«Oταν τα όργανα έδειξαν 42 κόμβους αέρα, σταμάτησα να τα κοιτάζω»

«Oταν τα όργανα έδειξαν 42 κόμβους αέρα, σταμάτησα να τα κοιτάζω»

Τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στα ανοιχτά της Κάσου περιγράφουν στην «Κ» πληρώματα σκαφών που συμμετείχαν στον αγώνα Aegean 600, όπου έχασε τη ζωή της η 40χρονη Γαλλίδα ιστιοπλόος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καιρικές συνθήκες που τρόμαξαν ακόμα και έμπειρους ιστιοπλόους αντιμετώπισαν τα πληρώματα των σκαφών στον Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα «AEGEAN 600», όταν πλησίασαν στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, όπου έχασε τη ζωή της η 40χρονη Γαλλίδα αθλήτρια, μετά την πτώση της στη θάλασσα από το σκάφος στο οποίο επέβαινε. 

Τα ισχυρά μελτέμια ανάγκασαν πολλούς κυβερνήτες να εγκαταλείψουν τον αγώνα, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματισμοί αγωνιζομένων. 

Η Εύη Δελίδου, μία έμπειρη ιστιοπλόος η οποία αγωνίζεται στη διοργάνωση, δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» πως «όταν τα όργανα έδειξαν 42 κόμβους αέρα, σταμάτησα να τα κοιτάζω».

Η Εύη Δελίδου μαζί με τον Γεράσιμο Πετράτο αγωνίζονται με το «Aether» στην κατηγορία double handed, κάτι που από μόνο του είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς δύο άτομα με ένα μικρό σκάφος παίρνουν μέρος σε έναν τόσο δύσκολο και απαιτητικό αγώνα. 

«Oταν τα όργανα έδειξαν 42 κόμβους αέρα, σταμάτησα να τα κοιτάζω»-1

«Από το στενό ανάμεσα στην Κάσο και την Κρήτη, πριν “καβαντζάρουμε” την Κάσο, χθες το βράδυ γύρω στις 10, συναντήσαμε περισσότερους από 25 κόμβους αέρα. Οταν προσπαθήσαμε να γυρίσουμε την Κάσο, δεν μας άφηνε ο αέρας να ορτσάρουμε. Στη συνέχεια ξεπέρασαν τους 40. Εγώ σταμάτησα να κοιτάζω όταν είδα τα όργανα να γράφουν 42 κόμβους αέρα», μας αφηγήθηκε η Εύη Δελίδου, η οποία βρίσκεται εν πλω καθώς το «Aether» είναι ανάμεσα στα σκάφη που δεν εγκατέλειψαν.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες συνεχίστηκαν μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου. Σε ερώτηση εάν το ζευγάρι φοβήθηκε, η απάντηση της κ. Δελίδου ήταν άμεση: «Φυσικά και φοβηθήκαμε. Φοβηθήκαμε για τις ζωές μας και για το σκάφος. Πρόκειται για το μικρότερο από τα σκάφη που παίρνουν μέρος στον αγώνα. Τα κύματα ήταν πάνω από δύο μέτρα, το σκάφος χόρευε πάνω σε αυτά και ο αέρας το έσπρωχνε σαν καρυδότσουφλο. Ο Γεράσιμος ήταν στο τιμόνι και πάλευε με τις αντίξοες συνθήκες. Αυτό συνεχίστηκε από την Κάρπαθο μέχρι τη “μύτη” της Ρόδου. Εκεί άρχισε να πέφτει ο αέρας. Οταν λέμε έπεσε, εννοούμε ότι έφτασε τους 32 κόμβους, που και πάλι ήταν δύσκολα. Οι πιο “ζόρικες” συνθήκες όμως ήταν στην Κάσο. Δεν προλάβαινες να μειώσεις ιστιοφορία. Τα πληρώματα προσπαθούσαν να μειώσουν ιστιοφορία για να ελέγξουν τα σκάφη».

«Δεν έχω ξαναδεί τόσο γρήγορη αλλαγή καιρικών συνθηκών»

Ανάμεσα στα σκάφη που εγκατέλειψαν ήταν και το ελληνικό «Foxy Lady», στο πλήρωμα του οποίου βρίσκονται κάποιοι από τους πιο έμπειρους Ελληνες ιστιοπλόους ανοικτής θάλασσας. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών υπήρξε τραυματισμός ενός ιστιοπλόου, ο οποίος όμως είναι καλά στην υγεία του.

«Είχαμε έναν τραυματισμό και μεταφέραμε το,ν συναθλητή μας στην Κάρπαθο. Η φροντίδα από τους γιατρούς ήταν εξαιρετική και θα διακομισθεί στη Ρόδο για περισσότερες εξετάσεις, αλλά είναι καλά», δήλωσε στην «Κ» ο κυβερνήτης του σκάφους Πάρης Κυριακόπουλος και, όταν ερωτήθηκε για τις καιρικές συνθήκες, πρόσθεσε: «Ο καιρός άλλαξε πολύ γρήγορα. Εχω δει πολλές φορές τον καιρό να αλλάζει αλλά τόσο απότομη αλλαγή δεν έχω ξαναδεί».    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT