Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο

Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο

Βελτιωμένη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά, καθώς μειώθηκε η ένταση των ανέμων που έπνεαν νωρίτερα στην περιοχή. Δεν απειλούνται οικισμοί. Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη στην περιοχή Στιμάγκα, στην ορεινή Κορινθία, με τις επιχειρήσεις να επικεντρώνονται σε διάσπαρτες εστίες. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, υπάρχει ακόμα ενεργό μέτωπο μέσα στη ρεματιά.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος Βέλου – Βόχας, Κορινθίας, Θανάσης Μανάβης, σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες αναζωπυρώσεις «καθώς και ένα μικρό πύρινο μέτωπο, για το οποίο υπάρχει μία ανησυχία, μήπως κινηθεί προς την κοινότητα Χαλκί, που βρίσκεται απέναντι από την Στιμάγκα».

«Μέχρι αυτήν την ώρα δεν κινδυνεύει καμία κοινότητα από την φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Στιμάγκα», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οσον αφορά τους ανέμους, ο κ. Μανάβης είπε ότι «έχει μειωθεί κατά πολύ η έντασή τους», ενώ μιλώντας για τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, είπε ότι «έχουν καεί πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε στην «Κ» ότι η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι «καλύτερη». Οπως εξήγησε ο κ. Βαθρακογιάννης, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων που έπνεαν νωρίτερα στην περιοχή, ενώ αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό επιτρέπει στις επίγειες δυνάμεις που συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης να «δουλέψουν καλά το μέτωπο» τις επόμενες ώρες και μέχρι το πρωί, όταν και θα αναλάβουν εκ νέου δράση τα εναέρια μέσα.

Για «εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ από τους πυροσβέστες μας, τον δασάρχη και τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης», έκανε λόγο και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στην περιοχή. «Τα εναέρια θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως», πρόσθεσε.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχει αποτραπεί πλήρως η απειλή οικισμών λόγω της πυρκαγιάς. Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 για να είναι σε ετοιμότητα οι πολίτες. «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Στιμάγκας Κορινθίας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα», ανέφερε το μήνυμα που εστάλη λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εξελίσσεται μέσα σε ρεματιά με απότομες κλίσεις και πολύ πυκνή βλάστηση, χωρίς να απειλούνται οικισμοί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο ενισχύονται διαρκώς και πλέον, στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 159 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 49 οχήματα.

Νωρίτερα επιχειρούσαν περιοδικά και 19 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό τους.

Οπως ανέφερε πηγή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το πύρινο μέτωπο απέχει από το να οριοθετηθεί, ενώ η ζημιά που έχει προκληθεί σε αμπελώνες της περιοχής είναι μεγάλη.

Μέχρι τα Κύθηρα ο καπνός

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα «The Flame Project», «οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται να παρουσιάσουν μέσα στη νύχτα σταδιακή, μικρή βελτίωση».

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «αναμένεται να παραμείνει υψηλή η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων και κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοιχείο που δυσχεραίνει τον κατά τα άλλα ευκολότερο έλεγχο της φωτιάς τη νύχτα. Η εμμονή της υψηλής ευφλεκτότητας σημαίνει ότι ακόμα και με ασθενείς ανέμους, η φωτιά μπορεί να εξαπλώνεται γρήγορα και να αναπτύσσει μεγάλα θερμικά φορτία».

Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-1

Παραθέτοντας μια εικόνα που αποτυπώνει δορυφορικά το πύρινο μέτωπο, η ομάδα σημειώνει πως ο καπνός της φωτιάς «έχει μεταφερθεί νότια πάνω από την νήσο των Κυθήρων».

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: «Πολύ δύσκολη πυρκαγιά»

Μιλώντας στην «Κ», ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, έκανε λόγο νωρίτερα για μια «πολύ δύσκολη πυρκαγιά». Οπως ανέφερε, «υπάρχουν πολύ έντονοι πυκνοί καπνοί που κάνουν δύσκολη την επιχείρηση των εναέριων μέσων. Τους πυκνούς αυτούς καπνούς δημιουργούν τα αμπέλια που καίγονται στην περιοχή της Νεμέας. Ο κόσμος είναι οργισμένος που βλέπει αυτά τα αμπέλια να καίγονται», σημείωσε ο κ. Πτωχός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οικισμός στο Κούτσι δεν απειλείται, αλλά η φωτιά κινείται προς το επόμενο χωριό, τη Δάφνη. «Η Περιφέρειά μας έχει στείλει 3 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών», πρόσθεσε.

«Δίνεται μεγάλος αγώνας αυτή τη στιγμή από την Πυροσβεστική να συγκρατηθεί και να μην εξαπλωθεί το μέτωπο», σημείωσε ο κ. Πτωχός. «Δίνουμε μάχη με τον χρόνο προκειμένου να οριοθετηθεί το μέτωπο πριν πέσει η νύχτα», συμπλήρωσε.

Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-2
Screenshot

Δήμαρχος Βέλου-Βόχας: «Υπάρχει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας, Θανάσης Μανάβης, μιλώντας στην «Κ», είπε ότι «στη Στιμάγκα έχουμε διαρκείς αναζωπυρώσεις. Εχουμε ευτυχώς μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής και πολλά εναέρια. Το πρόβλημα είναι πως στην περιοχή μας υπάρχει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, οπότε οι υδροφόρες πρέπει να έρχονται γεμάτες, ή να φεύγουν οι δικές μου και να γεμίζουν σε άλλα χωριά».

«Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει κάποιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή στο Κούτσι Νεμέας αλλά δεν απειλεί ακόμα τα σπίτια του χωριού», πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο

Δείτε εικόνες

Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-3
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-4
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-5
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-6
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-7
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-8
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-9
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-10
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-11
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-12
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-13
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-14
Φωτιά – Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες στο μέτωπο-15

Φωτογραφίες: INTIME News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT