Νέες δράσεις για αύξηση της ανακύκλωσης

Νέες δράσεις για αύξηση της ανακύκλωσης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε σχέση με την ανακύκλωση θα οργανώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της προσπάθειας για δραστική μείωση των ποσοτήτων στερεών αποβλήτων που οδηγούνται στην ταφή. Ο ευρωπαϊκός στόχος είναι έως το 2030 μόνο το 10% των απορριμμάτων να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς σήμερα το 77% των απορριμμάτων της καταλήγει σε ΧΥΤΑ χωρίς άλλη επεξεργασία. Πάντως, η συγκυρία είναι κατάλληλη, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας υπάρχουν χρηματοδοτήσεις που μπορεί να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Εξαγγέλθηκε η δημιουργία συστήματος συλλογής απορριμμάτων, που θα αφορά κυρίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και μεγάλα καταστήματα εστίασης.

Στο πλαίσιο της μείωσης της ποσότητας απορριμμάτων που φτάνουν στους ΧΥΤΑ και ιδιαίτερα την ενίσχυση του καφέ κάδου στον οποίο κατευθύνονται τα βιοαποδομήσιμα σκουπίδια ο γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός συστήματος υπόχρεων παραγωγών απορριμάτων που θα αφορά κυρίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και μεγάλα καταστήματα εστίασης που θα πρέπει να συλλέγουν τα υπολείμματα τροφών. Ο κ. Γραφάκος μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση αποβλήτων: Απολογισμός 2019-2024, μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση, οδικός χάρτης μέχρι το 2030» του ΥΠΕΝ ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί βοήθεια στους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης απορριμμάτων. Οσον αφορά το τέλος ταφής, το οποίο έχει παρακρατηθεί από τους δήμους ως «ποινή» για την ποσότητα απορριμμάτων που οδηγούν σε ΧΥΤΑ, ο κ. Γραφάκος δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα υπάρξουν δράσεις ανακύκλωσης ώστε μέσω αυτών τα χρήματα να επι-στρέψουν στους δήμους.

«Θα πρέπει να υιοθετήσουμε νέες συμπεριφορές όσον αφορά τα απορρίμματα», τόνισε η κ. Αλεξάνδρα Τόγια, διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Οπως ανακοίνωσε, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση που αφορά τη λειτουργία ειδικού ρεύματος (σύστημα ανακύκλωσης) για τη διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων –η οποία αναμένεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο– ενώ σύντομα σχεδιάζεται η δημιουργία ρευμάτων που αφορούν και άλλα είδη απορριμμάτων. Η ίδια ανέφερε επίσης ότι θα ενεργοποιηθεί ελεγκτικό σύστημα για εκείνους που δεν συμμετέχουν όπως θα έπρεπε με βάση τη νομοθεσία, εισφέροντας χρήματα στην ανακύκλωση των συσκευασιών. Σύμφωνα με την κ. Τόγια, το 40% των εταιρειών που παράγουν απορρίμματα συσκευασιών δεν συμμετέχει στο σύστημα ανακύκλωσης και δεν πληρώνει. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Ε.Ε. «ο ρυπαίνων πληρώνει», όσες βιομηχανίες και επιχειρήσεις με τη δραστηριότητά τους παράγουν απορρίμματα (π.χ. συσκευασίες) είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν σε σύστημα ανακύκλωσης και να πληρώνουν σχετικό τέλος για τη λειτουργία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT