Φρεγάτα «Ψαρά»: Πώς λειτούργησε το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ

Φρεγάτα «Ψαρά»: Πώς λειτούργησε το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ

Λίγες ώρες μετά τον απόπλου της από το λιμάνι του Τζιμπουτί, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ενεπλάκη με τέσσερα μη επανδρωμένα αεροχήματα των Χούθι, καταρρίπτοντας τα δύο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα της Kill Marks έγραψε η φρεγάτα «Ψαρά» που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα. Λίγες ώρες μετά τον απόπλου της από το λιμάνι του Τζιμπουτί κι ενώ συνόδευε εμπορικό πλοίο κυπριακών συμφερόντων, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ενεπλάκη με τέσσερα μη επανδρωμένα αεροχήματα των Χούθι, καταρρίπτοντας τα δύο. Πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως είχε το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο πλοίο.

Κένταυρος

Το αντί-drone της φρεγάτας «Ψαρά» αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος «Κένταυρος» που αναπτύσσει η ΕΑΒ. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ και εμβέλεια από το σύστημα που είχε εγκατασταθεί στη φρεγάτα «Υδρα». Λόγω χρονικών περιορισμών, το σύστημα δεν τοποθετήθηκε στο «Υδρα», ωστόσο, η ηγεσία έκρινε ότι το δεύτερο πλοίο που θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα πρέπει να διαθέτει ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα αντί-drone.

Αφού ολοκλήρωσε τις εν όρμω και εν πλω δοκιμές με τη φρεγάτα «Ψαρά», το σύστημα της ΕΑΒ χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία και στο πεδίο των επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες των πολεμικών πλοίων στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το σύστημα λειτούργησε σε δύο επίπεδα, καθώς όχι μόνο εντόπισε τα εχθρικά drone από πολύ μεγάλη απόσταση αλλά κατάρριψε τουλάχιστον ένα από αυτά.

Το χρονικό

Το απόγευμα του Σαββάτου, το «Ψαρά» αναπτύχθηκε στον Κόλπο του Άντεν, στον τομέα ευθύνης που έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό. Είχε προηγηθεί, το πρωί της ίδιας ημέρας, η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Λίγο μετά τις τρεις το πρωί, κι ενώ η ελληνική φρεγάτα παρείχε συνοδεία στο εμπορικό πλοίο στο νότιο τμήμα του Κόλπου με κατεύθυνση τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας, το πλοίο εντοπίζει τέσσερις εναέριους στόχους να κινούνται προς το μέρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τέσσερα drone των Χούθι, εντόπισε το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ πολύ πριν αυτά γίνουν ορατά στο ραντάρ αέρος της φρεγάτας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα drone αποκαλύφθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 ναυτικών μιλίων.

Το πρώτο, μάλιστα, καταρρίφθηκε από το αντί-drone προτού εισέλθει στην εμβέλεια του πυροβόλου της φρεγάτας. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι το σύστημα αρχικά εγκλώβισε το εχθρικό drone και στη συνέχεια προκάλεσε παρεμβολές σε δύο επίπεδα. Αρχικά «κλείδωσε» τα χειριστήρια του καθιστώντας το ανίκανο να υπακούσει σε εντολές από τον σταθμό εδάφους, μια δυνατότητα ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις απειλής από οπλισμένα drone καθώς δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των όπλων τους, και στη συνέχεια διέκοψε την επικοινωνία του χειριστή με το drone «κλείνοντας» το GPS του. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το drone κατέληξε στη θάλασσα.

Ένα από τα εχθρικά drone χτυπήθηκε με βλήμα διασποράς από το πρωραίο πυροβόλο των 5 ιντσών της φρεγάτας «Ψαρά» με αποτέλεσμα να καταρριφθεί, ενώ, τα υπόλοιπα δύο εγκλωβίστηκαν από το αντί-drone αλλά πρόλαβαν να αλλάξουν πορεία και να απομακρυνθούν.

Επιτυχημένη εμπλοκή

Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ψαρά» στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES κρίνεται απολύτως επιτυχημένη από την ηγεσία, καθώς, όχι μόνο εξουδετερώθηκαν οι απειλές αλλά αυτό κατέστη δυνατό με ορθή χρήση πυρομαχικών. Όπως και στην περίπτωση της φρεγάτας «Υδρα» που είχε αναπτυχθεί στο πρώτο σκέλος της επιχείρησης, τα drone που εξαπέλυσαν οι Χούθι της Υεμένης αντιμετωπίστηκαν με συστήματα παρεμβολών και με το πυροβόλο των πλοίων και όχι με πανάκριβους πυραύλους επιφανείας – αέρος ESSM όπου το κόστος κάθε βλήματος είναι υπερπολλαπλάσιο της αξίας των μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT