Κύκλωμα εκβιαστών: Τα «πλοκάμια» σε δημόσιες υπηρεσίες και οι διαδρομές του χρήματος

Κύκλωμα εκβιαστών: Τα «πλοκάμια» σε δημόσιες υπηρεσίες και οι διαδρομές του χρήματος

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως, διευρύνοντας τον κύκλο των υπόπτων του κυκλώματος με δημόσιους και δημοτικούς υπάλληλους, που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Ο ρόλος του αδελφού της «Νάνσυ» και οι δήθεν τυχαίες συναντήσεις σε δημόσιους χώρους

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως, διευρύνοντας τον κύκλο των υπόπτων του κυκλώματος με δημόσιους και δημοτικούς υπάλληλους, που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Εκτός από τους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία, ρόλο στο κύκλωμα είχαν και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων και ένας αρχιτέκτονας – μηχανικός, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανέστειλε τα καθήκοντα των εν λόγω υπαλλήλων, ενώ και το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας δύο μελών του κόμματος που φέρεται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.

Από την εξέταση των τηλεφωνικών επικοινωνιών των 14 συλληφθέντων, προκύπτει ότι υπάλληλοι από δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, είχαν στρατολογηθεί ως μέλη του κυκλώματος.

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος – Ο ρόλος της 43χρονης

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι μια 43χρονη η οποία φέρεται να αποτελούσε ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, διατάσσοντας, καθοδηγώντας και εποπτεύοντας τα υπόλοιπα μέλη της.

Σύμφωνα με καταγγελία επιχειρηματία, τον περασμένο Απρίλιο, μια κυρία η οποία συστηνόταν ως «Νάνσυ», προσέγγιζε καταστηματάρχες ισχυριζόμενη ότι μπορεί να μεσολαβήσει, έναντι αμοιβής, ώστε να μη σφραγιστεί η επιχείρησή τους. Επισήμαινε δε πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα τους βεβαιώνονταν παραβάσεις και οι επιχειρήσεις τους θα λειτουργούσαν απρόσκοπτα.

Οταν επιχειρηματίες αρνούνταν να ενταχθούν στο καθεστώς «προστασίας» της οργάνωσης, τα μέλη του κυκλώματος απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι και ότι θα τους βεβαιωθούν πρόστιμα για παραβάσεις.

Η «αρχηγός» αναλάμβανε τη διαδικασία αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και διαχειριζόταν μετέπειτα θέματα που προέκυπταν με αυτά, όπως οι βεβαιώσεις παραβάσεων από δημόσιες υπηρεσίες, η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή ΑΦΜ λόγω πολλαπλών παραβάσεων και άλλα θέματα που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων, ξενοδοχείων και υπό κατασκευή κτισμάτων.

Συνήθως τα χρήματα τα εισέπραττε ο αδελφός της 43χρονης, ο οποίος στη συνέχεια τα έκρυβε στο σπίτι συγγενικού προσώπου.

Οι δοσοληψίες διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να μοιάζουν με τυχαίες συναντήσεις, είτε σε κλειστούς χώρους όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος.

Οι ανακοινώσεις ΥΠΠΟ και ΠΑΣΟΚ

«Σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του υπουργείου, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

«Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας», ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT