Κινήσεις απελπισίας για τα κενά στο ΕΣΥ

Κινήσεις απελπισίας για τα κενά στο ΕΣΥ

Να στηρίξουν τη λειτουργία νοσοκομείων του ΕΣΥ που μένουν κενά από κρίσιμες ειδικότητες παρά τις συνεχείς προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών, ζητεί από τους ιδιώτες γιατρούς η ηγεσία του υπ. Υγείας, προειδοποιώντας ότι όπου δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας θα ληφθούν «δραστικά μέτρα»

κινήσεις-απελπισίας-για-τα-κενά-στο-εσ-563118883

«Να βάλουν πλάτη» στη λειτουργία νοσοκομείων του ΕΣΥ που μένουν κενά από κρίσιμες ειδικότητες, παρά τις συνεχείς προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών, ζητεί από τους ιδιώτες γιατρούς το υπουργείο Υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καλέσει ιατρικούς συλλόγους περιοχών όπως της Λακωνίας, της Ξάνθης και της Κω, όπου ενώ προκηρύσσονται κατ’ επανάληψη θέσεις για κρίσιμες και σε μόνιμη έλλειψη ειδικότητες στα οικεία νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον κάλυψής τους, τη στιγμή που στην ίδια περιοχή «ανθεί» η ιδιωτική υγεία, να καταθέσουν προτάσεις για την κινητοποίηση των ιδιωτών γιατρών της περιοχής.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τους ιδιώτες γιατρούς, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε «δραστικά μέτρα» για το πώς αυτοί θα «πεισθούν» να βοηθήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν τις προσεχείς ημέρες.

Προειδοποίηση από τον Αδωνι Γεωργιάδη ότι θα προχωρήσει σε «δραστικά μέτρα» για όσους δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας.

«Δεν δέχομαι ως υπουργός Υγείας ότι μπορεί σε μια περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μιας ειδικότητας κρίσιμης και ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών γιατρών στην ίδια ειδικότητα και να κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κω, όπου, όπως είπε, το νοσοκομείο του νησιού έχει μείνει χωρίς παθολόγο εδώ και αρκετά έτη, έχουν γίνει 14 προκηρύξεις για θέσεις παθολόγων και έχουν βγει όλες άγονες. Την ίδια στιγμή στο νησί, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν εννέα ιδιώτες παθολόγοι.

Μάλιστα, προχθές το απόγευμα ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτας Γρηγοράκου για την ελλιπή στελέχωση του νοσοκομείου Μολάων, άφησε εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες που δεν θα θελήσουν να βοηθήσουν –επ’ αμοιβή πάντα– το ΕΣΥ. Οπως είπε, «ένας γιατρός, που κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του ελληνικού κράτους μέσω της ΗΔΙΚΑ, τη λεγόμενη άυλη συνταγογράφηση, στην πραγματικότητα είναι ένας κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του ελληνικού κράτους. Και δεν μπορεί ένας γιατρός, ο οποίος κάνει χρήση αυτής της συνταγογράφησης για τους δικούς του ασθενείς, να αδιαφορεί αν δίπλα το νοσοκομείο είναι έτοιμο να κλείσει».

Σχολιάζοντας στην «Κ» τις δηλώσεις του υπουργού, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επισημαίνει:

«Η Κως έχει επτά ιδιώτες παθολόγους, εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν από το νοσοκομείο. Τρεις ή τέσσερις ιδιώτες παθολόγοι είναι περίπου 65 ετών. Αρα το θέμα μας δεν είναι πώς θα βάλουμε τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν το ΕΣΥ, αλλά το πώς θα προσελκύσουμε νέους γιατρούς στα νοσοκομεία». Υπενθυμίζει δε ότι η πολιτεία ζητάει να βάλουν πλάτη γιατροί τους οποίους οδήγησε η ίδια μακριά από το ΕΣΥ. «Το 2014 το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους παθολόγους του ΙΚΑ να επιλέξουν είτε να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε να έχουν ιδιωτικά ιατρεία. Το 2018 έκοψε τη σύμβαση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παθολόγων που δεν ήθελαν να μετατραπούν σε οικογενειακοί. Από αυτούς τους γιατρούς τώρα ζητεί βοήθεια», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους ιδιώτες γιατρούς σε αυτές τις περιοχές ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι αυτό θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά να λύσει. «Πρακτικά αφαιρεί το δικαίωμα από ένα γιατρό να ασκεί την ιατρική, αφού δεν θα έχει άλλο τρόπο να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο. Και ποια είναι η αιτία που κάποιος θα τιμωρηθεί; Επειδή έχει ιατρείο στην Κω ή στη Σπάρτη. Εάν το ιατρείο του ήταν π.χ. στην Τρίπολη, δεν θα είχε αυτό το πρόβλημα. Το πολύ πολύ τελικά να φύγει και ο ιδιώτης από την περιοχή».

Νέο «αίμα»

Εκτός από τη βοήθεια των ιδιωτών, το υπουργείο προσδοκά να φέρει νέο «αίμα» στα νοσοκομεία με την ενίσχυση των κινήτρων για τη στελέχωση μονάδων υγείας σε άγονες περιοχές. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για το νέο πλαίσιο των άγονων περιοχών, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι εάν σε μια περιοχή μια προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων μόνιμων γιατρών βγει άγονη πάνω από 2-3 φορές, αυτομάτως η περιοχή αυτή θα χαρακτηρίζεται ως άγονη και προστίθενται στις αμοιβές όσων καταλάβουν τις θέσεις τα ωφελήματα που προβλέπονται (επίδομα άγονης περιοχής).

Η ίδια υπουργική απόφαση θα ορίσει αύξηση των επιδομάτων άγονων περιοχών, τα οποία σήμερα παραμένουν συνδεδεμένα με τους βασικούς μισθούς γιατρών κλάδου ΕΣΥ της δεκαετίας του 1990 και είναι μη ελκυστικά για έναν νέο γιατρό. Σύμφωνα δε με τον ΠΙΣ, το μηνιαίο επίδομα των γιατρών που υπηρετούν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας κατηγορίας άγονο Α ξεκινάει από 11,40 ευρώ και φτάνει στα 112,85 ευρώ.

Γιατί δεν έχουμε παθολόγους

Η αποψίλωση του ΕΣΥ από παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση, εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού νοσοκομεία, χαμηλές οικονομικές απολαβές, τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ). «Ετσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων γιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό». Η ΕΕΠΕ αναφέρει ότι ανάλογη διστακτικότητα σημειώνεται και στην ένταξη των παθολόγων στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία. Οσο για το ενδεχόμενο περιορισμών στη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ σημειώνουν ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πώς θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT