Ανοίγουν οι αμαρτωλοί φάκελοι της Μυκόνου

Ανοίγουν οι αμαρτωλοί φάκελοι της Μυκόνου

«Φάκελοι» που αφορούν δολοφονίες, εκβιασμούς, ξυλοδαρμούς ανοίγουν εκ νέου από την ΕΛ.ΑΣ. μετά την ωμή εκτέλεση του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη στο Ψυχικό, ο οποίος ανέπτυσσε έντονη επαγγελματική δραστηριότητα στη Μύκονο

7' 4" χρόνος ανάγνωσης

Τον Μάρτιο του 2023 ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αγνώστους στην Κηφισιά. Η επίθεση εις βάρος του συσχετίστηκε με τη δραστηριότητά του στη Μύκονο, καθώς ο ίδιος ανήκε στο δυναμικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και χειριζόταν σοβαρές υποθέσεις πολεοδομικών παραβάσεων στο «Νησί των Ανέμων». Δεκαπέντε μήνες αργότερα, και ενώ ο ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου παραμένει ανεξιχνίαστος, ο τοπογράφος μηχανικός Παναγιώτης Στάθης δολοφονείται με 20 σφαίρες έξω από τα γραφεία της εταιρείας του στο Ψυχικό.

Ο 54χρονος, πατέρας δύο παιδιών, δραστηριοποιείτο επαγγελματικά στη Μύκονο. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του συνέτασσε τοπογραφικές μελέτες, ενώ τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε στον χώρο του real estate, όπως περιγράφουν άτομα που τον γνώριζαν. Και σε αυτή την περίπτωση οι υποψίες και η αστυνομική έρευνα για τα κίνητρα της εν ψυχρώ εκτέλεσής του στρέφονται εκ νέου στους φακέλους των υποθέσεων που είχε χειριστεί η ΕΛ.ΑΣ. στη Μύκονο. Η μαφία του νησιού,
εξάλλου, παραμένει ισχυρή και εν πολλοίς ανέγγιχτη. 

Σε αυτό συνηγορεί η σύλληψη χθες, ενός Ελληνα ποινικού ως δράστη της εκτέλεσης του άτυχου τοπογράφου μηχανικού. Από βίντεο καμερών ασφαλείας, εντόπισαν την πολυκατοικία – κρησφύγετο, όπου κατέφυγε με το σκούτερ αμέσως μετά την δολοφονία.

Κατά μία σύμπτωση, ένοικος της συγκεκριμένης πολυκατοικίας φέρεται να διατηρεί οικογενειακές σχέσεις με γνωστό επιχειρηματία της Μυκόνου, που δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate. 

Την συνεχιζόμενη δράση της μαφίας της Μυκόνου μαρτυρούν και ορισμένα ακόμα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο διάστημα του ενός και πλέον χρόνου που μεσολάβησε από τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου μέχρι τον φόνο του μηχανικού και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς το κοσμοπολίτικο νησί. Το ένα από αυτά συνέβη τον Ιούνιο του 2023 και αφορά μια παρ’ ολίγον ένοπλη αντιπαράθεση σε γνωστό πολυκατάστημα της οδού Πανεπιστημίου. Πρωταγωνιστές ήταν από τη μία ένας 42χρονος εργολάβος οικοδομών με καταγωγή από την Αλβανία και πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα στο κοσμοπολίτικο νησί. Απέναντί του είχαν βρεθεί δύο οπλισμένοι ομοεθνείς του, που στο παρελθόν εργάζονταν στα εργοτάξιά του. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η συνάντηση των τριών στο πολυκατάστημα ήταν τυχαία. Αλλοι εκτιμούν ότι είχαν δώσει εκεί ραντεβού προκειμένου «να τα βρουν». 

Οι δύο ένοπλοι άλλωστε είχαν κατηγορηθεί ότι τον Νοέμβριο του 2022 είχαν ληστέψει τον 42χρονο εργολάβο της Μυκόνου και εργοδότη τους. Γι’ αυτή την υπόθεση εκκρεμούσαν εις βάρος τους εντάλματα σύλληψης. Η συνάντηση των τριών πάντως κατέληξε σε διαπληκτισμό, με τους δύο Αλβανούς ποινικούς να προτάσσουν τα όπλα τους στον εργολάβο και τελικά να τρέπονται σε φυγή πριν συλληφθούν από αστυνομικούς έπειτα από περιπετειώδη καταδίωξη. Μετά τη σύλληψη και φυλάκισή τους, ο ένας από αυτούς είχε έρθει σε επικοινωνία με γνωστό επαγγελματία των Κυκλάδων ισχυριζόμενος ότι κατόπιν «συμβολαίου» που τους είχε αναθέσει ο 42χρονος Αλβανός εργολάβος είχαν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει άγρια γνωστό μεσίτη της Μυκόνου. Παρόμοιος ισχυρισμός είχε διατυπωθεί και για την επίθεση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό.  

Στις φυλακές Κορυδαλλού 

Ο μεσίτης, που μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο είχε πράγματι πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού το φθινόπωρο του 2020, έξω από το σπίτι του στο νησί. Το θύμα είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το συμβάν καταγγέλλοντας απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του. Η υπόθεση εκείνη είχε αρχειοθετηθεί. Ωστόσο, μετά την «εξομολόγηση» του έγκλειστου Αλβανού για την επ’ αμοιβή επίθεση στον μεσίτη, ανασύρθηκε από το αρχείο. Η δίκη στη Νάξο ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει πριν από μερικές εβδομάδες. Αναβλήθηκε, και μάλιστα σε μια συγκυρία που δύσκολα μπορεί να διαφύγει της προσοχής ο ένας από τους κατηγορουμένους, πρωταγωνιστής του επεισοδίου στο πολυκατάστημα της οδού Πανεπιστημίου και εκείνος που είχε ισχυριστεί τα περί συμβολαίου ξυλοδαρμού του μεσίτη, δολοφονήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού! Έπεσε νεκρός στη διάρκεια αιματηρής συμπλοκής που έγινε την προπερασμένη Τετάρτη και αποδόθηκε αρχικά σε καβγά μεταξύ των κρατουμένων για το εάν θα έμπαιναν ή όχι στα κελιά τους, καθώς εκείνη την ημέρα η ζέστη ήταν υπερβολική.  Νεότερες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του Αλβανού κρατουμένου δεν ήταν ένα τυχαίο, αυθόρμητο γεγονός, αλλά μια στοχευμένη ενέργεια. 

Ο Παναγιώτης Στάθης, λόγω της πολυετούς δραστηριοποίησής του στη Μύκονο, είχε γνωριμία με ορισμένα από τα παραπάνω πρόσωπα. Με κάποια η σχέση του ήταν καλή με άλλα ωστόσο όχι, όπως περιγράφουν στην «Κ» παράγοντες του νησιού. Σε αυτούς συγκαταλέγονται εργολάβοι και μεσίτες που επίσης δραστηριοποιούνται στη Μύκονο. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ερευνούν τη δολοφονία του τοπογράφου παραδέχονται ότι επανεξετάζουν τους αμαρτωλούς φακέλους όλων των παραπάνω περιστατικών. 

Σε κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, άλλωστε, που παρακολουθούν από κοντά την πορεία της έρευνας, φτάνουν αναφορές που αποδίδουν στη μαφία της Μυκόνου ακόμη ένα φαινομενικά άσχετο περιστατικό που απασχόλησε Πυροσβεστική και Αστυνομία. Ο λόγος για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο του 2023 σε –τότε– καινούργιο χώρο εστίασης, στο Νέο Κόσμο. Το συμβάν, από το οποίο είχαν κινδυνεύσει οι ένοικοι παρακείμενης πολυκατοικίας, αποδόθηκε σε εμπρησμό, δίχως ποτέ να εντοπιστούν οι δράστες. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν συνδέσει το περιστατικό με το γεγονός ότι στενό συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη –νεαρού και ταλαντούχου σεφ– κατείχε επί σειρά ετών υψηλή θέση στην πολεοδομία Σύρου, που είχε υπό την ευθύνη της και τη Μύκονο.   

Η επίθεση στον τοπογράφο μηχανικό έγινε στις 8.30 το πρωί της Τρίτης έξω από τα γραφεία της τεχνικής εταιρείας που είχε με συνέταιρό του. Την ώρα που στάθμευε το αυτοκίνητό του, μια ηλεκτροκίνητη BMW, ο εκτελεστής με δίκυκλο πλησίασε το τζάμι του οδηγού και πυροβόλησε εναντίον του 20 φορές με δύο πιστόλια διαμετρήματος 9 mm, τα οποία είχε κρυμμένα στο τζάκετ που φορούσε. Το σκουρόχρωμο σκούτερ που χρησιμοποίησε για να προσεγγίσει και να διαφύγει από το σημείο της δολοφονίας έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Το εντόπισαν πάντως οι αστυνομικοί να κατευθύνεται σε κλειστό πάρκινγκ πολυκατοικίας και τελικά το συνέδεσαν με τον Ελληνα ποινικό σε βάρος του οποίου εκδόθηκε χθες και εκτελέστηκε ένταλμα σύλληψης. Πρόκειται για σκληρό ποινικό που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. 

