Υπ. Υγείας: Ερχονται «φύλλα πορείας» σε ιδιώτες γιατρούς για νοσοκομεία της περιφέρειας

Υπ. Υγείας: Ερχονται «φύλλα πορείας» σε ιδιώτες γιατρούς για νοσοκομεία της περιφέρειας

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Υγείας αποφασίστηκε τα κενά στις δομές υγείας να καλυφθούν από ιδιώτες γιατρούς. Το μέτρο σε πρώτη φάση θα αφορά επτά περιοχές, μεταξύ των οποίων η Κως και η Λακωνία

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειας αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αποφασίστηκε τα κενά στις δομές υγείας να καλυφθούν από ιδιώτες γιατρούς. Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, τον νόμο Πλεύρη, βάσει του οποίου σε έκτακτες συνθήκες μπορεί να υποχρεωθούν ιδιώτες γιατροί να συνδράμουν στο ΕΣΥ. Το μέτρο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης, σε πρώτη φάση θα αφορά επτά περιοχές, μεταξύ των οποίων η Κως και η Λακωνία. 

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης κάποια τεχνικής φύσεως θέματα και νομικές λεπτομέρειες πριν γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Γεωργιάδης: 105 ιδιώτες γιατροί απάντησαν αρνητικά

Νωρίτερα, ο Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο Pharma & HealthConference, τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν μπορεί να δείξει αδιαφορία απέναντι στην υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων.

«Με διάθεση συνεννόησης, οι διοικητές κάλεσαν ήδη τους ιδιώτες ιατρούς να “έρθουν χωρίς πίεση” για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων, αλλά στο σύνολο της χώρας, εκ των 140, 105 απάντησαν αρνητικά, 14 ίσως και 11 δεχόμαστε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κω και περιέγραψε ότι προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις.

Στο νησί υπάρχουν εννέα ιδιώτες και η διοίκηση του νοσοκομείου με υπουργική παρότρυνση τους πρότεινε εφημερίες με μπλοκάκι, χωρίς ωστόσο να αποφέρει θετικό αποτέλεσμα.

Ο υπουργός σχολίασε μάλιστα ότι «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη», προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να λένε ότι δεν τους νοιάζει εάν λειτουργεί το νοσοκομείο [και] είναι πρόβλημα του υπουργείου».

«Προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση», και το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, «αλλά προτιμώ χωρίς βία», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο.

Τι λέει ο ΠΙΣ

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με ανακοίνωσή του (απαντώντας σε τοποθέτηση του υπουργού στη Βουλή) σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο, αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε». 

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα Νοσοκομεία. Πληροφορούμαστε επίσης για προφορικές και γραπτές αιτήσεις διοικητών Νοσοκομείων προς Ιατρικούς Συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών. 

Καταρχάς να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στην πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε. 

Για διευκόλυνσή σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι: 

α. Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Αλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.

β. Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά τη δυνατότητα άσκησης της ιατρικής. 

γ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανέναν που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή. 

δ. Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΕΣΥ είναι ελάχιστα ελκυστικό και για τον λόγο αυτό σας έχουμε υποβάλει κατ’ επανάληψη προτάσεις, τις οποίες δεν αξιοποιείτε. Ειδικά για τις άγονες περιοχές έχετε μια κολοσσιαία εκκρεμότητα, την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023!!

Κύριε Υπουργέ 

Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και βεβαίως λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι “μεταρρυθμίσεις” που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια».

 
 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT