Στη φυλακή για πυρκαγιά από αμέλεια – Χωρίς αναστολή οι ποινές

Στη φυλακή για πυρκαγιά από αμέλεια – Χωρίς αναστολή οι ποινές

Η δίκη για την πυρκαγιά στη Χίο - Δίχως αναστολή η ποινή για τον 63χρονο, που βασίστηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου κράτησε περίπου πέντε ώρες. Ο κατηγορούμενος, συνταξιούχος 63 ετών, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 10.000 ευρώ για τη φωτιά στη Σιδηρούντα που κατέκαψε 15.000 στρέμματα. Κρίθηκε ότι προκάλεσε την πυρκαγιά από αμέλεια πραγματοποιώντας εργασίες στο χωράφι του. Δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και παραμένει κρατούμενος μέχρι την εξέταση της έφεσης. Αυτή θεωρείται ότι είναι μια από τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις που βασίζεται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για το αδίκημα του εμπρησμού.

Η φωτιά ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και συνέχισε το έργο της και την επόμενη ημέρα προκαλώντας καταστροφές σε αγροτοδασικές εκτάσεις. Βάσει της έκθεσης αυτοψίας της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν προκλήθηκε σπινθήρας από τη χρήση τσάπας που έκανε ο 63χρονος στο χωράφι του. Εκείνος δεν αρνείται τη χρήση του εργαλείου. Λέει ότι σκάλισε τις ρίζες για να ποτίσει τις ελιές που είχε στο χωράφι του, αλλά υποστηρίζει ότι δεν ξεκίνησε η φωτιά από δική του υπαιτιότητα. Το χωράφι του, όπως επισημαίνει και ο δικηγόρος του, Δημήτρης Καρδασιλάρης, ήταν καθαρισμένο από εύφλεκτη ύλη. Μιλώντας στην «Κ» ο συνήγορος του 63χρονου υποστηρίζει ότι τα στοιχεία στη δικογραφία δεν ήταν επαρκή για να οδηγήσουν στην καταδίκη και εκτιμά ότι η απόφαση θα ανατραπεί στον δεύτερο βαθμό. Την περασμένη Πέμπτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει στο δικαστήριο πιο αυστηρή ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου με επιβολή ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου η έφεση δεν είχε αναστέλλουσα ισχύ.

Τους δύο τελευταίους μήνες ανά τη χώρα η Πυροσβεστική προχωράει σε συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για τη διενέργεια θερμών εργασιών σε ημέρες αυξημένης επικινδυνότητας, ή την πρόκληση πυρκαγιών εξ αμελείας. Ενδεικτικά, στις 25 Ιουνίου επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ σε μελισσοκόμο για εναπόθεση υπολειμμάτων καπνίσματος μελισσιών κοντά σε δασική έκταση στο Μαρκόπουλο Αττικής. Την ίδια ημέρα συνελήφθη αγρότης στη Βοιωτία και του επιβλήθηκε πρόστιμο 2.707 ευρώ για πυρκαγιά που ξεκίνησε από την εκτέλεση γεωργικών εργασιών.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ότι προκάλεσε την πυρκαγιά από αμέλεια πραγματοποιώντας εργασίες στο χωράφι του.

Το drone στα Γλυκά Νερά

Ενώ κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο γίνεται για πρώτη φορά εκτεταμένη χρήση drones από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική προκειμένου να εντοπιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα η πρώτη εστία μιας φωτιάς, το παράδοξο ήταν ότι στα Γλυκά Νερά η πρόσφατη πυρκαγιά οφειλόταν στην πτώση ενός drone. Η εταιρεία Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα Α.Ε. εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για το συμβάν της περασμένης Τετάρτης, αναφέροντας ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποσπασθείσα μπαταρία του drone, «η οποία προσέκρουσε στο έδαφος, προκαλώντας σπινθήρα και ανάφλεξη σε χαμηλά χόρτα». Το drone παρουσίασε πτητική αστάθεια με απότομες μεταβολές στη γωνία κλίσης του και ο χειριστής του έχασε τον έλεγχο. Ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί ποια ήταν τα αίτια αυτής της δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με το χρονικό που επικαλείται η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, το drone βαρέος τύπου έπεσε στις 14.15 και τρία λεπτά αργότερα το προσωπικό της εταιρείας φέρεται να κάλεσε την Πυροσβεστική. Ακόμη αναφέρουν ότι έκαναν χρήση πυροσβεστήρα στο σημείο και ότι η ημέρα πτήσης που επιλέχθηκε είχε χαμηλό δείκτη επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές. Σημειώνουν ότι το drone επρόκειτο να πετάξει πάνω από χώρο χωρίς βλάστηση, αλλά λόγω αστάθειας παρασύρθηκε στα όρια του δάσους στους πρόποδες του Υμηττού.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρουν στην «Κ» ότι η πτητική δραστηριότητα του drone δεν ήταν γνωστή στο αρμόδιο για τη διαχείρισή τους τμήμα Δ4/Β. Οπως σημειώνουν, έχουν υποβάλει αίτημα ενημέρωσης στο Ανακριτικό της Πυροσβεστικής για να δουν εάν θα προβούν σε περαιτέρω ενέργειες με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Τον περασμένο Απρίλιο, στις παρακείμενες αθλητικές εγκαταστάσεις των Γλυκών Νερών, η ίδια εταιρεία εκπαίδευε στη χρήση drones στελέχη της Πυροσβεστικής, με την οποία συνεργάζεται. «Το αθλητικό κέντρο, λόγω της γειτνίασής του με το δάσος και της πολύ βολικής μορφολογίας του, μπορεί να διευκολύνει με καταλυτικό τρόπο τις επιχειρήσεις μη επανδρωμένων συστημάτων που στοχεύουν στην προστασία του πολύτιμου αυτού δάσους», ανέφερε τότε ανακοίνωση της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT