Ουκρανία: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για το πλήγμα στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου

Ουκρανία: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για το πλήγμα στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για το πυραυλικό μπαράζ των ρωσικών δυνάμεων κατά του παιδιατρικού νοσοκομείου του Κιέβου και άλλων περιοχών, προχώρησαν δεκάδες Ουκρανοί που ζουν στην Αθήνα.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Τρίτης οι Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, όπου ανάρτησαν πανό και σημαίες – πολλοί εξ αυτών κρατούσαν στα χέρια τους μεγάλες φωτογραφίες, που απεικόνιζαν στιγμιότυπα από τη χθεσινή επίθεση.

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 40 πυραύλους, ενώ σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τα χθεσινά πλήγματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 38 άνθρωποι.

Αποδεικτικά στοιχεία από τον πύραυλο

Η ουκρανική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας (SBU) παρουσίασε την Τρίτη νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου επλήγη άμεσα από ρωσικό πύραυλο κρουζ Kh-101. «Τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων είναι αδιαμφισβήτητα – ήταν ένα άμεσο χτύπημα», ανέφερε η SBU που έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες ενός θραύσματος κινητήρα πυραύλου που -όπως είπε- βρέθηκε στο σημείο.

Η SBU πρόσθεσε ότι η ανάλυση της τροχιάς και της φύσης των ζημιών που προκλήθηκαν αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για άμεσο χτύπημα.

Εντονη καταδίκη από τον ΟΗΕ

«Η στοχοποίηση νοσοκομείων στην Ουκρανία συνιστά έγκλημα πολέμου», δήλωσε η αναπληρώτρια γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, μετά τα φονικά χθεσινά πλήγματα στο Κίεβο και άλλες πόλεις, που αποδίδονται στη Ρωσία. 

«Το να εξαπολύει κανείς σκόπιμα επιθέσεις σε ένα νοσοκομείο που προστατεύεται (σ.σ. από το διεθνές δίκαιο) είναι έγκλημα πολέμου και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν» ανέφερε η Τζόις Μσούγια, κάνοντας λόγο για «μια ανησυχητική τάση συστηματικών επιθέσεων σε κέντρα περίθαλψης και άλλες πολιτικές υποδομές σε όλη την Ουκρανία». 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου η Ρωσία ασκεί αυτήν την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για την Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου.

Ουκρανία: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για το πλήγμα στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου-1
Δορυφορική εικόνα δείχνει ζημιές στο νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt μετά από τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο της Ουκρανίας. Maxar/Reuters
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT