Πανελλαδικές 2024: Oι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Αναλυτικοί πίνακες

Πανελλαδικές 2024: Oι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Αναλυτικοί πίνακες

Κάθε υποψήφιος, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, μπορεί να επιλέξει μόνο τμήματα για τα οποία έχει εξασφαλίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οδηγό τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. 

Κάθε υποψήφιος, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, μπορεί να επιλέξει μόνο τμήματα για τα οποία έχει εξασφαλίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ανάλογα με τη βαθμολογία του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μετά και την ανακοίνωση των βαθμών στα ειδικά μαθήματα, ξεκινά σήμερα η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 18/7.

Αναλυτικά οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής (σ.σ. όπως είναι ορατές και στο μενού, στην επιλογή «Χρήσιμα Εγγραφα»).

Πανελλαδικές 2024: Oι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Αναλυτικοί πίνακες-1
Πανελλαδικές 2024: Oι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Αναλυτικοί πίνακες-2
Πανελλαδικές 2024: Oι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Αναλυτικοί πίνακες-3
Πανελλαδικές 2024: Oι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Αναλυτικοί πίνακες-4
Πανελλαδικές 2024: Oι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Αναλυτικοί πίνακες-5
Πανελλαδικές 2024: Oι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Αναλυτικοί πίνακες-6
Πανελλαδικές 2024: Oι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Αναλυτικοί πίνακες-7

Οι παγίδες για τους υποψηφίους

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ως το πέμπτο μάθημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δύσκολο να το πιστέψουν οι υποψήφιοι, οι οποίοι για σχεδόν τρία χρόνια ρίχνουν το βάρος τους μόνο στην προετοιμασία για τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα που έχουν επιλέξει. Ισως τώρα που αρχίζει η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού τους δελτίου, να συμφωνήσουν με τον χαρακτηρισμό. Και αυτό γιατί οι παγίδες είναι πολλές, ιδίως για εκείνους που δεν έχουν λίγες επιλογές σχολών, αλλά είναι χαμένοι στην μετάφραση των 420 τμημάτων και σχολών του μηχανογραφικού δελτίου.

«Κάθε χρόνο γίνονται διάφορα λάθη από τους υποψηφίους, κυρίως λάθη στρατηγικής», παρατηρεί ο μαθηματικός – αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, με τη συνδρομή του οποίου η «Κ» παρουσιάζει τα σημεία τα οποία οι υποψήφιοι –και οι γονείς τους– πρέπει να προσέξουν. Συγκεκριμένα:

• Κάποιοι δηλώνουν όσο περισσότερα τμήματα μπορούν, υπό τον φόβο να μη μείνουν εκτός ΑΕΙ. Το λάθος είναι ότι έτσι δηλώνουν και τμήματα που δεν τους αρέσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να πετύχουν σε ένα που δεν θέλουν και, τελικά, να το εγκαταλείψουν. Το σωστό είναι να δηλώσουν λίγα τμήματα, ώστε να έχουν τον έλεγχο της σειράς προτίμησης, αλλά από όλη την γκάμα των βάσεων· υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλόβαθμες, για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή.

• Πολλοί υποψήφιοι θεωρούν ότι η υψηλή βάση σημαίνει καλή σχολή, σε αντίθεση με τις σχολές με χαμηλότερη βάση. Ωστόσο, η βάση μιας σχολής δεν εκφράζει την αξία της. Η βάση εκφράζει μόνο τη ζήτηση για σπουδές σε αυτή τη σχολή. Η ζήτηση καθορίζεται από το επιστημονικό αντικείμενο, την έδρα του τμήματος και τη φήμη της.

• Προσοχή: Πολλοί οι υποψήφιοι πιστεύουν ότι εάν δηλώσουν ένα τμήμα σε υψηλότερη σειρά προτίμησης, θα προηγηθούν στη διεκδίκηση μιας θέσης σε αυτό το τμήμα σε σχέση με έναν άλλο υποψήφιο που δήλωσε το τμήμα σε χαμηλότερη σειρά προτίμησης. Είναι λάθος αυτή η τακτική, καθώς δεν έχει σημασία η σειρά προτίμησης. Θα εισαχθεί στο τμήμα ο υποψήφιος που έχει περισσότερα μόρια και όχι αυτός που το δήλωσε σε υψηλότερη σειρά. Μοναδική εξαίρεση οι σχολές ενστόλων, όπου μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται αυτός που έχει δηλώσει τη σχολή σε υψηλότερη θέση. Στις υπόλοιπες σχολές, σε περίπτωση ισοβαθμίας μετράει ο βαθμός στο μάθημα με τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας.

• Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σπουδών για υποψηφίους που πέρασαν το όριο της ΕΒΕ, αλλά δεν συγκέντρωσαν πολλά μόρια. Υπάρχουν τμήματα σε περιφερειακά ΑΕΙ με αξιόλογο πρόγραμμα σπουδών που δεν συγκεντρώνουν πολλές προτιμήσεις διότι είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ενδεικτικά, υπάρχουν 92 τμήματα σε όλα τα επιστημονικά πεδία, η βάση των οποίων βρίσκεται κάτω από τα 10.000 μόρια και τα πέντε τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Κάποια από αυτά βρίσκονται στην άκρη της Ελλάδας και οι υποψήφιοι δεν τα προτιμούν, λόγω της απόστασης. Κάποια άλλα έχουν τίτλους που μπερδεύουν τους υποψηφίους και τα προσπερνούν χωρίς να κάνουν τον κόπο να κοιτάξουν το πρόγραμμα σπουδών. Αυτά τα 92 τμήματα (π.χ. πληροφορικής, οικονομίας, ιστορίας, ψυχολογίας, επιστήμης και μηχανικής υλικών) μπορεί να αποτελέσουν καλή ευκαιρία σπουδών για υποψηφίους που δεν πήγαν τόσο καλά στις Πανελλαδικές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT