Οι όροι για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Οι όροι για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να λάβουν ειδική άδεια και να μη διαταράσσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου..

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταράσσονται η λειτουργία και η παραγωγικότητα του δημόσιου νοσοκομείου όπου εργάζονται, καθώς και ότι δεν θα «αντλούν» ασθενείς που έχουν εξετάσει στα ιατρεία του ΕΣΥ, θα μπορούν σε λίγο διάστημα γιατροί και οδοντίατροι του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών. Χθες υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα γιατρών του ΕΣΥ (οποιαδήποτε επιχείρηση, πλην των προμηθευτριών εταιρειών των δημόσιων μονάδων υγείας), μια παρέμβαση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για να καταστήσει πιο ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας για τους γιατρούς, που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αυξήσουν τις αποδοχές τους.

Οπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, οι γιατροί ΕΣΥ δεν μπορούν να ασκούν ιδιωτικό κλινικό έργο σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία της μονάδας υγείας στην οποία εργάζονται ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου. Το ιδιωτικό έργο τους δεν θα πρέπει να οδηγεί σε διατάραξη ή διαφοροποίηση του προγράμματος εφημεριών, της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου, του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων, των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων. Η σύγκριση της παραγωγικότητας γίνεται με το εξάμηνο που προηγήθηκε της υποβολής της αιτήσεων, ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση στους δείκτες παραγωγικότητας των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου είναι 10%. Για τους γιατρούς του παθολογικού τομέα λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των γιατρών της κλινικής ή του κέντρου υγείας τους, για τους γιατρούς του χειρουργικού τομέα ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων της κλινικής και για τους γιατρούς του εργαστηριακού τομέα το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί θα πρέπει να λάβουν ειδική άδεια –εξάμηνης διάρκειας– από τον διοικητή ή πρόεδρο του νοσοκομείου στο οποίο εργάζονται ή τον διοικητή της οικείας ΥΠΕ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και του Μαΐου. Ειδικά φέτος οι αιτήσεις θα υποβληθούν εντός του πρώτου 20ημέρου από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων τήρησης των όρων είναι ο διοικητής ή πρόεδρος του νοσοκομείου, ο διοικητής της οικείας ΥΠΕ, οι κατά τόπον αρμόδιες περιφέρειες και ιατρικοί σύλλογοι. Ενδεχόμενες παραβάσεις συνεπάγονται άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο έτη, ενώ με τη δεύτερη υποτροπή ο γιατρός του ΕΣΥ χάνει οριστικά το δικαίωμα να ασκεί ιδιωτικό έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT