Κουνούπια: Πρώτη λοίμωξη για φέτος από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κουνούπια: Πρώτη λοίμωξη για φέτος από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του χειμώνα, η κυκλοφορία του ιού ενδέχεται να είναι έντονη – Ποια είναι τα μέτρα προστασίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία 15ετία ο ιός κάνει σε σχεδόν ετήσια βάση την εμφάνισή του στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας έναντι των κουνουπιών από τον πληθυσμό. Πόσο μάλλον φέτος που ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του χειμώνα ενδέχεται να είναι έντονη η κυκλοφορία του ιού.

Το πρώτο φετινό κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου έχει πιθανό τόπο έκθεσης τον Δήμο Λαρισαίων, μια περιοχή που και κατά την περυσινή θερινή περίοδο αποτέλεσε ένα από τα βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ασθενής παρουσίασε εικόνα ήπιας εγκεφαλίτιδας, είχε έναρξη συμπτωμάτων εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου και έχει ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Κάθε χρόνο

Οπως αναφέρει ο οργανισμός, κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, συνήθως τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας, ωστόσο οι περιοχές εμφάνισής τους δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

«Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρείτε ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας του κουνουπιών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και επισημαίνεται να «χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα». Στις οδηγίες περιλαμβάνεται και να μη μένουν στάσιμα νερά (όπως σε πιάτα γλάστρας, λεκάνες κ.α.) εντός και εκτός σπιτιού, διότι αποτελούν εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους. Τονίζεται ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Πώς μεταδίδεται

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα –κυρίως άγρια– πτηνά. Οι άνθρωποι που μολύνονται δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους. Στην πλειονότητά τους τα άτομα που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ σε μικρό ποσοστό (προσβάλλει το νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Πέρυσι στην Ελλάδα δηλώθηκαν 119 κρούσματα με σοβαρή προσβολή του νευρικού συστήματος (από τα 162 συνολικά) και 23 θάνατοι ασθενών. Η «χειρότερη» χρονιά ήταν το 2018, όταν είχαν καταγραφεί 312 περιστατικά, εκ των οποίων τα 243 με προσβολή κεντρικού νευρικού συστήματος και 51 θάνατοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT