«Η Αθήνα δεν θα “πέσει” κάτω από τους 38 βαθμούς Κελσίου καμία ημέρα, μέχρι τις 24 Ιουλίου. Μάλιστα οι θερμοκρασίες αυτές καταγράφονται στην πρωτεύουσα ήδη από την Τετάρτη».
Ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εξηγεί στην «Κ» πως το έντονο κύμα ζέστης έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζει σοβαρά τις αντοχές των πολιτών. «Στη Δυτική Ελλάδα επί τέσσερις ημέρες τώρα το θερμόμετρο δείχνει 41 βαθμούς Κελσίου. Από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την επίσημη πρόγνωση της ΕΜΥ, θα σκαρφαλώσει στους 42 και 43 βαθμούς Κελσίου για συνεχόμενες ημέρες», σημειώνει ο μετεωρολόγος λέγοντας πως αυτό που ανησυχεί τον ίδιο και τους συναδέλφους του δεν είναι μόνο η μεγάλη διάρκεια αυτού του καύσωνα αλλά και το γεγονός ότι δεν κάνει διαλείμματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Χθες το πρωί στις 07:00 το θερμόμετρο έδειχνε 33 βαθμούς Κελσίου στον Πειραιά. Στις 05:00 τα ξημερώματα τις πιο μεγάλες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα την είχαν πέντε περιοχές στην Αθήνα». Αλλά και το βράδυ της Παρασκευής στις 23:00 το θερμόμετρο στο κέντρο της πρωτεύουσας έδειχνε 32 βαθμούς.
Ζεστό καλοκαίρι χωρίς μια ανάσα δροσιάς
Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, δρ Μετεωρολογίας και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις ομάδες meteo και The Flame Project, λέει στην «Κ» πως αυτό το επίμονο κύμα ζέστης οφείλεται σε μια διάταξη των συστημάτων αμοσφαιρικής κυκλοφορίας –βαρομετρικά χαμηλά– πάνω από την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα «αυτό το στάσιμο μοτίβο καιρού διαμορφώνει την ανάπτυξη θερμών αερίων μαζών πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και κυρίως πάνω από τη βαλκανική χερσόνησο, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης» .
Οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές αποκλίσεις εμφανίζονται και θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά χθες η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Σκάλα Μεσσηνίας –40,4 βαθμοί Κελσίου- και η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 34,7 βαθμούς. «Οι 141 από τους 504 ενεργούς σταθμούς κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών, ενώ οι επτά εξ αυτών έδειξαν πάνω από 40 βαθμούς».
Το ότι οι παραπάνω περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του καύσωνα –η δυτική Πελοπόννησος μάλιστα, στην πιο δυσμενή θέση όλων– δεν αποκλείει το γεγονός να είναι παρόμοιο το σκηνικό και στην υπόλοιπη χώρα. «Στον Κάμπο θα δούμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών ήδη από σήμερα Σάββατο», λέει ο κ. Παπαβασιλείου, προσθέτοντας πως από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει ταυτόχρονα πολύ υψηλή έως και ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ολόκληρη τη χώρα.
«Επί της ουσίας, διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η οποία ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου. Το μοναδικό διάστημα που βιώσαμε θερμοκρασίες κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ήταν από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου. Δηλαδή από τις 43 ημέρες του φετινού καλοκαιριού ως τώρα, τις 40, σημειώθηκαν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αυτό είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», τονίζει ο κ. Παπαβασιλείου.
Ο Χρήστος Γιάνναρος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της ομάδας meteo, εξηγεί με τη σειρά του γιατί χρειάζεται μεγάλη προσοχή αυτός ο καύσωνας από τους πολίτες: «Ο πολύ θερμός Ιούνιος συνετέλεσε στην αύξηση της θερμικής επιβάρυνσης πολύ πρώιμα. Οι πολλές και συνεχόμενες ημέρες υψηλών θερμοκρασιών είναι συνθήκη επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, αφού δεν μπορεί καθόλου να ανακουφιστεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Ειδικά τα βράδια που περιμένει να χαλαρώσει, δεν τα καταφέρνει τελικά. Ηδη οι πολίτες σε βόρεια και δυτική Ελλάδα στρεσάρονται πολύ και αυτό θα συνεχιστεί. Τουλάχιστον στα νησιά, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, τα μελτέμια δίνουν μια ανάσα δροσιάς στον κόσμο».