Μέχρι το πρωινό της Τρίτης ο 54χρονος μηχανικός, ιδιαίτερα δημοφιλής σε νησιά των Κυκλάδων, στη Μύκονο, στην Πάρο, στην Ιο, παρέμενε άγνωστος στις αρχές ασφαλείας της χώρας. Είχε απασχολήσει μόνο μία φορά την ΕΛ.ΑΣ., και αυτό διότι τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε καταθέσει μήνυση κατά αγνώστου στο Α.Τ. Χαλανδρίου καταγγέλλοντας ότι πρόσωπα που δεν γνώριζε του είχαν επιτεθεί για να τον χτυπήσουν. Περισσότερες από μία πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκείνη την περίοδο ο Παναγιώτης Στάθης υποδείκνυε ως πιθανό ηθικό αυτουργό τον μεσίτη της Μυκόνου στον οποίο έγινε αναφορά παραπάνω. Οι δύο άνδρες είχαν έρθει σε ρήξη με αφορμή μια αγοραπωλησία γης από μεγάλη, διεθνούς φήμης αλυσίδα ξενοδοχείων στο νησί.  

Μεγάλες επενδύσεις

Επαγγελματίες και παράγοντες των Κυκλάδων περιγράφουν πως ο Παναγιώτης Στάθης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες, και δη στη Μύκονο, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 συντάσσοντας τοπογραφικές μελέτες για μεγάλες επενδύσεις και αγοραπωλησίες γης. Λένε ακόμη ότι διατηρούσε συνεργασία με την Εκκλησία, τον Δήμο Μυκόνου αλλά και ισχυρούς επιχειρηματίες. Τα τελευταία χρόνια έχοντας αποκτήσει βαθιές γνώσεις επί πολεοδομικών θεμάτων είχε επεκτείνει τη δραστηριότητά του στο real estate αγοράζοντας και πουλώντας οικόπεδα στη Μύκονο αλλά και στην Ιο αντί εκατ. ευρώ. Πριν από έναν χρόνο είχε πραγματοποιήσει τοπογραφικές μελέτες για λογαριασμό επιχειρηματία ενός ιδιαίτερα γνωστού beach bar που πέρυσι είχε κατηγορηθεί για πολεοδομικές παραβάσεις. Είχε επίσης προχωρήσει σε αγορά γης στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Μυκόνου, ενώ είχε αναμειχθεί επαγγελματικά σε αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς κροίσους, που έλκουν την καταγωγή τους από την Αίγυπτο και το Ιράκ. 

Δραστηριότητα όμως είχε και σε άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά πλην της Μυκόνου. Συνέταξε τα τοπογραφικά σχέδια για αγοραπωλησία ξενοδοχειακής μονάδας στην Πάρο, με την επένδυση ωστόσο να πυροδοτεί δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον παλιό ιδιοκτήτη και τον νέο αγοραστή, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι από κοινού με εργολάβο της Μυκόνου ο 54χρονος είχε δημιουργήσει μονάδα παραγωγής τσιμέντου στο νησί της Ιου. Στις παραπάνω συναλλαγές οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών αναζητούν απαντήσεις για το κίνητρο της δολοφονίας. Ορισμένες εξάλλου μαρτυρίες, που πάντως δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι λόγω των γνώσεων και της επαγγελματικής του κατάρτισης ο 54χρονος μπορούσε μέσω τοπογραφικών αποτυπώσεων να αλλάζει τη χρήση γης σε οικόπεδα-φιλέτα της Μυκόνου, καθορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αξία τους και άρα το ύψος των συναλλαγών σε περίπτωση αγοραπωλησίας.   

Ηδη από την επομένη της δολοφονίας οι αστυνομικοί επισκέφθηκαν τον συνέταιρο του θύματος ζητώντας του πληροφορίες για τις πρόσφατες δουλειές του τοπογράφου-μηχανικού και τον κύκλο των ατόμων που ενδεχομένως μπορούν να φωτίσουν την έρευνα. Κλιμάκιο της Ασφάλειας έχει ήδη από την Τετάρτη μεταβεί στη Μύκονο λαμβάνοντας καταθέσεις από στελέχη της αυτοδιοίκησης, εργολάβους και άλλους επαγγελματίες του νησιού. Ταυτόχρονα έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες για την άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο, στο τάμπλετ και στον υπολογιστή του 54χρονου. Στα μηνύματα και στα emails του μηχανικού εκτιμάται ότι θα βρεθούν απαντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT