότες.

Ο κ. Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει προσπάθεια να οργανωθεί μια τριμερής συνάντηση μεταξύ της ΚΕΔΕ, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών ώστε να τεθούν τα άμεσα οικονομικά θέματα των δήμων. Οπως παραδέχθηκε, ο νέος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ (κρατική χρηματοδότηση δήμων) που τέθηκε σε ισχύ από την 1/1/24 ευνόησε τους μικρούς δήμους που έχουν μεγάλη έκταση αλλά «άφησε στα ίδια επίπεδα μερικούς μεγάλους δήμους, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε».

Τραπεζοκαθίσματα

Ανέφερε, επίσης, ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά την αύξηση των προστίμων για τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα έτσι ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επίδοξους καταπατητές του δημόσιου χώρου.

Σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων, ο κ. Λιβάνιος παραδέχτηκε ότι πολλοί δήμοι δέχονται εξαιρετικά μεγάλη πίεση τους μήνες που υπάρχει τουριστική κίνηση «και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν». Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο κάθε δήμος θα μπορεί να επιβάλλει διαφορετικό ποσοστό τέλους παρεπιδημούντων σε συγκεκριμένες ζώνες όπως οι παραλίες. «Θέλουμε να δώσουμε τα εργαλεία στην αυτοδιοίκηση ώστε να μπορεί να κινηθεί πολιτικά με βάση τις ανάγκες του κάθε δήμου», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT