Εμπρησμοί: Επτά συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Εμπρησμοί: Επτά συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Εξιχνιάστηκαν δύο εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επτά συλλήψεις αλλοδαπών και Ελλήνων υπόπτων για εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Αθήνα προχώρησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι φερόμενοι ως δράστες κατηγορούνται ότι στις 15 Μαΐου και στις 18 Ιουνίου πραγματοποίησαν δύο εμπρηστικές επιθέσεις, η πρώτη σε ισραηλινών συμφερόντων ξενοδοχείο στην οδό Μίκωνος και Αισώπου στου Ψυρρή και η δεύτερη στην εβραϊκή συναγωγή που βρίσκεται μερικά μέτρα μακρύτερα. Πρόκειται για τοξικομανείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές και ληστείες.

Στην πρώτη περίπτωση έσπασαν τα τζάμια εστιατορίου στο ισόγειο του ξενοδοχείου και πέταξαν μέσα ρούχα εμποτισμένα με εύφλεκτο υγρό βάζοντάς τους φωτιά. Στη δεύτερη περίπτωση έριξαν βενζίνη στην είσοδο της συναγωγής προκαλώντας και πάλι πυρκαγιά. Και στις δύο περιπτώσεις η φωτιά έγινε άμεσα αντιληπτή και σβήστηκε πριν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Την έρευνα για τα δύο περιστατικά ανέλαβε λόγω της ιδιαιτερότητάς τους η Αντιτρομοκρατική, με τα στελέχη της υπηρεσίας να εντοπίζουν οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας στο οποίο έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των δραστών πριν και μετά τις εμπρηστικές επιθέσεις. Στην πρώτη περίπτωση προέκυψε ότι πήραν μέρος δύο άνδρες και μία γυναίκα. Ενώ διέφευγαν, τους έπεσε ένα κινητό τηλέφωνο, κάτι που βοήθησε τις αρχές να φτάσουν ταχύτερα στα ίχνη τους. Επιπλέον, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν βίντεο που φέρεται να δείχνει τους δράστες, μετά την εμπρηστική επίθεση, να αλλάζουν ρούχα για να σβήσουν τα ίχνη τους.

Λόγω της ιδιαιτερότητας των υποθέσεων, την έρευνα ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Τον Ιούνιο έγινε η εμπρηστική επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή, που και στο παρελθόν είχε αποτελέσει στόχο επίθεσης (βλ. επιχείρηση «Υάκινθος»). Στην επίθεση, όπως προέκυψε από την έρευνα, πήραν μέρος ένας Ελληνας και δύο αλλοδαποί από το Ιράν και το Αφγανιστάν. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κατάφερε να τους ταυτοποιήσει από βίντεο αλλά και ακόμη δύο κρίσιμα ευρήματα: το κλεμμένο μηχανάκι που βρέθηκε 100 μέτρα μακριά από το σημείο της επίθεσης κι ένα αεροβόλο πιστόλι που έπεσε από τους δράστες κατά τη διαφυγή τους. Σε αυτά ανιχνεύτηκαν αποτυπώματα και DNA ενός Ελληνα και ενός Ιρανού υπηκόου, σεσημασμένοι και οι δύο για υποθέσεις κλοπών και ληστειών.

Ανάμειξη στην ίδια υπόθεση έχει και ένας έγκλειστος Αφγανός, που εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης για τη δολοφονία ενός αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας. Συνελήφθη προ ενός έτους στη Γερμανία δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των ελληνικών αρχών και εκδόθηκε στη χώρα μας. Από την προανακριτική απολογία ενός εκ των συλληφθέντων προκύπτει ότι ο έγκλειστος Αφγανός υποσχόταν στους συλληφθέντες αμοιβή 3.000 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις εμπρηστικές επιθέσεις – χρήματα που σύμφωνα με τον ίδιο δεν εισέπραξαν. Εγινε έρευνα στο κελί του και κατασχέθηκε κινητό τηλέφωνο, από την εξερεύνηση του οποίου αναμένεται να προκύψουν ενδιαφέροντα ευρήματα.

Η εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή είχε βρεθεί στο επίκεντρο τρομοκρατικής επίθεσης τον Μάρτιο του ’23. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί που φέρεται να ενεργούσαν κατ’ εντολήν ομοεθνούς τους που ζει στο Ιράν και ο οποίος τους καλούσε επ’ αμοιβή να «χτυπήσουν» τη συναγωγή. Ο εντοπισμός και η σύλληψη των δύο Πακιστανών είχε γίνει στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης της ΕΥΠ με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής με κωδική ονομασία «Υάκινθoς».

Τους τελευταίους μήνες, στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας υπάρχει επαγρύπνηση για πιθανά χτυπήματα σε ισραηλινούς στόχους, ανησυχία που επιτείνεται λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης από το Ισραήλ στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT