«Χαμόγελο του Παιδιού»: 462 κλήσεις για βοήθεια την ημέρα

«Χαμόγελο του Παιδιού»: 462 κλήσεις για βοήθεια την ημέρα

Στήριξη σε 63.096 παιδιά από το «Χαμόγελο του Παιδιού» το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τον απολογισμό της οργάνωσης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα δευτερόλεπτα είναι ο μέσος χρόνος αναμονής για όσους καλούν σε μία από τις 4 τηλεφωνικές γραμμές SOS του «Χαμόγελου του Παιδιού». Κάθε εξάμηνο όλο και περισσότεροι ενήλικοι και ανήλικοι αναζητούν βοήθεια από τη ΜΚΟ με την πολυσχιδή δράση. Οπως ανέφερε στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» Κώστας Γιαννόπουλος, το πρώτο εξάμηνο του 2024 462 κλήσεις την ημέρα καταγράφηκαν στην εθνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, στην ευρωπαϊκή γραμμή υποστήριξης παιδιών και εφήβων 11611, στην ευρωπαϊκή γραμμή για τις εξαφανίσεις 116000 και στην εθνική γραμμή για τους αγνοούμενους ενηλίκους 1017. «Διαχειριστήκαμε 83.580 κλήσεις και υποστηρίξαμε 63.096 παιδιά».

Στα γραφεία του «Χαμόγελου» στην Αγία Παρασκευή φθάνουν πολλές καταγγελίες. «Το α΄ εξάμηνο χειριστήκαμε 1.452 επώνυμες και ανώνυμες αναφορές για παιδιά», σημείωσε η Σταυρούλα Σπυροπούλου, ψυχολόγος συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση των παιδιών. «Εξ αυτών 320 έφτασαν μέσω της νέας εφαρμογής Cyber Tipline Hellas, ενός εργαλείου που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ». Οι καταγγελίες αφορούν προβλήματα ψυχικής υγείας, συγκρουσιακές σχέσεις και άσκηση βίας. Κλιμάκια της ΜΚΟ πραγματοποίησαν 126 επιτόπιες παρεμβάσεις, με συμβολή των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, για παιδιά που κινδύνευαν, ενώ υποστήριξε 257 παιδιά μαζί με τις 159 μητέρες τους, θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ο απολογισμός των δράσεων στην Υγεία είναι αξιοσημείωτος – διακομίσθηκαν 1.961 ανήλικοι, 397 παιδιά που νοσηλεύονται συμμετείχαν σε πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, ενώ 365 ανήλικοι ασθενείς εντάχθηκαν στην «Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία».

Μεγάλη ήταν η κινητικότητα στα σπίτια του «Χαμόγελου», όπου παραπέμπονται ανήλικοι αφού έχουν απομακρυνθεί από τις βιολογικές τους οικογένειες. «Λάβαμε αιτήματα φιλοξενίας για 63 παιδιά, ενώ συνολικά φιλοξενήθηκαν 157», ανέφερε η Ιωάννα Λαγουμιντζή, κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Κέντρου Σπίτια Φροντίδας. «Στόχος είναι η αποκατάσταση των παιδιών με τον καλύτερο τρόπο βάσει του ιστορικού τους», διευκρίνισε η ίδια, απαντώντας εμμέσως στην κριτική που έχει δεχθεί το προηγούμενο διάστημα ο οργανισμός. Από το 1997 έχουν επανενωθεί με τη βιολογική τους οικογένεια 408 παιδιά. Από την έναρξη του νέου συστήματος για την αναδοχή και την υιοθεσία το 2020, 68 παιδιά αποκαταστάθηκαν (26 αναδοχή και 42 υιοθεσία), ενώ από το 2006 έως το 2020 είχαν βρει οικογένεια 83 παιδιά (7 αναδοχή, 76 υιοθεσία). Η κ. Λαγουμιντζή αναφέρθηκε και σε 11 αποτυχημένες τοποθετήσεις παιδιών, τα οποία επέστρεψαν στο «Χαμόγελο».

Εχουν υπάρξει άστοχα «ταιριάσματα» σε χαμηλό ποσοστό, περίπου 10%-15% των αναδοχών, επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Κ» ο Γιάννος Λιβανός, πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. «Οι υποψήφιοι ανάδοχοι παρακολουθούν ένα υπερεντατικό σεμινάριο 30 ωρών, όμως η πληροφορία είναι πολλή για να την αφομοιώσουν», προσθέτει. Οσες φορές έχει γίνει «επιστροφή» παιδιού, έχει προηγηθεί αδυναμία των γονιών να χειριστούν την ανατροφή ενός ανηλίκου που φέρει ήδη πολλά τραύματα, «πολύ συχνά όμως προκύπτει κρίση στη σχέση του ζευγαριού λόγω των νέων δεδομένων, η οποία οδηγεί σε χωρισμό». Τη δυσλειτουργία στη νέα οικογένεια ομολογούν οι ίδιοι οι ανάδοχοι ή την εντοπίζει ο κοινωνικός λειτουργός που τους παρακολουθεί, ενώ «σε ελάχιστες περιπτώσεις τα ίδια τα παιδιά διεμήνυσαν ότι ήθελαν να φύγουν». «Ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS για την επανεκπαίδευση γονέων και την πλαισίωση των λιγοστών κοινωνικών λειτουργών στις δημόσιες δομές», λέει ο κ. Λιβανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT