Κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα της Κηφισιάς

Κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα της Κηφισιάς

Η δυνατότητα κάλυψης όλου του οικοπέδου υπογείως που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός αλλάζει τον χαρακτήρα περιχώρων της πρωτεύουσας, τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Δραστική μεταβολή του περιβάλλοντος αλλά και του ύφους πολλών περιοχών στα περίχωρα της πρωτεύουσας φέρνει η εφαρμογή διάταξης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ο ΝΟΚ επιτρέπει την οικοδόμηση υπογείων και εκτός του περιγράμματος του κτιρίου που επιτρέπεται να ανεγερθεί σε οικόπεδο, ανάλογα με τον συντελεστή δόμησης ανά περιοχή. Προκειμένου να χτιστούν υπόγεια τα οποία μπορούν να επεκταθούν ακόμη και σε όλο το οικόπεδο κόβονται δέντρα που χρειάστηκαν δεκαετίες για να μεγαλώσουν και αντικαθίστανται από γκαζόν, το μόνο που μπορεί να φυτρώσει στα περίπου 40 εκατοστά εδάφους που απομένουν από τη «στέγη» του υπογείου έως την επιφάνεια του οικοπέδου.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς τονίζει ότι η εφαρμογή αυτής της απόφασης στην Κηφισιά, όπου η δόμηση δεν είναι ιδιαίτερα πυκνή και υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα, τείνει να αλλάξει την όψη του προαστίου, που σταδιακά χάνει την ταυτότητά του και βεβαίως την ομορφιά του. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, πολλά υπόγεια δηλώνονται ως πάρκινγκ αλλά όταν το έδαφος είναι επικλινές, στην πράξη προκύπτει ένας ακόμη όροφος που η μία πλευρά του δεν είναι υπόγεια.

Κέδροι, ευκάλυπτοι, λεύκες και πεύκα είναι τα δέντρα που υπάρχουν σε πολλά από τα οικόπεδα στην Κηφισιά, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει αδόμητο. Σε ένα οικόπεδο 1.000 τετραγωνικών μέτρων μπορούν να χτιστούν 400 τετραγωνικά (συντελεστής κάλυψης 0,40 συνήθης για την περιοχή) και το υπόλοιπο οικόπεδο πρέπει να μείνει ακάλυπτο. Ομως, σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (άρθρο 17) επιτρέπεται η επέκταση των υπόγειων χώρων του οικήματος στο 80% του ακάλυπτου χώρου. Αρα τα υπόγεια κτίσματα στην περίπτωση που αναφέρουμε μπορούν να καλύψουν 880 τετραγωνικά μέτρα.

Αντιδρά ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς στις αλλαγές που φέρνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός σχετικά με την οικοδόμηση υπογείων και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων.

Απώλεια των δέντρων

Ακόμη περισσότερο, αν ένα οικόπεδο είναι μικρότερο των 600 τετραγωνικών, τότε οι υπόγειοι χώροι που θα οικοδομηθούν μπορούν να επεκταθούν σε όλο το οικόπεδο εκτός της περιμέτρου του κτίσματος που ανεγείρεται. Στα σημεία βέβαια που γίνονται οι εκσκαφές για να δημιουργηθούν τα υπόγεια χρειάζεται να κοπούν τα μεγάλα δέντρα. Ο ΝΟΚ προβλέπει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί η βλάστηση που κόπηκε στα 2/3 του ακάλυπτου οικοπέδου. Ομως είναι φανερό ότι το υπόγειο που έχει κτιστεί δεν επιτρέπει τη φύτευση δέντρων με βαθιές ρίζες. Παράλληλα, ο ΝΟΚ συνυπολογίζει στην επιφάνεια υποχρεωτικής φύτευσης και άλλες κατασκευές, όπως οι πισίνες ή οι ζαρντινιέρες στα μπαλκόνια και στην ταράτσα. Επιπλέον, ο κατασκευαστής φυτεύοντας την ταράτσα αποκτά το δικαίωμα να χτίσει περισσότερα τετραγωνικά στην ταράτσα.

Πολλές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί με τον νέο κανονισμό και αρκετά μεγάλα δέντρα κόβονται, αλλάζοντας τον χαρακτήρα του προαστίου. Παράλληλα, οι μεγάλες εκτάσεις τσιμέντου μόλις λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους δεν επιτρέπουν την απορροή των υδάτων, προκαλώντας, σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, κίνδυνο πλημμυρών.

Ο κ. Ξυπολυτάς ζητάει την άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο υπονομεύει το περιβάλλον σε όλες τις περιαστικές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, επιδεινώνοντας και την αύξηση της θερμοκρασίας στο λεκανοπέδιο. Οσον αφορά την αντίδρασή του για τη δυνατότητα αύξησης του ύψους των κτιρίων, εκφράζει την αισιοδοξία του σε σχέση με την απόφαση από το ΣτΕ που αναμένεται στις 18 Οκτωβρίου. «Στο μεταξύ έχουμε προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών αδειών», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT