Καύσωνας: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο» – Υψηλός έως ακραίος ο κίνδυνος για την υγεία

Καύσωνας: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο» – Υψηλός έως ακραίος ο κίνδυνος για την υγεία

Αύξηση της θερμής επιβάρυνσης μεταξύ άλλων και στην Αττική - Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών το Σαββατοκύριακο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά ακόμη και τους 38 – 40 βαθμούς Κελσίου και να αναμένεται να σκαρφαλώσει μέχρι τους 42 μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το meteo.gr, ο επίμονος αυτός καύσωνας συμβάλλει στο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η θερμή επιβάρυνση και η σχετική επικινδυνότητα για την υγεία μας.

Πολύ υψηλός έως ακραίος κίνδυνος

Ειδικότερα, σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM, πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Περαιτέρω αύξηση της επικινδυνότητας αναμένεται το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 σε βόρεια και κεντρικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας σε περιφερειακές ενότητες και περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Εβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος) και της Κ. Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδάς-Βόλβη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία), όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη.

Καύσωνας: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο» – Υψηλός έως ακραίος ο κίνδυνος για την υγεία-1

Αύξηση της θερμής επιβάρυνσης σήμερα και αύριο

Σημειώνεται, ότι η μερική εξασθένηση της έντασης των ανέμων στο Αιγαίο την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της θερμής επιβάρυνσης ακόμα και σε ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, με την σχετική επικινδυνότητα να εκτιμάται σε υψηλό επίπεδο.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η έκθεση στην ακτινοβολία περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία.

Για αυτό, συνίσταται ισχυρά η αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ιδιαίτερα μεταξύ 10:00 και 16:00, σε συνδυασμό με την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων προστασίας, όπως αυτά που καταγράφονται αναλυτικά στην επόμενη εικόνα.

Καύσωνας: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο» – Υψηλός έως ακραίος ο κίνδυνος για την υγεία-2

Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως την Τρίτη

Σάββατο 13/7

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα βόρεια ορεινά (κυρίως της Ηπείρου) είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου και στη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 14/7

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, και στα βορειοδυτικά ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 2 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τούς 39 με 40 βαθμούς και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τούς 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 36 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και στη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα 15/7

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Τρίτη 16/7

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT