Δικαιοσύνη: Τι αλλάζει στην επιλογή ηγεσίας

Δικαιοσύνη: Τι αλλάζει στην επιλογή ηγεσίας

Για τους προέδρους σε Αρειο Πάγο, Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάζουν οι διοικητικές ολομέλειες κάθε Απρίλιο και θα επιλέγουν με μυστική ψηφοφορία πέντε υποψηφίους

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεταβολές στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης επιφέρει διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή προς ψήφιση, στο πλαίσιο νομοσχεδίου που αφορά διατάξεις σχετικές με το ενέχυρο.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για την επιλογή προέδρων σε Αρειο Πάγο, Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάζουν στο εξής οι διοικητικές ολομέλειες των δικαστηρίων τον Απρίλιο κάθε χρόνου και θα ψηφίζουν με μυστική ψηφοφορία πέντε υποψηφίους για την προεδρία των ανωτάτων δικαστηρίων, τα ονόματα των οποίων θα αποστέλλονται στη Βουλή αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατ’ αναλογία θα γίνονται προτάσεις και για τους αντιπροέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων με βάση τον αριθμό των θέσεων που πρόκειται να πληρωθούν.

Η νέα διάταξη έρχεται να καλύψει την ανάγκη συμμετοχής και της ίδιας της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της, θέμα το οποίο είχε κατά καιρούς απασχολήσει όχι μόνο σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχε υποβάλει σχετικές συστάσεις.

Η νέα διάταξη, που μεταβάλλει το τοπίο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης εισάγοντας και στάδιο προεπιλογής –εκτός από τη Βουλή που θα συνεχίσει να ισχύει– από την ίδια τη Δικαιοσύνη, θα ισχύει από το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ετσι, για τις φετινές επιλογές αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο (είναι επτά) και στο Συμβούλιο Επικρατείας (είναι δύο) αλλά και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (επίσης επτά θέσεις αντιπροέδρων) η διαδικασία θα γίνει κανονικά με προεπιλογή από τη Βουλή και τελική απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT