Η Ουκρανία κατέσχεσε φορτηγό πλοίο για εξαγωγή «λεηλατημένων» σιτηρών

Η Ουκρανία κατέσχεσε φορτηγό πλοίο για εξαγωγή «λεηλατημένων» σιτηρών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία κατέσχεσε ένα ξένο φορτηγό πλοίο στον ποταμό Δούναβη και συνέλαβε τον καπετάνιο με την υποψία ότι βοηθούσε τη Μόσχα να εξαγάγει ουκρανικά σιτηρά από την κατεχόμενη Κριμαία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι εμπορεύεται κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά από την έναρξη του πολέμου του 2022.

Οι κατασχέσεις πλοίων, ωστόσο, ήταν σπάνιες και ναυτιλιακές πηγές δήλωσαν ότι ανησυχούν για πιθανά αντίποινα σε μια κρίσιμη περίοδο του έτους, καθώς οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.

Στο USKO MFU με σημαία Καμερούν συνελήφθη ο Αζέρος καπετάνιος του αφού το πλοίο εισήλθε στα ύδατα του Ρένι, ενός ουκρανικού λιμανιού στον Δούναβη, όπου ο ποταμός σχηματίζει τα σύνορα με τη Ρουμανία, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής εισαγγελίας για την Κριμαία, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι αξιωματούχοι εξεπλάγησαν όταν εντόπισαν το πλοίο στον Δούναβη, καθώς τα πλοία που εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά σιτηρών από περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία τείνουν να αποφεύγουν τα ύδατα της Ουκρανίας.

Από το 2022, η Ουκρανία έχει κατασχέσει 21 πλοία που εμπλέκονται στο εμπόριο, είπε.

«Η κατάσχεση θα πρέπει να είναι ένα σαφές μήνυμα για τις χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις και να πουλήσει γεωργικά προϊόντα που έχουν κλαπεί στα κατεχόμενα εδάφη, ότι μπορεί να υπάρχει ευθύνη γι’ αυτό», τόνισε.

Το πλοίο είχε ελλιμενιστεί επανειλημμένα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία για να παραλάβει αγροτικά προϊόντα το 2023-24, ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας.

Αξιωματούχος του πλοιοκτήτη με έδρα την Τουρκία δήλωσε στο Reuters ότι το τρέχον φορτίο του πλοίου φορτώθηκε στη Μολδαβία. «Το πλοίο, όσο ήταν υπό την ιδιοκτησία μας, δεν πήρε κανένα φορτίο από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας και δεν χρησιμοποίησε ποτέ ουκρανικά λιμάνια», δήλωσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα των νότιων αγροτικών περιοχών της Ουκρανίας και το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κλέβει και καταστρέφει τα σιτηρά της.

Ο Δούναβης είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο, τις οποίες αναβίωσε χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας, αφού η Μόσχα εγκατέλειψε μια συμφωνία που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ το περασμένο καλοκαίρι για να επιτρέψει στο Κίεβο να πουλάει τρόφιμα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Reuters 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT