Γέμισαν με τριζόνια τα Τρίκαλα

Οι ήπιοι χειμώνες έχουν οδηγήσει σε έξαρση της παρουσίας τους στην περιοχή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη ανησυχία και ενόχληση έχει προκαλέσει η πυκνή παρουσία τριζονιών στην περιοχή των Τρικάλων τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για το γνωστό έντομο γρύλλος, το οποίο έχει κατακλύσει πολλές περιοχές στα Τρίκαλα, προκαλώντας εκνευρισμό και ταραχή στον κόσμο. «Δεν μπορούμε να καθίσουμε έξω γιατί είναι γεμάτο έντομα. Ούτε παράθυρο να ανοίξουμε, εάν δεν έχουμε σίτες, γιατί μπαίνουν μέσα στο σπίτι. Δεν είναι καθόλου ωραίο με τόσο ζέστη», λέει στην «Κ» η Κατερίνα, κάτοικος των Τρικάλων. «Τα τριζόνια βγαίνουν περισσότερο το απόγευμα και το βραδάκι. Προχθές είχαμε βγει βόλτα και δεν ξέραμε πού να πατήσουμε, τόσο πυκνά ήταν. Στην αρχή τα περάσαμε για κατσαρίδες», συμπληρώνει.

Φαινόμενα πανικού

«Δεχόμαστε συνέχεια τηλέφωνα από κόσμο που έχει αγανακτήσει. Το καταλαβαίνουμε, ωστόσο το τριζόνι δεν προξενεί κάποια βλάβη, αναμένουμε μείωση των πληθυσμών του το επόμενο διάστημα», λέει στην «Κ» η Αργυρώ Καρακούση, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Οι υπηρεσίες προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο, καθώς έχουν παρουσιαστεί μέχρι και φαινόμενα πανικού στην πόλη.

Στην κλιματική αλλαγή οφείλονται και οι εμφανίσεις περισσότερων φιδιών, αλλά και η μεγάλη ανάπτυξη του δάκου.

«Αντιμετωπίζουμε μια έξαρση της παρουσίας τριζονιών στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων. Κατά τη γνώμη μας οφείλεται στην κλιματική κρίση. Εχουμε περάσει δύο χρονιές με πολύ ήπιους χειμώνες, που πολλά είδη επηρεάστηκαν. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν την αναπαραγωγή τους και γι’ αυτό έχουμε εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών», εξηγεί στην «Κ» ο Δημήτρης Σταυρίδης, γεωπόνος – εντομολόγος και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Δεν προκαλεί σημαντικές ζημιές και δεν είναι έντομο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τρέφεται με οργανικές ουσίες, μύκητες κ.λπ.», αναφέρει.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως η μεγάλη εισβολή των τριζονιών είναι μάλλον δείκτης εξάρσεων και άλλων ειδών, πολύ πιο ανησυχητικών. «Φέτος, στη Θεσσαλία τουλάχιστον, έχουμε μεγάλη ανάπτυξη του δάκου, που πλήττει τα ελαιόδεντρα. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, καθώς για να εξολοθρευθεί ο δάκος τον χειμώνα χρειάζονται θερμοκρασίες κάτω των -4 βαθμών Κελσίου, κάτι που φέτος είδαμε ελάχιστες φορές. Για μια σειρά από λόγους, και κλιματικούς, έχουμε επίσης μειωμένη παραγωγή στην ελιά φέτος. Η αυξημένη παρουσία του δάκου δημιουργεί επιπλέον προβλήματα», συμπληρώνει ο κ. Σταυρίδης.

Ο θερμός χειμώνας που προηγήθηκε έχει κι άλλες συνέπειες, όπως την αυξημένη παρουσία φιδιών. «Εχουμε εμφανίσεις περισσότερων φιδιών φέτος και μάλιστα από διάφορα είδη. Χρειάζεται προσοχή», λέει ο κ. Σταυρίδης. Οσο για τον θόρυβο που είχε γίνει για την παρουσία κατσαρίδων και μάλιστα ιπτάμενων στη Λάρισα, σημειώνει πως υπήρξαν φαινόμενα, αλλά δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Για την αντιμετώπιση των τριζονιών ο κ. Σταυρίδης σημειώνει πως το έντομο, που μοιάζει με ακρίδα, μπορεί να παραμείνει μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, αλλά σε πιο περιορισμένες ποσότητες. «Σήμερα φαίνονται περισσότερο γιατί έχουν μεγαλώσει. Εχουν κι αυτά τους φυσικούς τους εχθρούς, που θα τα περιορίσουν. Οπου κι αν χρειαστεί, ωστόσο, μπορεί να γίνουν κάποιες επεμβάσεις με ήπια μέσα, απεντομώσεις σε κτίρια κ.λπ.», συμπληρώνει.

«Ενισχυτικό ρόλο στο φαινόμενο έπαιξαν η ζέστη και η παρατεταμένη ξηρασία στην περιοχή μετά τον «Daniel». Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση. Αυτή την ώρα δεν λαμβάνουμε κάποια μέτρα, υπάρχουν εκτιμήσεις πως θα κάνει τον κύκλο του και θα υποχωρήσει», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Ντίντης, αντιδήμαρχος Τρικάλων, υπεύθυνος για το Πράσινο και το Περιβάλλον. «Σε κάθε περίπτωση, είναι αλήθεια πως ο κόσμος έχει ανησυχήσει ή και πανικοβληθεί. Είχαμε πάντα τριζόνια, το ξέρουμε το είδος, αλλά όχι σε αυτές τις ποσότητες», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT